Ο ρόλος του TAP στην εξαγωγική διαδικασία της ελληνικής εταιρείας αερίου
Την ώρα που στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάνουν σχέδια για την επανέναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ την ίδια ακριβώς ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τη δεύτερη είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα με τον αγωγό TAP να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πολιτική της ελληνική εταιρείας αερίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά του αγωγού φέρνουν επέκταση της ΔΕΠΑ στη ΝΑ Ευρώπη με πώληση φυσικού αερίου πρώτα σε Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, και στη συνέχεια σε Ρουμανία με απώτερο σκοπό την Ουγγαρία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η διοίκηση της εταιρείας υπογράφει στο Μπακού τη συμφωνία για την προμήθεια των επιπλέον 1 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο από το 2019 και μετά, μέσω TAP. Παράλληλα επεξεργάζεται σχέδια για το πώς θα αξιοποιηθεί το νέο αυτό μίγμα αερίου, αναζητώντας νέους πελάτες μέχρι και στην Ουγγαρία.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης είχε σειρά επαφών στη Βουδαπέστη με στελέχη Ουγγρικών Εταιρειών.
Σημειώνεται ότι από το 2015-2016, η αγορά της Βουλγαρίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB (βασικός μέτοχος στον οποίο είναι η ΔΕΠΑ) και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline – IAP), που προωθεί η Pinacro, ο ΔΕΣΦΑ της Κροατίας. Ο IAP θα συνδέεται στο Φιέρ της Αλβανίας με τον TAP, και από εκεί θα διασχίζει το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, φτάνοντας μέχρι το Σπλίτ στην Κροατία.