«Μητέρα» πολλών δεινών φαίνεται ότι θα αποδειχθεί η μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου, από την πλευρά κάποιων ισχυρών ελληνικών βιομηχανιών που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να… κλείνουν την στρόφιγγα για να εξοικονομήσουν πόρους.
Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» εμφανίστηκαν ήδη κατά την φθινοπωρινή περίοδο, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις αυτών των εταιρειών με την ΔΕΠΑ για την ανανέωση των συμβάσεών τους προμήθεια φυσικού αερίου. Ο έλεγχος των στοιχείων από την ΔΕΠΑ κατέδειξε ακριβώς αυτήν την σημαντική μείωση στην κατανάλωση, οδηγώντας τον προμηθευτή στο συμπέρασμα ότι, βάσει των αριθμών, οι βιομηχανικοί «γίγαντες» αποδεικνύονται… «νάνοι» -τουλάχιστον ως προς την κατανάλωση φυσικού αερίου! Ο κίνδυνος να χάσουν, λοιπόν, τον χαρακτηρισμό του «επιλέγοντος καταναλωτή» φυσικού αερίου (το δικαίωμα να αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ αέριο σε καλύτερες τιμές από τις ΕΠΑ) είναι υπαρκτός και δημιουργεί αλλεπάλληλες… κεφαλαλγίες στις διοικήσεις των εταιρειών.
Η ΔΕΠΑ, από την πλευρά της, επιμένει ότι, βάσει του ισχύοντος πλαισίου και εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης που είχαν αυτές οι βιομηχανίες κατά το 2012 και το 2013, θα πρέπει να πάψουν να θεωρούνται ως «επιλέγοντες πελάτες» και να μεταφερθούν στο πελατολόγιο της ΕΠΑ.
Οι… μεταξωτές παροχές απαιτούν… μεταξωτές καταναλώσεις
Συγκεκριμένα, στις εν λόγω περιπτώσεις, η μέση κατανάλωση της διετίας 2012 -2013 έπεσε κάτω από τα 8.800.000 κυβικά μέτρα (100.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου), λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των εταιρειών. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως οι εταιρείες αυτές θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, αν η προμήθειά τους μεταφερθεί στην δικαιοδοσία των ΕΠΑ, καθώς οι τελευταίες πωλούν κατά πολύ ακριβότερα από όσο η ΔΕΠΑ και οι πελάτες είναι αδύνατον να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος λειτουργία τους. Ακολούθως, το πρόβλημα αντανακλάται όχι μόνο για το σύνολο της εν δράσει βιομηχανίας στην χώρα μας, αλλά και στην τύχη που θα έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές, αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι που όλοι απεύχονται: Κλείσιμο εργοστασίων κ.λπ.
Από την άλλη, η κυβέρνηση διατείνεται μετ’ επιτάσεως ότι προτίθεται να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία. Το ζήτημα έφτασε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), της οποίας ζητήθηκε παρέμβαση. Αυτό που προέκυψε μετά την έρευνα της Αρχής είναι ότι οι «επιλέγοντες πελάτες» της ΔΕΠΑ, ακόμη και αν για κάποιο διάστημα μειώσουν την κατανάλωσή τους, δεν χάνουν την ιδιότητά τους αυτή και δεν επιτρέπεται να επανέλθουν στην κατηγορία των μη επιλεγόντων.
Ωστόσο, για να ισχύσει η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία με την κατάθεση τροπολογίας. Έτσι, τώρα, και ενώ τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη λήξη του έτους στενεύουν, η ΔΕΠΑ και ενδιαφερόμενες βιομηχανίες αναμένουν την προώθηση από το ΥΠΕΚΑ τροπολογίας στη Βουλή για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και κατά τον επόμενο χρόνο.