Σε αδιέξοδο οδηγεί τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ποιος είπε ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων είναι όλα ρόδινα; Η Κυβέρνηση από την πλευρά της πέτυχε τη μία και μοναδική αποκρατικοποίηση από το 2010 οπότε και η χώρα μας γνώρισε τον θαυμαστό κόσμο των μνημονίων με τους μεγαλεπήβολους στόχους που έθεταν οι εταίροι μας. Μιλάμε για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, ωστόσο, όπως τα γεγονότα μαρτυρούν, ίσως βιάστηκε λίγο να πανηγυρίσει.
Με τη συμφωνία να έχει επιτευχθεί, η Ελλάδα αναμένει ακόμα να εισπράξει το αντίστοιχο τίμημα από την Αζέρικη εταιρεία Socar, αν και κάτι τέτοιο δεν δείχνει καθόλου εύκολο με τα εμπόδια να έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από ότι μπορούσε το ΤΑΪΠΕΔ και η Κυβέρνηση να φανταστεί ιδίως τώρα με το νέο καθεστώς ενεργειακών οδηγιών σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται και περνάει από κόσκινο η μεταβίβαση ενός εθνικού διαχειριστή κράτους μέλους σε εταιρεία που προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.
Η ολοκλήρωση πώληση θα πρέπει να περάσει από τέσσερις φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Πρόκειται για εγκρίσεις που πρέπει να προέλθουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως προβλέπεται από το τρίτο ενεργειακό πακέτο, την έγκριση της μεταβίβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τέλος την έγκριση από την Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε.
Πρόκειται για διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες – κάποιες τρέχουν παράλληλα – και οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, όταν και θα εισπραχθεί από την ελληνική πλευρά το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που θα πάει στο ταμείο για το χρέος (188,8 εκατ. ευρώ) αλλά και στα ΕΛΠΕ (212,2 εκατ. ευρώ).
Για το μεσοδιάστημα πάντως, ήδη η Socar έχει προτείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο να υπάρξει μια συμφωνία για τις βασικές αρχές της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να υπάρξει μια αρμονική και αποτελεσματική μετάβαση στο νέο μετοχικό statusquo της εταιρείας. Η πρόταση αυτή, που αφορά σε διάφορα τρέχοντα θέματα της μεταβατικής διοίκησης ήδη μελετάται από την ελληνική πλευρά. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι και οι πρόσφατες επισκέψεις στελεχών της Socar, που συναντήθηκαν τόσο με εκπροσώπους της κυβέρνησης (ΥΠΕΚΑ) όσο και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις απαραίτητες εγκρίσεις, κυρίως των ευρωπαϊκών αρχών.