Με ποινική δίωξη απειλούνται 1.485 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων, όπως τόνισαν σε σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους τα μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, λόγω της άνισης μεταχείρισης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε. και της υποχρεωτικής καταβολής εισφοράς που ξεκινά από 4.800 ευρώ και φτάνει τα 12.000 ευρώ.
Μάλιστα εισαγγελείς Πλημμελειοδικών της περιφέρειας έχουν ήδη ασκήσει διώξεις σε δεκάδες μικροξενοδόχους για τη μη καταβολή εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, παρά τις δεσμεύσεις προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης εστιάζοντας στην αδράνεια του υπουργείου, για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράμμισε ότι αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και το περιφερειακό εισόδημα, αποδομώντας πολιτικές δεκαετιών που είχαν ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Και τούτο διότι εκατοντάδες εκ των αναφερόμενων μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων, υπό την πίεση του σημαντικού αυτού αντικινήτρου εξετάζουν ως διέξοδο την μετατροπή τους σε Ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ αλλά παράλληλα αυτό σημαίνει λιγότερες προδιαγραφές, λιγότερους ελέγχους και τελικά ένα διαφορετικό από το επιδιωκόμενο επίπεδο υπηρεσιών.
Ερωτώμενος ο κ.Τσακίρης για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την τρέχουσα περίοδο εκτίμησε ότι οι διανυκτερεύσεις θα κινηθούν ανοδικά και δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο για διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με πέρυσι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι άνοδο διανυκτερεύσεων 5% θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν δεν υπάρξουν γεγονότα όπως τα περυσινά (απεργίες, επεισόδια κλπ). Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, όπως ανάφερε και ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ Διονύσης Χιόνης, αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την πορεία τους.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται εντός του προσεχούς διμήνου η μελέτη-καταγραφή του Ξ.Ε.Ε. για την “ανάπτυξη του ελληνικού πρωινού”, που αποτελεί εφαλτήριο για την εκκίνηση ειδικού προγράμματος εμπλουτισμού του Brand Name της Ελλάδος μέσω της γαστρονομίας. Η σχετική καταγραφή πραγματοποιείται από την εταιρεία Agropol. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πρωινού, ως μέσου προώθησης του τουρισμού της χώρας αλλά και παράλληλα διασύνδεσης του με τον πρωτογενή τομέα , ξεκίνησε από το Επιμελητήριο το 2007. Τα πορίσματα της έρευνας θα αποτελέσουν ένα χρηστικό εργαλείο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ένα σήμα εγγύησης της ελληνικής παράδοσης και της αυθεντικότητας με στόχο μεταξύ άλλων το “ελληνικό πρωινό” να αποτελεί ένα τμήμα της “Μεσογειακής διατροφής” και των πολλών τοπικών κουζινών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στους ελληνικούς γαστρονομικούς προορισμούς.