Έξι εταιρείες διεκδικούν το φθηνότερο τιμολόγιο
Η απελευθέρωση του ηλεκτρισμού και η δυσκολία πώλησης της ΔΕΗ
Η μάχη της ενέργειας και του φθηνότερου τιμολογίου τόσο για τους οικιακούς όσο και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες κρατάει για τα καλά από τους έξι εν ενεργεία προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην εγχώρια Αγορά.
Στο τερέν της Χαμηλής και Μεσαίας τάσης βρίσκονται οι εταιρείες, ΔΕΗ από την πλευρά του Δημοσίου, Εlpedison (από ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison), Heron (των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Gaz De France Suez), GREEN του Βύρωνα Βασιλειάδη, Voltera (των J&P Αβαξ και της ιταλικής sorgenia) και Watt+Volt του Αναστάσιου Παπαπαναγιώτου.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, αλλά και για την παρακολούθηση και εποπτεία της Αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, προχώρησε σε εκτίμηση του τετραμηνιαίου λογαριασμού των εταιρειών παροχής ρεύματος.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται η ανάγκη της περεταίρω απελευθέρωσης της Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κάτι το οποίο «φωνάζουν» τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο όλες οι πλευρές –από τους ιδιώτες μέχρι και τη ΔΕΗ- με τις εταιρείες να «παίζουν» στον πόντο των τιμών, αναπτύσσοντας το επίπεδο του ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος της Green Βύρωνας Βασιλειάδης σχολιάζοντας στην «DEALnews.gr» τα αποτελέσματα της ΡΑΕ, επεσήμανε την ανάγκη για ύπαρξη ενός υγιούς ανταγωνισμού όπου δεν θα υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση και από τον οποίο θα έχουν όλοι να επωφεληθούν και κυρίως το κοινό, «Είναι σημαντικό να κερδίσουν οι εναλλακτικοί πάροχοι και πάλι την εμπιστοσύνη των πελατών, να υπάρξει σταθερότητα στην παρούσα Αγορά, με ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την επένδυση κεφαλαίων δίνοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Η Green έχει πελατοκεντρική φιλοσοφία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να είμαστε οι ανταγωνιστικότεροι επιστρέφοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη των πελατών. Ο ανταγωνισμός μόνο θα ωφελήσει τους καταναλωτές σε μια Αγορά που δεν θα υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο στόχος της απελευθέρωσής της είναι κοινός για όλους».
Η πώληση της ΔΕΗ ανοίγει τον δρόμο της απελευθέρωσης
Ο Ιούλιος διαμόρφωσε μία νέα εποχή για την Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα τιμολόγια της ΔΕΗ να διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα χωρίς παρεμβάσεις, κάτι το οποίο σηματοδοτεί την σταδιακή απελευθέρωση του ρεύματος λιανικής πώλησης και στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Αγοράς υποστηρίζουν ότι πλήρη απελευθέρωση του ηλεκτρισμού στη χώρα μας θα έχουμε μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό περιλαμβάνει την απόσχιση μονάδων παραγωγής της δημόσιας επιχείρησης που αντιστοιχούν στο 30% της παραγόμενης ισχύος και στη συνέχεια αυτό το «μικρό» κομμάτι θα διατεθεί προς πώλησης. Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την πώληση μέρους του δικτύου και αργότερα το 17% της ΔΕΗ από το 51% που ανήκει στο δημόσιο.
Τα χρέη τροχοπέδη στην αποκρατικοποίηση
«Βραχυκύκλωμα» στις αποκρατικοποιήσεις της ενέργειας προκαλούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ. Ανεξόφλητες οφειλές οι οποίες αγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από τις συνολικές οφειλές του 1,3 δισ., περίπου 380 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανεξόφλητες οφειλές της υψηλής τάσης. Αντίστοιχα περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανεξόφλητους λογαριασμούς από τη χαμηλή τάση, εκ των οποίων το 65% αφορά σε οφειλές νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ από νοικοκυριά φτάνουν τα 390 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό περίπου 180 εκατ. ευρώ αφορά σε ανεξόφλητους λογαριασμούς από τη Μέση Τάση, δηλαδή από μικρότερες βιομηχανίες αλλά και μεγαλύτερα καταστήματα, κτίρια γραφείων κλπ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 190 εκατ. ευρώ αφορά σε οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζουν και οι καταγγελμένες συμβάσεις, καθώς, από 80 έως 85 χιλιάδες που ήταν πριν την οικονομική κρίση, σήμερα έχουν φτάσει τις 400 χιλιάδες. Μιλάμε για συμβάσεις καταστημάτων, επιχειρήσεων ή γραφείων που έκλεισαν και οι οφειλές που άφησαν πίσω τους θα εισπραχθούν εξαιρετικά δύσκολα, αυξάνοντας σημαντικά τις επισφάλειες.
Το σκηνικό αυτό όπως διαμορφώνεται δημιουργεί γενικότερα προβλήματα τόσο για την ισορροπία της Αγοράς ενέργειας όσο και για την προοπτική προώθησης των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα.
Με ανοιχτό το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών και της έλλειψης ρευστότητας της Αγοράς ηλεκτρισμού, καθηλώνεται το σύνολο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, μέχρι και τη ΔΕΠΑ. Το ντόμινο προκαλείται από τις οφειλές οι οποίες μετακυλύονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της Αγοράς. Ήδη η ΔΕΗ εμφανίζεται να χρωστάει περίπου 200 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ και 96 εκατ. ευρώ στο λειτουργό της Αγοράς ΛΑΓΗΕ (στα οποία θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 130 εκατ. ευρώ με την κατάργηση του συμψηφισμού για τις φωτοβολταϊκές στέγες) και φτάνουν μέχρι τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και τελικά στη ΔΕΠΑ.