Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πέραν της μικρής ενίσχυσης που πέτυχε ο Γ. Αποστολόπουλος στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιατρικού Αθηνών, ανεβάζοντας το ποσοστό του από το 33,3% στο 38,4%, ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα η προσπάθεια του επιχειρηματία να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών και να οδηγήσει εκτός χρηματιστηρίου την εταιρεία.
Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο Γ. Αποστολόπουλος με σκοπό να αποκτήσει το 66,7% των μετοχών της Ιατρικό Αθηνών, λήγει σήμερα το απόγευμα (σ.σ ξεκίνησε να «τρέχει» στις 24/9) δίχως η αγορά να έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση ανταπόκρισης στο αίτημα του μεγαλομετόχου του ομίλου.
Ήδη εδώ και αρκετές συνεδριάσεις το ταμπλό έχει στείλει «μήνυμα» πως η προσφορά δεν θα πετύχει, καθώς καθημερινά γίνονται συναλλαγές πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια σε τιμές ως και 0,901 ευρώ (χθεσινό υψηλό), δηλαδή ως και 14% πάνω από την προσφερόμενη τιμή.
Σύμφωνα με το capital.gr, διάφορες πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, φέρουν μεγάλους μετόχους του ομίλου μεταξύ των οποίων θεσμικά χαρτοφυλάκια, γιατρούς κ.ά να εκτελούν συναλλαγές υψηλότερες του προσφερόμενου τιμήματος, με στόχο είτε να μεταδώσουν το μήνυμα στην υπόλοιπη αγορά πως δεν προτίθενται να πουλήσουν, είτε να επιδιώξουν βελτίωση του τιμήματος που κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό για μια εταιρεία η οποία έχει ενεργητικό 464 εκατ. ευρώ, έσοδα 230 εκατ. ευρώ, αλλά αποτιμάται σε όρους κεφαλαιοποίησης για λιγότερο από 70 εκατ. ευρώ στην τιμή της δημόσιας πρότασης.
Μέχρι και χθες ο Γ. Αποστολόπουλος είχε καταφέρει να αποκτήσει περίπου 5,5 εκατ. μετοχές έναντι 4,5 εκατ. ευρώ αντί για τις 57.853.677 που ζητούσε να αγοράσει, με το ποσοστό του να ανέρχεται πλέον στο 38,34%, περίπου 5,1% υψηλότερο από το μερίδιο που είχε όταν κατέθεσε τη δημόσια πρόταση.
Πρακτικά, ακόμη κι αν υποθέσει κανείς πως η εταιρεία Asklepios που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου με στρατηγικό ποσοστό 30,7% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιατρικού Αθηνών, συμφωνήσει να μεταβιβάσει τις μετοχές της παρότι έχει έξι φορές μεγαλύτερο κόστος κτήσης από το προσφερόμενο, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί το κρίσιμο ποσοστό ώστε η εταιρεία να βγει από το χρηματιστήριο.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να συγκεντρωθεί το 90% των μετοχών, ενώ με τα σημερινά δεδομένα ο Γ. Αποστολόπουλος ελέγχει το 38,4% και σωρευτικά οι δύο βασικοί μέτοχοι το 69,06%. Υπολείπεται δηλαδή πάνω από 20% προκειμένου να γίνει squeeze out, να ζητηθεί δηλαδή υποχρεωτική εξαγορά του 10% των μετοχών που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας.
Η εναλλακτική λύση είναι να συγκληθεί γενική συνέλευση που θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του 95% των μετόχων ώστε να αποφασιστεί η έξοδος της εταιρείας από το χρηματιστήριο και η διαγραφή των μετοχών της από το ταμπλό.
Ο ίδιος ο Γ. Αποστολόπουλος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συγκαλέσει τέτοια συνέλευση ώστε να ζητήσει το squeeze out εφόσον συγκέντρωνε το 90% των μετοχών.
Τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθούν επίσημα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και ως τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα για τις μελλοντικές προθέσεις του Γ. Αποστολόπουλου και την προοπτική παραμονής ή διαγραφής της εταιρείας από το Χ.Α. ενδεχομένως μέσω μιας νέας δημόσιας πρότασης με βελτιωμένο τίμημα.
Στην πραγματικότητα λίγοι είναι σε θέση να γνωρίζουν και να κατανοούν τους λόγους για τους οποίους ο Γ. Αποστολόπουλος προσπάθησε να αποκτήσει πίσω το 100% της εταιρείας που εισήγαγε πριν από 22 χρόνια στο χρηματιστήριο. Και κυρίως λίγοι γνωρίζουν με ποιό τρόπο η πλήρης εξαγορά της εταιρείας συνδέεται με τα στρατηγικά σχέδια των βασικών μετόχων.