Καθυστερήσεις και διαρκείς αναβολές δημοσίων έργων, καθώς και η ολική ύφεση στον οικοδομικό κλάδο «παροπλίζουν» την Αγορά
«Οι ξένοι βλέπουν βελτίωση στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με όσους ζουν στη χώρα. Ίσως αυτοί που είναι απ’ έξω να βλέπουν πιο καθαρά τα πράγματα σε σχέση με όσους τα ζουν μέσα».
Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Κανελλόπουλος, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου ΤΙΤΑΝ, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η τρέχουσα ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα θυμίζει δεκαετία του 1950, μοιάζοντας με χώρες όπως η Ζάμπια και η Μποτσουάνα.
Ο όμιλος αξιοποιεί σε σχετικά υψηλά ποσοστά την εγχώρια παραγωγική του δυναμικότητα λόγω των εξαγωγών που πραγματοποιεί. Δύσκολα η αγορά θα πάει στο μέλλον σημαντικά πιο κάτω, καθώς ήδη τα δημόσια έργα που υλοποιούνται είναι πολύ λίγα, ενώ η κατάσταση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αρνητική, λόγω αδυναμίας δανεισμού, πολύ χαμηλής ρευστότητας και κακής ψυχολογίας.
Τι όμως θα μπορούσε να επηρεάσει ανοδικά τη ζήτηση; Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο η ζήτηση τσιμέντου από τα δημόσια έργα ποτέ δεν αποτέλεσε ποσοστό πάνω από το 20% του συνόλου, ωστόσο αν τελικά τρέξουν οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες θα προκύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευπρόσδεκτη ζήτηση.
Επιπλέον, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα θα μπορούσαν να προκύψουν και από την αξιοποίηση της αγοράς δεύτερης κατοικίας από ξένους (συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, κίνητρα που ψήφισε η κυβέρνηση).
Περαιτέρω προοπτικές – μετοχή
Ο κ. Κανελλόπουλος επεσήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ το τελευταίο χρονικό διάστημα (αύξησαν τις θέσεις τους γύρω στο 40% της εταιρείας), εκτιμώντας πως ορισμένοι δεν βλέπουν μόνο τις οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας διετίας, αλλά εξετάζουν τις εταιρείες του κλάδου με βάση τις μέσες επιδόσεις μιας μακροχρόνιας περιόδου.
Η πλέον υποσχόμενη αγορά για τον όμιλο κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια φαίνεται να είναι αυτή των ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συνδέσμου Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών η ζήτηση μπορεί να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία, σε μια χώρα όπου είναι πολύ δύσκολη η αύξηση της προσφοράς εξ’ αιτίας της αυστηρής νομοθεσίας.
Στα Βαλκάνια ο όμιλος διαπιστώνει σταθεροποίηση της κατάστασης με μικρά σημάδια ανάκαμψης, ενώ συναρτά τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία του κλάδου με την αντίστοιχη οικονομική πορεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ανατολική Μεσόγειο τέλος, ο όμιλος θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση πιο σταθερή σε σύγκριση με εκείνη προ εξαμήνου και εξαρτά την μακροπρόθεσμη πορεία της ζήτησης από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, στη χώρα υλοποιείται επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ με στόχο την υποκατάσταση φυσικού αερίου με (φτηνότερα) στερεά καύσιμα.
Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, (2008-2012) ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αύξησε την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 19%, περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό κατά 47% και μείωσε το σταθερό κόστος του κατά 16%.
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η Τιταν δεν χρησιμοποιεί ούτε τα δύο τρίτα των εγκεκριμένων πιστωτικών του ορίων (περίπου το 40% των δανείων από ελληνικές τράπεζες, το 40% από ξένες και το 20% μέσω ομολογιακού δανείου, μέσο κόστος χρήματος κάτω του 6%) και σταδιακά μειώνει την εξάρτησή του από τις τράπεζες.
Η επόμενη σημαντική αναχρηματοδότηση εστιάζεται στις αρχές του 2015 και πιθανότατα το ποσό που θα ζητηθεί για αναχρηματοδότηση θα είναι μικρότερο από το υφιστάμενο δάνειο.
Επιπρόσθετα, στο βαθμό που μελλοντικά θα βελτιώνεται η κερδοφορία και θα μειώνεται το καθαρό χρέος, κάποια στιγμή -όχι πάντως πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2014- να αρχίσουν και πάλι οι σκέψεις για στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της άδειας που διεκδικείται στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ και που πιθανολογείται να έχει ληφθεί σε δύο περίπου χρόνια. Τότε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας παραγωγικής μονάδας.