H συνάντηση στην Tράπεζα της Ελλάδος, η ανάληψη της εποπτείας και η επέκταση του νόμου
Όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Τράπεζας Ελλάδας και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, διαπίστωσαν ότι η ανάληψη της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών από την Τράπεζα, ίσως σημάνει την ώρα για να μπει τάξη σ’ έναν κλάδο, που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ζημιογόνα, αλλά και να «επιστρέψει» η αξιοπιστία στην αγορά. Aπό το 1909, που έγινε η πρώτη προσπάθεια να θεσπιστεί νομοθετικά κρατική εποπτεία, επί της λειτουργίας των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα, φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που όλοι ελπίζουν ότι η εξυγίανση δεν θα αργήσει να έλθει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυμπανίζουν ότι εδώ και πολύ καιρό, πριν ακόμα σκάσει η μεγάλη φούσκα με τον όμιλο Ασπίς, έπρεπε να ξεκινήσει μία επιχείρηση κάθαρσης, που θα διασφάλιζε από μελλοντικούς οικονομικούς κινδύνους τους καταναλωτές. Άλλωστε, δεν αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ότι από τις περίπου 60 εταιρείες που δραστηριοποιούνται, λίγες είναι εκείνες, που μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κάνουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Τουλάχιστον 10 εταιρείες, κυρίως από το χώρο του αυτοκινήτου, βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ δύο, όπως ψιθυρίζει ο κόσμος της αγοράς, βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης. Το έλλειμμά του επικουρικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων αποτελεί στην παρούσα φάση εφιαλτικό σενάριο για την ασφαλιστική αγορά, που χρηματοδοτεί κατά ένα μέρος τον φορέα. Ήδη, η διοίκηση του επικουρικού κεφαλαίου επεξεργάζεται σχέδιο για την προσφυγή σε δανεισμό τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες για την καταβολή αποζημιώσεων.
Το χαμένο χρόνο και πριν να είναι αργά προσπαθεί να κερδίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει ήδη ζητήσει από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να ενημερώσουν την αρμόδια διεύθυνση της, για το σύνολο των κινδύνων, οικονομικής φύσεως, που απειλούν την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα, καθώς και τις προβλέψεις για το αμέσως επόμενο. Μάλιστα είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου «για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και στον ασφαλιστικό κλάδο .
Η νέα εποπτική αρχή έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες στοιχεία για την τήρηση του νόμου, ο οποίος προϋποθέτει την κατάταξη όλων των πελατών με ασφαλιστήρια συμβόλαια σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες κινδύνου, βάσει κριτηρίων. Στα «μέτρα δέουσας επιμέλειας», όπως προσδιορίζονται βάσει του νόμου, περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση τραπεζικού λογαριασμού, για ποσά άνω των 2.000 ευρώ, που προορίζονται για την πληρωμή του ασφαλίσματος ή του ποσού εξαγοράς, καθώς και την περιστολή της χρήσης μετρητών, αλλά και επιταγών, εκτός εάν είναι δίγραμμες. Οι ασφαλιστικές υποχρεούνται επίσης να πραγματοποιούν ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών του πελάτη, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές που διενεργούνται συνάδουν με τις πληροφορίες, που έχουν σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα και το προφίλ κινδύνου, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων, όπως αυτό απαιτείται, καθώς και να διατηρούν ενημερωμένα τα σχετικά αρχεία.
Η προσοχή όλων πέφτει πάνω στο κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων, που συνιστούν τους τελευταίους μήνες έναν σχεδόν μόνιμο πονοκέφαλο, τόσο για την ΤτΕ, όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες.
Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης τους, να περιγράψουν τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν τα ίδια κεφάλαια το 2011, να γίνει εκτίμηση για την εξέλιξη της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και ιδιαίτερα αυτών, που είναι ευαίσθητα σε αλλαγές των συνθηκών της αγοράς, η δυνατότητα της εταιρείας να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστά διαθέσιμα σε ορίζοντα μηνός ή τριμήνου, οι επισφαλείς απαιτήσεις της από το δίκτυο των πρακτόρων, η πολιτική τιμολόγησης που εφαρμόζει η εταιρεία.