«Τρίποντο» σε ενέργεια, αντιρρύπανση, διαχείριση αποβλήτων
Του Κώστα Νούση
Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η χώρα μας μετράει τις αντοχές της στην εγχώρια και διεθνή οικονομική σκακιέρα, φλερτάροντας συνεχώς τόσο με την χρεοκοπία όσο και τη σωτηρία, με την Κυβέρνηση από την πλευρά της να μιλάει συνεχώς για success stories, για ανάπτυξη και για εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Την ώρα που μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια διστάζουν να «εισβάλουν» δυναμικά στην ελληνική Αγορά και προτιμούν να εμφανίζουν την γνωστή ατολμία των τελευταίων ετών, αρκούμενα στην διεξαγωγή «ασκήσεων επί χάρτου», δύο αδέλφια, ο Βύρωνας και ο Φίλιππος Βασιλειάδης, τολμούν ένα θαρραλέο άνοιγμα στον χώρο του επιχειρείν με συνολικό κύκλο εργασιών στον όμιλό τους πάνω από 60 εκατ., απασχολώντας σήμερα περισσότερα από 250 άτομα στις επιχειρήσεις τους.
Οι αδελφοί Βασιλειάδη αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματιών που δεν χάνουν την πίστη τους, κινούμενοι με τακτική και μεθοδικότητα στο θολό τοπίο της σύγχρονης οικονομικής συγκυρίας. Ξεκίνησαν ως απλοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «ANTIPOLLUTION A.N.E», κατόρθωσαν με μεγάλο κόπο να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών και τον έλεγχο της εταιρείας, θέτοντας την ιστορική αυτή εταιρεία σε μια νέα φάση διαρκούς ανάπτυξης.
Ενέργεια και περιβάλλον στο επίκεντρο
Έχοντας σε πρώτο πλάνο τον κλάδο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, εξέλιξαν την εταιρεία «ANTIPOLLUTION A.N.E» και ταυτόχρονα δημιούργησαν από το μηδέν την εταιρεία «GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «GRE ΕΝ» καθώς και την εταιρεία «KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε».
Όπως τονίζουν οι ίδιοι, συστατικό της επιτυχίας τους είναι το ότι οι τρεις εταιρείες του ομίλου δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό πεδίο, αυτόνομα και ανεξάρτητα η μια από την άλλη, εισάγοντας διάφορες καινοτομίες, ωστόσο, αλληλοσυμπληρώνουν τις επιχειρηματικές δράσεις τους με τελικό σκοπό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της «πράσινης» ανάπτυξης.
Η GREEN
Η GREEN αποτελεί το τελευταίο επιχειρηματικό εγχείρημα των αδελφών Βασιλειάδη. Εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο «Νταρτανιάν» του ομίλου, αφού, αν και νεότερη, παρουσιάζει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του. Κύριος χώρος δραστηριότητάς της είναι ο κλάδος της ενέργειας και συγκεκριμένα η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που είναι συνδεδεμένοι υπό χαμηλή και μέση τάση. Προσφέρει γρήγορες διαδικασίες αλλαγής προμηθευτή, ανταγωνιστικές τιμές και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Βάσει της Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που διαθέτει, αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από τον ΔΕΣΜΗΕ και το προμηθεύει σε Έλληνες καταναλωτές μέσω του υπάρχοντος Εθνικού Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επίσης, βάσει της Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 100 MW που διαθέτει, η GREEN μπορεί να αναπτύσσει εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από και προς τις Βόρειες Διασυνδέσεις όσο και τις Διασυνδέσεις Ιταλίας και Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα των ευρωπαϊκών χωρών είναι διασυνδεδεμένα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει έντονη και συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα και στον τομέα της χονδρικής αγοραπωλησίας ηλεκτρικού ρεύματος (trading) από και προς το εξωτερικό, διεθνοποιώντας την δραστηριότητά της και συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας και διαδραματίζοντας ήδη σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ενδεικτικό της δυναμικής της είναι το γεγονός πως ήδη έχει συστήσει θυγατρικές εταιρείες στα Σκόπια, την Σερβία και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση και άλλων εταιρειών στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τις υπόλοιπες διασυνδεδεμένες χώρες. Παράλληλα, με την συμμετοχή της στο ιταλικό χρηματιστήριο ενέργειας, πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση εξαιρετικό όγκο συναλλαγών αξιοποιώντας στο έπακρο την εξαιρετική δομή και τεχνοκρατική οργάνωση της εταιρείας.
Η ANTIPOLLUTION
Έχοντας υπό την απασχόλησή της συνολικά 160 εργαζόμενους, η ιστορία τής εν λόγω εταιρείας έχει «ρίζες» αρκετά χρόνια πίσω, με την ίδρυσή της να χρονολογείται από το 1948 ως Ένωση Λεμβούχων (μετέπειτα Αντιρρυπαντική ΑΝΕ). Σήμερα διατηρεί τον διακριτικό τίτλο Antipollution ANE. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε ένα μεγάλο φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, περιλαμβάνοντας την παροχή ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων, υπηρεσίες απορρύπανσης, υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων, παντός είδους καθαρισμούς και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Ενδεικτικό της συνεχούς τροχιάς ανάπτυξης είναι το γεγονός πως, από το 2000 που η εταιρεία εξυπηρετούσε πανελλαδικά μόνον δύο λιμάνια, σήμερα μπορεί και εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, περιλαμβανομένων των λιμένων (Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Ραφήνας, Κέρκυρας, Καλαμάτας, Μυκόνου κ.ά.). Οι δραστηριότητες της Antipollution έχουν επεκταθεί και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε μεγάλα και κομβικά λιμάνια χωρών όπως η Τουρκία, αφού, μέσω της θυγατρικής της Antipollution International, η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, διεκπεραιώνει την καθαριότητα της επιφάνειας της θάλασσας του Βοσπόρου και την περισυλλογή επιπλέον απορριμμάτων.
Η KAFSIS
Αποτελεί το δεύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα και ως εταιρεία ιδρύθηκε το 2007. Έχει ως κύρια ασχολία της την Διαχείριση Ζωικών και Φυτικών Υποπροϊόντων, και λυματολάσπης. Βασικός χώρος δραστηριότητάς της είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σφαγεία και κεντρικές κρεαταγορές.
Με αρχική της δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών στο άγνωστο μέχρι τότε πεδίο της ολοκληρωμένης διαχείρισης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ), συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων, και συνάπτοντας συμβάσεις με σημαντικούς φορείς τόσο του ιδιωτικού τομέα (βιομηχανικές μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων κ.α) όσο και του δημοσίου (δημοτικά σφαγεία, ανάληψη και εκτέλεση πιλοτικών προγραμμάτων μέσω δημοσίων διαγωνιστικών διαδικασιών).
Η εταιρεία σήμερα έχει καταφέρει να είναι η μεγαλύτερη στον χώρο, ενώ τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου, που προβλέπει την κατασκευή σταθμών σε διάφορα «στρατηγικά» σημεία της ελληνικής επικράτειας, τη λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων -με σκοπό την περαιτέρω παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος περίπου 8,5 MW- και την ολοκλήρωση μιας υπερσύγχρονης μονάδας θερμικής αδρανοποίησης (rendering) ζωικών υποπροϊόντων κατηγ. 1, 2 και 3 δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως.