Ποιοι λόγοι οδηγούν εκτός Χρηματιστηρίου το Ιατρικό Αθηνών
Αναγκαία θεωρεί η διοίκηση της οικογένειας Αποστολόπουλου την έξοδο του Ιατρικού Αθηνών από το Χρηματιστήριο Αθηνών επιμένοντας προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω και της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας.
Σε περίπτωση που κινηθούν εκτός Χ.Α., θα είναι σε θέση να επιδιώξει ευχερέστερα τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της και, υποστηρίζει πως εφόσον καταστεί αναγκαίο, θα προβεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε κατάλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.
«Ο προτείνων, εφόσον αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας και βάσει των σημερινών συνθηκών, δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα εκτός Ελλάδας, ούτε να επιφέρει σημαντικές αρνητικές αλλαγές στους όρους απασχόλησης ή το συνολικό αριθμό των εργαζομένων του ομίλου, ενώ δε θα επιφέρει αλλαγές στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της οικογένειας Αποστολόπουλου, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Ιατρικό Αθηνών για την αγορά του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας έναντι 0,80 ευρώ ανά μετοχή, για την οποία η περίοδος αποδοχής έχει ξεκινήσει από τις 24/9 και λήγει στις 25 Οκτωβρίου.
«Παράγοντες που επηρέασαν και αναμένεται να συνεχίζουν να επηρεάζουν ουσιωδώς τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, άρα και τον όμιλο -όπως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι σημαντικές περικοπές δαπανών και η κυοφορούμενη μείωση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις ιδιωτικές κλινικές τα επόμενα έτη, καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο με αρνητικό αντίκτυπο στις ιδιωτικές κλινικές – όπως η μονομερής διαγραφή (haircut) συσσωρευμένων οφειλών προς αυτές, ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) και η επιστροφή (rebate) επί ποσών που δεν τους έχουν αποδοθεί – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος, μέσω του προτείνοντα, δεν αποτελεί απλά μακροχρόνιο επενδυτή στον χώρο της υγείας, αλλά όλη η μέχρι σήμερα πορεία του είναι συνυφασμένη με αυτόν τον χώρο, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης να επιδιωχθεί η απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας μέσω της δημόσιας πρότασης, που, εάν επιτευχθεί, αναμένεται να του προσδώσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον όμιλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, τη διατήρηση της θέσης και την περαιτέρω ανάπτυξή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση του κ. Αποστολόπουλου.
Οι στόχοι της Ιατρικό Αθηνών πλέον επικεντρώνονται στην περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας της εταιρείας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ανάπτυξη νέων ιατρικών τμημάτων, την επιδίωξη νέων συνεργασιών με ιατρούς, την ανανέωση των υφιστάμενων συνεργασιών της για την εισροή αλλοδαπών ασθενών, καθώς και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού.
Μέσω της δημόσιας πρότασης ο προτείνων, η «Γεώργιος Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.», επιδιώκει να αποκτήσει το 100% της εταιρείας διαφορετικά να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής τους σε επίπεδα άνω του 50% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και στη συνέχεια να επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο. Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση όλων των μετοχών της δημόσιας πρότασης, οι οποίες, ανέρχονταν σε 57.853.677 μετοχές και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό περίπου 66,701% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Εντούτοις, από την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο προτείνων απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου ποσοστό περίπου 3,439% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Συνεπώς, κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2013, ο προτείνων κατείχε άμεσα και έμμεσα συνολικά 31.864.900 μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 36,738% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.