Mπιρμπίλη, Kοπελούζος, Mυτιληναίος, Περιστέρης, Bάρδας, Kαλλιτσάντζης, Kακαρας στο ίδιο τραπέζι
Στη συζήτηση χρησιμοποιήθηκαν υψηλοί τόνοι από την πλευρά των επιχειρηματιών, που επιμένουν ότι η λύση που επιλέγει η κα Μπιρμπίλη «καταφανώς» εξυπηρετεί τις επιλογές της ΔΕΗ και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, σε ότι αφορά στην ανεξαρτησία του λειτουργού της αγοράς.
Οι πλέον σημαίνοντες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού πέρασαν πριν από λίγες ημέρες το κατώφλι του γραφείου της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με διάθεση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ,σ’ ένα θέμα πους τους ταλανίζει εδώ και καιρό, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Οι κ.κ. Δημήτρης Κοπελούζος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Αναστάσιος Καλλιτσάντζης, Θεόδωρος Βάρδας και Μιχάλης Κακαράς, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με την κα Τίνα Μπιρμπίλη σε μία προσπάθεια να αναδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και να καταδείξουν ότι μόνο «Οπισθοδρόμηση» θα είναι για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς η ένταξη του λειτουργού της αγοράς στο Διαχειριστή Μεταφοράς, την 100% θυγατρική εταιρεία, που έχει συστήσει η ΔΕΗ.
Aν και δεν προσήλθαν στη συνάντηση με «υψηλές προσδοκίες», η στάση της κα Μπιρμπίλη, δεν ήταν αυτή που περίμεναν αφού τους οδήγησε στο να φύγουν άπρακτοι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στη συζήτηση χρησιμοποιήθηκαν υψηλοί τόνοι από την πλευρά των επιχειρηματιών, που επιμένουν ότι η λύση που επιλέγει η κα Μπιρμπίλη «καταφανώς εξυπηρετεί τις επιλογές της ΔΕΗ και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, σε ότι αφορά στην ανεξαρτησία του λειτουργού της αγοράς.«Επιπλέον, η διαχείριση της μεταφοράς από μια 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την ένταξη του λειτουργού στο σύστημα της ΔΕΗ, αποτελούν αδιανόητες παρεμβάσεις, που γιγαντώνουν τις αμφιβολίες περί ανεξαρτησίας του Market Operator, οι οποίες είχαν ήδη εγερθεί από συμμετέχοντες στην αγορά στο πλαίσιο του υφιστάμενου «ΔΕΣΜΗΕ».
Η κα Μπιρμπίλη, χρησιμοποιώντας τους συνήθεις χαμηλούς τόνους είπε στους επιχειρηματίες ότι οι Βρυξέλλες είναι εκείνες που πιέζουν για την υλοποίηση, του γνωστό ΙΤΟ, δηλαδή ενός Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ως θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία θα λειτουργεί με ανεξάρτητη διοίκηση. Η Κομισιόν φαίνεται να επιλέγει ένα τέτοιο μοντέλο, σύμφωνα με την υπουργό, ως πλέον απλό και αποτελεσματικό.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αντιδρούν έντονα σ’ ένα τέτοιο μοντέλο και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι, ο λειτουργός της αγοράς πρέπει να είναι ανεξάρτητος και διαχωρισμένος από τη δεσπόζουσα καθετοποιημένη εταιρεία. Και εξηγούν ότι αποδέχονται πως ο Διαχειριστής πρέπει να ταυτίζεται με αυτό, που σήμερα ονομάζουμε «dispatching», μόνο όμως εφόσον αυτός λειτουργεί με απόλυτη ανεξαρτησία. Επισημαίνουν, δε, ότι η σχετική οδηγία (άρθρο 15) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το “dispatching” να διενεργείται από άλλη εταιρεία πλήρως ανεξάρτητη από τον ΙΤΟ και όχι θυγατρική του, όπως π.χ. ο νέος ΔΕΣΜΗΕ.
Και εξηγούν πως τεχνικά μπορεί το “dispatching” να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον ΙΤΟ, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα: να υπάρχει μέσα στα πλαίσια του ΔΕΣΜΗΕ, αλλά ανεξάρτητα από τη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς της ΔΕΗ, που καλύπτει στην πράξη την ανάπτυξη, τη συντήρηση και μεγάλο μέρος της λειτουργίας του Συστήματος.
Πιο αυστηρό το πλαίσιο των αδειών
Tην ώρα, που οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ,η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, για τη χορήγηση αδειών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να καθορίσει ακριβείς κανόνες, που θα διέπουν τις σχέσεις, ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές και τους καταναλωτές. Η αρχή θα γίνει με την αύξηση του κόστους της άδειας, που απαιτείται να λάβει μία εταιρία για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, μία άδεια κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ και σχεδιάζεται να φτάσει έως και τις 400.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή και ο νέος κώδικας Καταναλωτή, που θα περιλαμβάνει πολλά μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών από την αυθαιρεσία των προμηθευτών τους, όπως πρόστιμα, ενημέρωση πριν την υπογραφή του συμβολαίου για τα στοιχεία και τις δυνατότητες του προμηθευτή, ενημέρωση για τις τυχόν αυξήσεις στα τιμολόγια ορισμένους μήνες πριν αυτές γίνουν, δυνατότητα σε “αδύναμες” οικονομικά ομάδες να εξοφλούν το λογαριασμό τους σε δόσεις. Σήμερα, η σύμβαση λύεται σε 3 έως 12 μήνες, ενώ με το νέο κώδικα σε έναν μήνα. Προβλέπεται ευέλικτη διαδικασία στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Για να κηρυχθεί ο πελάτης υπερήμερος, επειδή δεν πληρώνει λογαριασμούς δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και 3,5 μήνες. Θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις κοινωνικά ασθενείς ομάδες.