To κοινό project της Nur-Motor Oil στη Νότια Κρήτη για ηλιοθερμικό πάρκο 38 MW
Με το «βλέμμα» στραμμένο και στη Σαχάρα βρίσκεται ο Μιχάλης Μπουτάρης για γιγαντιαίο έργο 2.000 MW
Aν πριν από μερικά χρόνια κάποιος ισχυριζόταν ότι θα μετέφερε την τεχνολογία των έργων, που αναπτύσσονται στην έρημο της Σαχάρας ή εκείνες της Καλιφόρνιας και του Τέξας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ήλιου, σίγουρα όλοι θα τον κοιτούσαν «περίεργα». Κι όμως, ο Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη μελετά την τεχνολογία των ηλιοθερμικών συστημάτων, εδώ και χρόνια, από τότε που αποφοίτησε από το Harvard και έψαχνε τρόπο να την εισάγει και στην Ελλάδα.
Το έκανε πράξη μέσα από τη βρετανική Nur, στην οποία διατελεί γενικός διευθυντής και η οποία έκλεισε mega deal με την Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα projects κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στην Νότια Κρήτη.
Το έργο, το οποίο θα έχει ισχύ 38 MW, θα εδρεύει στο Λασίθι, κοντά στην περιοχή, όπου βρίσκεται η μονάδα της ΔΕΗ, που καίει μαζούτ στον Αθερινόλακκο και προ ημερών εξασφάλισε ήδη άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι, μπορεί να γίνει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά έργα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Μπορεί ο Μιχάλης Μπουτάρης να ασχολήθηκε από μικρή ηλικία και να ανδρώθηκε στους αμπελώνες και την εταιρεία του πατέρα του, αλλά φαίνεται πως εκτός από το κόκκινο κρασί το ενδιαφέρον του έχει κεντρίσει και η πράσινη ενέργεια, καθώς για εκείνον η ενασχόληση με το περιβάλλον αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.
Το κοινό project της Nur με την ΜΟΗ προβλέπεται να κάνει χρήση της ίδιας τεχνολογίας με εκείνη των έργων στην έρημο της Σαχάρας, για την καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας, που παράγεται από την ηλιακή ακτινοβολία.
Οι ηλιοθερμικές μονάδες εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας.
Ενώ δηλ. στα φωτοβολταϊκά η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για να παραχθεί απευθείας ηλεκτρική ενέργεια, στα ηλιοθερμικά η ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια αξιοποιείται σε στρόβιλους, για να παραχθεί ηλεκτρισμός.
Δουλειές στην έρημο
Η έρημος της Σαχάρα γίνεται επενδυτική «όαση», για όσους ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν την ηλιακή της ενέργεια, με στόχο την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πράσινη ενέργεια. Γι’ αυτό και αναμένεται πολλοί εγχώριοι και ξένοι παίκτες να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Ανάμεσα σε αυτούς και η Nur Energy του Μιχάλη Μπουτάρη, η οποία σχεδιάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου project με προβλεπόμενη ισχύ 2.000 MW, το οποίο θα εγκατασταθεί, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες στο τμήμα της Σαχάρας, που βρίσκεται στην Τυνησία.
Το συγκεκριμένο έργο, προβλέπει ακόμη τη δημιουργία διασύνδεσης, για τη μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη.
Αλλά και στην Ελλάδα, η Nur έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό, καθώς πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει το «βλέμμα» τους προς την χώρα μας, μεταξύ των οποίων η Solar Millenium, που αναπτύσσει πάρκο με παραβολικά κάτοπτρα στην Κρήτη, η ισπανική Abengoa με την ελληνική Enolia που επίσης αναπτύσσουν ηλιοθερμικό στην Κρήτη, σε συνεργασία με την εταιρεία asset management Impax.