Σημαία των αποκρατικοποιήσεων για το νέο έτος γίνεται ο ενεργειακός κλάδος της χώρας με τον πήχη να τοποθετείται στην υψηλότερη θέση και την Κυβέρνηση να προκηρύσσει τρεις κρίσιμους διαγωνισμούς.
ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ (δεύτερος διαγωνισμός μετά την αποχώρηση των Ρώσων) και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα φορούν τα καλά τους περιμένοντας τους μνηστήρες.
Στο κείμενο του προϋπολογισμού γίνεται ξεκάθαρο πλέον αυτό που μέχρι τώρα ήταν πληροφορία ότι γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ και της συμμετοχής του 35% που έχουν στη ΔΕΠΑ, κάτι το οποίο δείχνει εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου για πώληση πρώτα της ΔΕΠΑ και μετά της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.
Στην προκειμένη περίπτωση, στην προκήρυξη θα αναφέρεται πως οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν υπόψη στο τίμημα που θα καταθέσουν και τη συμμετοχή 35%που έχει η εταιρεία στη δημόσια επιχείρηση αερίου.
Στην περίπτωση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το ΤΑΪΠΕΔ έχει αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες ένα έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει τη μορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.
Άλλος ένας διαγωνισμός ο οποίος θα τρέχει από τον Δεκέμβριο, το αργότερο από τον Ιανουάριο, θα είναι αυτός του ΑΔΜΗΕ τον οποίο τρέχουν ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ και συμπληρώνει ουσιαστικά μία τετράδα ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων οι οποίες στην πλειονότητά τους θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Τέλος από την πλευρά του Ταμείου ευελπιστούν ότι θα ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΣΦΑ (στα χαρτιά έχει κλείσει) ώστε να εισπραχθεί το αντίτιμο από την αζέρικη Socar.