Η βρετανική GlaxoSmithKline πατάει πόδι στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της
Εκμεταλλευόμενες την υψηλή τεχνογνωσία, τις σοβαρές υποδομές και την φερεγγυότητα που τις διακρίνει, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζονται ως η πλέον κατάλληλη λύση στο θέμα της αναζήτησης, εκ μέρους των μεγάλων πολυεθνικών, συνεργασιών ικανών να «στερεώσουν» παραγωγή και κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής GlaxoSmithKline και της ΦΑΜΑΡ, για την παρασκευή σκευασμάτων της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Έτσι ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των πρόσφατων συνεργασιών που έχει εγκαινιάσει η βρετανική εταιρεία, ώστε διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος εργασιών των ελληνικών εργοστασίων του κλάδου.
Στα 21 εργοστάσια του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα υπολογίζεται πως παράγονται, σε ετήσια βάση, περίπου 270 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, δηλαδή το 50% της αξίας της εν λογω Αγοράς, που αντιστοιχεί σε τζίρο 1,8 δισ. ευρώ.
Η οικονομική κρίση, η οποία μοιραία οδήγησε την εγχώρια κατανάλωση φαρμάκων σε πτώση, αλλά και η προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, επέβαλλαν στις ελληνικές βιομηχανίες την αναζήτηση νέων διεξόδων προκειμένου να διατηρήσουν σταθερές τις γραμμές παραγωής και το προσωπικό των μονάδων τους σε πλήρη απασχόληση. Εγγυητής επιτυχίας αυτής της προσπάθειας είναι το δοκιμασμένο, πλούσιο σε ανάλογες συνεργασίες, παρελθόν των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και το σταθερά υψηλό ποιοτικό επίπεδο των ελληνικών προϊόντων του κλάδου.
Έτσι, μέσα στον Ιούλιο, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Pharmaserve Lilly με τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ, που αφορά την παραγωγή ενός νοσοκομειακού αντιβιοτικού στην Ελλάδα, με κατεύθυνση προς τις ξένες αγορές – σε πρώτη φάση την κινεζική Αγορά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τον τζίρο της ΒΙΑΝΕΞ κατά 3% – 4% ή 10 – 12 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.
Για την ανάληψη του συγκεκριμένου συμβολαίου απαιτήθηκε επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 135 νέες θέσεις εργασίας. Η συμφωνία, μάλιστα, εκτινάσσει την παραγωγή της ΒΙΑΝΕΞ από 45.000 φιαλίδια -που είναι σήμερα η ετήσια παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου- στα 10 εκατ. φιαλίδια ετησίως.
Επίσης, η Pharmaserve Lilly πέτυχε μία ακόμη σημαντική συμφωνία συνεργασίας με το ελληνικό εργοστάσιο της Ingelheim Ελλάς, για την παραγωγή ενός καινοτόμου -πρωτότυπου αυτήν τη φορά- φαρμάκου για τον διαβήτη, με στόχο τη διεθνή Αγορά. Είναι η πρώτη φορά που η μητρική εμπιστεύτηκε σε εργοστάσιο εκτός Γερμανίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, την παραγωγή ενός νέου, καινοτόμου φαρμάκου.
Η συγκεκριμένη συνεργασία των δύο εταιριών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τόσο των εξαγωγών του ελληνικού εργοστασίου, από 150 εκατ. ευρώ σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού της παραγωγικής μονάδας κατά 10%.
Η επικείμενη συνεργασία της GlaxoSmithKline με την ΦΑΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στην παραγωγή για τη διεθνή Αγορά μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (ΜΗΣΥΦΑ). Ήδη το ελληνικό εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ παράγει για λογαριασμό της πολυεθνικής το Panadol και για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει συμβόλαια παραγωγής με τη Novartis για συγκεκριμένα φάρμακα που εξάγονται σε 10 χώρες, αλλά και με τη Pfizer,για λογαριασμό της οποίας παράγει το 25% των διακινούμενων συσκευασιών στην Ελλάδα.