«Μάχη» για να τιθασευτούν οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση των μονάδων απορριμμάτων
Σε «καυτή πατάτα» εξελίσσεται το θέμα τις διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και φαίνεται πως το «σήριαλ» των αντιδράσεων θα έχει ακόμη πολλά… επεισόδια.
Μετά την «βροχή» καταγγελιών που έχουν γίνει στα αρμόδια υπουργεία, κυρίως από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι με ερωτήσεις τους ακόμη και στην Βουλή έθεσαν ζήτημα περί «ευνοϊκής μεταχείρισης» της αναδόχου εταιρίας, Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον κ. Πέτρο Τατούλη λόγω «εργολαβικής συνεργασίας με την ΚΑΣΤΑΤ (συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη)», ο μεγαλοκατασκευαστής πρέπει να διαχειριστεί ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι»: εκείνο της χωροθέτησης των τριών νέων μονάδων.
Όπως από την πρώτη στιγμή που είχαν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης του έργου για 27 χρόνια είχε επισημάνει η «Deal», τα χρονικά περιθώρια για την ΤΕΡΝΑ προκειμένου να ορίσει τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες διαχείρισης των σκουπιδιών είναι στενά. Μάλιστα, σύμφωνα με όρο της συμφωνίας, αν παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε ο ανάδοχος κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος και το project θα περάσει στα… χέρια του δεύτερου υποψηφίου.
Μπορεί ο φάκελος της περιβαλλοντικής μελέτης να κατατέθηκε από την εταιρία του Γιώργου Περιστέρη άμεσα και να πέρασε μόλις ένας μήνας για να αξιολογηθεί θετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να τεθεί εν συνεχεία σε δημόσια διαβούλευση η κατασκευή του εργοστασίου, φαίνεται όμως, πως υπολόγισαν χωρίς τον… ξενοδόχο. Εν προκειμένω τις τοπικές κοινωνίες που εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για την χωροθέτηση των μονάδων που έχει προτείνει ο ανάδοχος.
Αγώνας δρόμου
Στα γραφεία της Τέρνα τις τελευταίες μέρες επικρατεί «πυρετός». Οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Περιστέρη έχουν ξεκινήσει έναν… αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν τους «αντιρρησίες» γιατί προτείνουν όποιες περιοχές έχουν επιλέξει ως τώρα και αν τηρούν τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα και με την αρχική σύμβαση.
Το μεγάλο θέμα που τους απασχολεί είναι το πώς θα τιθασευτούν οι τοπικές κοινωνίες και ποιο πλάνο b μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που οι προσπάθειες «πειθούς» και των πλέον δύσπιστων δεν στεφθούν με επιτυχία για να μην… τιναχθεί στον αέρα το έργο. Μπορεί η Τέρνα να έχει «σύμμαχο» την Περιφέρεια, όμως, πρέπει, για να μπορέσει να προχωρήσει το project, να λάβει το πράσινο φως και από τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς.
Πριν από λίγες βδομάδες ήταν η σειρά των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση ενός από τα εργοστάσια για τα σκουπίδια στην Καλλιρόη, ενώ η ΝΔ Μεσσηνίας κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να αποτρέψει την συγκεκριμένη χωροθέτηση. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή.
Αντιδράσεις υπήρχαν όμως και από μερίδα τοπικών φορέων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας που διαμαρτύρεται πως η δική της φωνή αντίδρασης δεν έχει βρει «ευήκοα ώτα», ενώ σταθμούς μεταφόρτωσης θα υποδεχτούν, σύμφωνα με την πρόταση του προσωρινού αναδόχου και οι δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Άργους- Μυκηνών και Κορινθίων. Πάντως, το ότι η Περιφέρεια πέταξε το… μπαλάκι της χωροθέτησης στον ιδιώτη δεν έγινε τυχαία. Στο παρελθόν είχαν κακή εμπειρία από αντιδράσεις κάθε φορά που ετίθετο θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών και εξαιτίας των οποίων λαμβάνονταν προσωρινά και πρόχειρα μέτρα.
Η χρηματοδότηση του έργου πάντως, θα καλυφθεί κατά 50% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από τον ιδιώτη, με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015.