Από… πολύφερνη νύφη κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα
Στο «ράφι» κινδυνεύει να μείνει η ΔΕΠΑ καθώς μετά και την άτακτη φυγή των Ρώσων από τον διαγωνισμό πώλησης όλα έχουν δυσκολέψει και πηγαίνουν στραβά για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Οι χειρισμοί της Τρόικα φαίνεται να προβληματίζουν τη διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ το οποίο κρούει τον κώδωνα και διαμηνύει ότι θα υπάρξει νέο μπλόκο σε ένα νέο διαγωνισμό πώληση εάν και εφόσον οι δανειστές εμμείνουν στο να ανοίξει τώρα θέμα αλλαγών στις υφιστάμενες ΕΠΑ, δηλαδή να καταργηθεί η παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος λιανικής σε ένα και μόνο προμηθευτή.
Εκτός της Ιταλικής Eni και της βρετανό-ολλανδικής Shell που έχουν ενδιαφέρον να αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο επειδή έχουν επενδύσει στις τρεις ΕΠΑ, καθώς και του ΥΠΕΚΑ που διαφωνεί με τις ενστάσεις της Τρόικα επισημαίνοντας ότι έχει λάβει για το συγκεκριμένο μοντέλο ειδική άδεια (απόφαση εξαίρεσης) από την Κομισιόν, ανησυχία εκφράζει τώρα και το ΤΑΪΠΕΔ.
Ο λόγος εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ; Καταρχήν, θεωρεί ότι αν ανοίξει τώρα παρόμοιο θέμα, «τινάζεται» στον αέρα κάθε πιθανότητα επαναπροκήρυξης μέσα στο 2014 του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, για την οποία η μετοχική συμμετοχή στις ΕΠΑ (με 51%) αποτελεί ίσως το πιο κερδοφόρο κομμάτι της.
Επιπλέον, θεωρεί ότι αν το Δημόσιο δείξει ότι δεν σέβεται τις συμβάσεις που έχει συνάψει με τόσο μεγάλες ξένες εταιρείες θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο για κάθε νέα υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης σε μια περίοδο κρίσιμη για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το επιχείρημα της Τρόικα είναι ότι χάρη στις μακροχρόνιες συμβάσεις των τριών ΕΠΑ, οι καταναλωτές αδυνατούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός, που διαφορετικά θα έριχνε τις τιμές κατά 5%-10% ή και περισσότερο στη λιανική.
Κύκλοι του ΤΑΪΠΕΔ ωστόσο απαντούν ότι η μείωση των τιμών αφορά ένα στόχο περισσότερο θεωρητικό και πάντως αρκετά μακρινό, αφού τυχόν είσοδος άλλου παίκτη συνεπάγεται επενδύσεις.
Και επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το να «σπάσουν» τώρα οι συμβάσεις, περισσότερη ζημιά θα προκαλούσε στην οικονομία, στέλνοντας το μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι αφερέγγυο, παρά οφέλη.