Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom στη Μόσχα σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου.
Για πρώτη φορά η Gazprom θα κάνει τη δική της πρόταση στην ελληνική πλευρά, ενώ στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει μείωση των τιμών προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δ. Ευρώπης, δηλαδή κατά περίπου 20%. Διότι η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα βασικά αιτήματα που η ΔΕΠΑ θέτει ως αδιαπραγμάτευτα πατώντας πάνω στην υφιστάμενη σύμβαση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα κερδίσει αν προσφύγει στη Διαιτησία, είναι τα εξής:
Έκπτωση τουλάχιστον 20%
Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το «πάτημα» της ΔΕΠΑ είναι τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, και αξιόπιστων διεθνών εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτά, η Gazprom πουλάει κατά μέσον όσο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ/ 1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ/ 1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19% την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της σύμβασης του 2016.
Άλλη φόρμουλα τιμολόγησης
Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% να στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 50% σχεδόν των ποσοτήτων των συγκεκριμένων χωρών.
Και το τρίτο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση. Πρόκειται για το «πέναλτι» που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες, τις οποίες δεν παραλαμβάνει.
Η μόνιμη πάντως επωδός των Ρώσων στις πιέσεις της ελληνικής πλευράς να ρίξουν κατά 20% και πλέον τις τιμές, είναι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά έχει χαρακτηριστικά πρώην ανατολικών χωρών. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να δώσουν στην Ελλάδα ίδιες τιμές σαν αυτές στις οποίες πουλάνε στη Γερμανία (η οποία προμηθεύεται 10πλάσιες ποσότητες αερίου), όταν εκεί η Gazprom έχει εταιρεία που την ανταγωνίζεται.