Σε πτωτική πορεία βρίσκεται ο κλάδος χαλυβδοσωλήνων, σύμφωνα με μελέτη της ICAP. Η ζήτηση για χαλυβδοσωλήνες συνδέεται άμεσα με την πορεία του κλάδου των κατασκευών (δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα, οικοδομική δραστηριότητα κλπ.). Με τη σειρά τους, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα εξαρτώνται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη των επενδύσεων, τις χορηγήσεις δανείων κλπ.
Η πτώση της ζήτησης για χαλυβδοσωλήνες είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων με μακρόχρονη παρουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας σε αγορές του εξωτερικού από μερίδα των εταιρειών του κλάδου.
Ο κλάδος, σύμφωνα με την ICAP, αποτελείται τόσο από παραγωγικές μονάδες, όσο και από εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα εισαγωγής χαλυβδοσωλήνων. Η εγχώρια παραγωγή χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση των επιχειρήσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται από μικρό αριθμό μονάδων.
Οι περισσότερες παραγωγικές επιχειρήσεις είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και ασχολούνται με την κατασκευή σωλήνων με ραφή, διαφόρων διαμέτρων, για τη μεταφορά ρευστών ή αερίων. Οι εισαγωγικές εταιρείες του κλάδου δεν ασχολούνται αποκλειστικά με τα εξεταζόμενα προϊόντα. Ορισμένες από αυτές δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στην εισαγωγή και εμπορία μετάλλων, εξαρτημάτων, βιομηχανικών εφοδίων και στον ευρύτερο κλάδο «Μεταλλικά Προϊόντα – Κατασκευές».
Η κα Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά των σωλήνων από χάλυβα: «Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς χαλυβδοσωλήνων, επηρεαζόμενο από την πτώση στους κλάδους των κατασκευών και της οικοδομικής δραστηριότητας εν γένει, καταγράφει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια και το 2012/11 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 16,5%.
Οι χαλυβδοσωλήνες με ραφή καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ετήσια αγορά χαλυβδοσωλήνων. Το 2012, η εν λόγω κατηγορία κατέλαβε το 96,8% της συνολικής αγοράς, ενώ αυτοί χωρίς ραφή απέσπασαν το υπόλοιπο 3,2%. Οι προβλέψεις παραγόντων του κλάδου για το μέλλον της αγοράς δεν είναι ευοίωνες, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες και τάσεις.
Συγκεκριμένα, το 2013, εκτιμάται ότι το σύνολο της εγχώριας αγοράς θα καταγράψει περαιτέρω απώλειες, γεγονός που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της ύφεσης στην οικονομία και τη συνεχιζόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας».