«Καμπάνα» στον πρώην σύζυγο που παραδέχτηκε ότι αντέγραψε λογισμικά της IKOS
Πέντε χρόνια ενός ανελέητου δικαστικού αγώνα και 58 εκατέρωθεν αγωγές στην Βρετανία, την Κύπρο και το Μονακό χρειάστηκαν για να δικαιωθεί τελικά η Έλενα Αμβροσιάδου έναντι του εν διαστάσει συζύγου της, Martin Coward.
Ο Coward, ο οποίος ήταν πρώην διευθυντικό στέλεχος του «χρυσού» hedge fund IKOS, των 1,35 δισ. δολ., που έχει ιδρύσει η Αμβροσιάδου, καταδικάστηκε σε πρόστιμο £3 εκατ., σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, καθώς παραδέχτηκε ότι πραγματικά αντέγραψε από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρίας λογισμικά που της ανήκαν.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα και με τα κυπριακά Μέσα, συνιστά «ήττα» για τον πρώην σύζυγο της Θεσσαλονικιάς «ισχυρής κυρίας», καθώς έχασε μια μεγάλης σημασίας υπόθεση που συνδέεται με την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων στον πολύπλοκο χώρο των χρηματιστηρίων και των ηλεκτρονικών σε αυτά συναλλαγών.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο διευθυντής της IKOS, Άλαν Τούκερ τόνισε πως «αυτή επιβεβαιώνει τελειωτικά ότι τα μοναδικής αξίας λογισμικά μας είναι ιδιοκτησία της εταιρίας μας και μόνο, και έτσι μπαίνει τελεία και παύλα στο όλο θέμα και σε πιθανές αμφιβολίες που μπορεί να είχαν ορισμένοι».
Και η πρώτη απόφαση, πάντως, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας δικαίωνε την Αμβροσιάδου. Σύμφωνα με αυτήν, το λογισμικό της Ikos, πάνω στο οποίο βασίστηκε το επιτυχημένο fund της Έλενας Αμβροσιάδου, ανήκει στην εταιρία και δεν ήταν πνευματική ιδιοκτησία του εν διαστάσει συζύγου της Μάρτιν Κάουαρντ, όπως υποστήριζε εκείνος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο Κάουαρντ έγραψε το αρχικό λογισμικό μαζί με άλλους εργαζόμενους της Ikos, όταν εκείνος βρισκόταν εκεί και συνεπώς δεν αποτελούσε δικό τους δημιούργημα.
Θυμίζουμε ότι η ίδια η Έλενα Αμβροσιάδου είχε διαλύσει το 2008 την ομάδα 12 ατόμων που είχε δημιουργήσει ο πρώην άντρας της στο fund Ikos, κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο την κλοπή κωδικών και λογισμικών.
Από την πλευρά τους ο Κάουαρντ και στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του, κατηγόρησε τότε την κ. Αμβροσιάδου για κατασκοπία, η οποία δεν έχει αποδειχθεί.
Η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας θεωρεί πως με την νέα απόφαση ικανοποιούνται και οι επενδυτές του Ikos, γιατί εξασφαλίζεται το μέλλον των επενδύσεών τους στο «χρυσό» hedge fund.
Απόλυτη κυρίαρχος
Το 2013 αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτικό και επιτυχημένο για την Έλ. Αμβροσιάδου για έναν ακόμη λόγο. H «χρυσή κυρία της Ikos» κατάφερε να παραμείνει και το 2013 στην λίστα με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες επικεφαλής hedge funds στον κόσμο, μια θέση που καταλαμβάνει από το 2010. Παράλληλα κατέχει και μια από τις πρώτες θέσεις και στη λίστα των Financial News με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες της οικονομίας στην Ευρώπη.
Το κυριότερο της επιλογής της Θεσσαλονικιάς επιχειρηματία μέσα στις 50 ισχυρότερες γυναίκες, από την διεθνώς καταξιωμένη ελεγκτική εταιρία Ernst & Young σε συνεργασία με την Hedge Fund Journal, είναι ότι της αναγνωρίστηκε για μια ακόμη φορά η επιρροή ως πρωτοπόρου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η Έλενα Αμβροσιάδου ήταν μάλιστα, η μοναδική Ευρωπαία, στη λίστα με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες επικεφαλής hedge funds στον κόσμο, αφού οι περισσότερες προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, το hedge fund Ikos (Οίκος) και η Ελενα Αμβροσιάδου μπορεί να κατέχουν υψηλή θέση ανάμεσα στους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, όμως δεν έμειναν αλώβητοι από την παγκόσμια κρίση, καθώς μέσα σε τρία χρόνια είχαν απώλεια περίπου 1,5 δις δολαρίων.
Το fund της Ελληνίδας επιχειρηματία το 2010 διαχειριζόταν κεφάλαια περίπου 3 δις δολαρίων. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά, είχε κατατροπώσει σχεδόν όλους τους μάνατζερ συναδέλφους της σε αποδόσεις, αφού σύμφωνα με το Bloomberg, είχε την 4η καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.
Η απώλεια των διαχειριστικών κεφαλαίων πάντως του Ikos της Έλενας Αμβροσιάδου, δεν φαίνεται να πτοεί την Ελληνίδα επιχειρηματία, αφού παρόμοιες απώλειες είχαν και άλλα hedge funds που είναι ανταγωνιστικά του Ikos. Είναι χαρακτηριστικό ότι επενδυτικοί όμιλοι όπως οι Don Brownstein και William Mok, που το 2010 τα κατάφεραν καλύτερα σε αποδόσεις από την Έλενα Αμβροσιάδου, είχαν απώλειες (μέσα στα τρία επόμενα χρόνια) περίπου 30% των κεφαλαίων που διαχειρίζονταν και ανέρχονταν σε περίπου 2,3 δισ. δολάρια για τον καθένα.
Η συνεχής ανάδειξη της Έλενας Αμβροσιάδου ως μιας από τις 50 ισχυρότερες των hedge funds στον κόσμο, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και το Bloomberg ζήτησε την γνώμη της για το αν για την κρίση στην Ευρώπη ευθύνεται η Ελλάδα. Η κ. Αμβροσιάδου υποστήριξε ότι είναι άδικο να πληρώσει η Ελλάδα την κρίση και ότι «η κρίση χρέους δεν είναι πρόβλημα για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η Ελλάδα και δεν μπορεί το να το λύσει μόνη της, δεδομένου ότι αφορά και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία».
Το ναυλώνει προς 375.000 στερλίνες την εβδομάδα – Έσοδα και από το «γεράκι της Μάλτας»
Το όνομα της Έλενας Αμβροσιάδου, συζητήθηκε πολύ στους επιχειρηματικούς κύκλους, όχι μόνο για τις αποδόσεις και τα κέρδη του hedge fund Ikos, αλλά και όταν αγόρασε από τον πολυεκατομμυριούχο Τομ Πέρκινς, έναν από τους πρώτους χρηματοδότες της διαδικτυακής εταιρείας Google, το 88μετρο ιστιοφόρο «Γεράκι της Μάλτας» («Malteze Falcon), έναντι 60 εκατομμυρίων στερλινών. Ήταν τα πιο πολλά χρήματα που δόθηκαν ποτέ για ιστιοφόρο. Και αυτή η αγορά αποτέλεσε όμως επιχειρηματική επένδυση για την Ελενα Αμβροσιάδου, καθώς δεν το χρησιμοποιεί για προσωπική της χρήση, αλλά το ναυλώνει σε τουρίστες έναντι 375 χιλιάδων στερλινών την εβδομάδα.
Το σκάφος αποτελεί ένα πραγματικό όνειρο της ναυπηγικής και, πέρα από το μέγεθός του -ζυγίζει 1.360 τόνους- και την πολυτέλειά του, είναι το γρηγορότερο και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο. Κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων, προσφέροντας ένα άνετο ταξίδι χωρίς κραδασμούς. Διαθέτει έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα.