Στο ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός με Kόκκαλη, Mπόμπολα, Mυτιληναίο, Kοπελούζο και Σάλλα
Ιδιαίτερο θέμα έχει προκύψει και για την παρουσία του Σπ. Λάτση, όμως η προσωπική παρουσία του σε ένα τέτοιο δείπνο είναι ανέφικτη
Την κατάλληλη ημερομηνία ψάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου, για να πραγματοποιήσει μιας στρατηγικής σημασίας, για τον ίδιο και την κυβέρνηση, πρωτοβουλίας. Να μαζέψει γύρω από το ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά μαζί, τους έξι κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας. Και να συζητήσει μαζί τους, τόσο τις οικονομικές εξελίξεις, όσο και την προσωπική τους συμβολή στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει οικονομικά και να επανέλθει το συντομότερο στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί καλεσμένοι του πρωθυπουργού; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «DEAL» θα είναι οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σωκράτης Κόκκαλης, Γιώργος Μπόμπολας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Δημήτρης Κοπελούζος και Μιχάλης Σάλλας. Οι ηγέτες δηλαδή, σε όλους τους κύριους κλάδους του επιχειρείν, όπως η ενέργεια, η κατασκευαστική αγορά, το τραπεζικό σύστημα, η υψηλή τεχνολογία και η πληροφορική, το real estate κ.α.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κατάλογος των προσκεκλημένων, όπως και η ημερομηνία, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Παραμένουν ανοικτά. Οπωσδήποτε όμως, ο κ. Παπανδρέου θέλει να «φιλοξενήσει» τους καλεσμένους του προ της οριστικοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων και λύσεων για την κρίση χρέους, που θα αφορούν και την Ελλάδα, δηλαδή το αργότερο, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Επίσης, μόνον ένας ή δυο εκ των προαναφερθέντων έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την επιθυμία του και αποδέχτηκαν ασμένως την πρόσκληση. Πέραν των «έξι», ο πρωθυπουργός σκέπτεται δυο ή τρία ακόμα πρόσωπα, ώστε να εκπροσωπηθεί πιο ολοκληρωμένα η ελληνική επιχειρηματική αγορά. Ιδιαίτερο θέμα έχει προκύψει και για την παρουσία του Σπ. Λάτση, ο οποίος θεωρείται βασικός πυλώνας του ελληνικού επιχειρείν, όμως η προσωπική παρουσία του σε ένα τέτοιο δείπνο είναι ανέφικτη. Από την άλλη, η συμμετοχή ενός κορυφαίου εκπροσώπου του, π.χ. του επικεφαλούς του ομίλου Λάτση στην Ελλάδα, Ευ. Χρόνη αποτελεί ευαίσθητο σημείο, προσκρούοντας στην επιθυμία ορισμένων εκ των άλλων προσκεκλημένων. Και ο πρωθυπουργός εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, ώστε να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» με καμία πλευρά.
Η επιτυχία άλλωστε της κίνησης αποτελεί προσωπικό θέμα για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενεργεί μόνος του, χωρίς να έχει αναθέσει σε κανέναν από τους στενούς συνεργάτες του κάποιο κομμάτι της. Εξ’ αυτού είναι εντελώς ασαφές, αν πλην του πρωθυπουργού θα παρίσταται στη συνάντηση – δείπνο κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος ή πρόσωπο από το πρωθυπουργικό γραφείο ή το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου.
Τι θέλει από το δείπνο
Η ιδέα βρισκόταν στο μυαλό του πρωθυπουργού από το περασμένο καλοκαίρι. Όμως, πιστεύει ότι τώρα είναι ο κρισιμότερος χρόνος, για να πάρει την πρωτοβουλία. Κατά καιρούς έχει συναντήσει όλους τους παραπάνω μεγαλοεπιχειρηματίες – και αρκετούς ακόμα μικρότερου βεληνεκούς – είτε κατ’ ιδίαν, είτε στο πλαίσιο μιας θεσμικής ή και κοινωνικής συνάντησης και έχει συζητήσει μαζί τους για τις οικονομικές εξελίξεις. Με ορισμένους εξάλλου, συναντιέται ακόμα τακτικά, λόγω εξαίρετων προσωπικών σχέσεων, όπως με τους Β. Βαρδινογιάννη και Μιχάλη Σάλλα.
Έχει δηλαδή, από πρώτο χέρι μια γενική εικόνα του τι πιστεύουν για το μνημόνιο, πώς βλέπουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και για τα προσωπικά επιχειρηματικά τους σχέδια, εν μέσω κρίσης. Ωστόσο, ήταν πεπεισμένος ότι χρειάζεται μια συνάντηση όλων μαζί, στο ίδιο τραπέζι, όπου στο πλαίσιο μιας ελεύθερης, αλλά συνάμα υπεύθυνης κουβέντας, θα αντιμετωπίζονταν πολλά από τα θέματα που σήμερα αποτελούν «αγκάθια» για την επιχειρηματική ανάπτυξη και θα έπεφταν ιδέες, σκέψεις και προτάσεις. Και σήμερα, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις για την οικονομία σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο, θέλει να τους έχει συμμάχους, μέσα στο παιχνίδι κι όχι αυτονομημένους πόλους στην οικονομική πορεία της Ελλάδας.
Με την πρωτοβουλία του αυτή, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου θέλει να σπάσει και ένα «ταμπού», που θέλει εξ’ ορισμού ύποπτη τη σχέση της πολιτικής με την οικονομία. Θερμός θιασώτης της ανεξάρτητης λειτουργίας των δυο αυτών τομέων ο πρωθυπουργός, θέλει να αποδείξει στην πράξη τη στήριξη της οργανωμένης και ευνομούμενης Πολιτείας στην ατμομηχανή του ελληνικού επιχειρείν, από την οποία επίσης θα ζητήσει την ενεργό στήριξη στην οικονομική προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να μεταδώσει τα μηνύματα σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους απλούς πολίτες, χωρίς υποψία διαπλοκής ή άλλης εξωθεσμικού χαρακτήρα συνεργασίας ή συμφωνίας.
Δύο «ραντεβού» από το παρελθόν
Αρκετά προ των τελευταίων εθνικών εκλογών, τον Φεβρουάριο του 2009, ο κ. Παπανδρέου είχε πραγματοποιήσει μια παρόμοια συνάντηση – δείπνο, όπου 12 τότε μεγαλοεπιχειρηματίες και μάνατζερς, μεταξύ των οποίων οι κ. Μυτιληναίος, Βγενόπουλος, είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Κ. Καραμούζη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον οικοδεσπότη και τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση. Επρόκειτο, για μια συνάντηση γνωριμίας σε «ανύποπτο χρόνο», αυτής της εκλεκτής ομάδας επιχειρηματιών με τον διαφαινόμενο μελλοντικό πρωθυπουργό. Από τον οποίο εκείνοι ήθελαν να αναγνωρίσουν τι ακριβώς πρεσβεύει, καθώς επρόκειτο για έναν «μεγάλο άγνωστο», με το συχνά επαναλαμβανόμενο μότο της «πράσινης ανάπτυξης». Και ο κ. Παπανδρέου να διερευνήσει τις προθέσεις των κορυφαίων του χρήματος απέναντί του. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς «έσπασε ο πάγος» ανάμεσα στις δυο πλευρές και διαμορφώθηκε μια πρώτη και γενική εικόνα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις προθέσεις της ανερχόμενης πολιτικής εξουσίας. Σήμερα όμως, δυο χρόνια μετά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Γ. Παπανδρέου είναι εδώ και 16 μήνες πρωθυπουργός, αλλά η οικονομία μάχεται για να αποφύγει την κατάρρευση. Και το νέο δείπνο αποσκοπεί σε ξεκαθάρισμα προθέσεων του καθενός, που θα συμμετέχει μπροστά στην εθνική πρόκληση που ήδη «τρέχει».
Μοιάζει περισσότερο με μια «συνάντηση κορυφής» που πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στις αρχές του 1997, με πρωτοβουλία της τότε υπερυπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Η πολυμήχανη «σιδηρά κυρία» της κυβέρνησης Σημίτη κατάφερε τότε να μαζέψει στο ίδιο τραπέζι, του σπιτιού της, θανάσιμους ανταγωνιστές, όπως οι Β. Βαρδινογιάννης και Σ. Κόκκαλης και Ευ. Μυτιληναίος και Δ. Κοπελούζος. Ο λόγος απλός; Να τους ακούσει, να την ακούσουν, να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να μπουν οι όροι του παιγνιδιού. Όχι να μοιραστούν έργα ή κρατικές προμήθειες, αλλά να ξεκαθαριστούν εκατέρωθεν στόχοι και προθέσεις. Αυτό θα συμβεί και τώρα
Oι 10 εντολές που άφησε η τρόικα
Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στα 3 δισ.- Θα πάρουμε μέτρα για 15,4 δισ. ευρώ
Δέκα εντολές αφήνουν πίσω τους οι τροϊκανοί, που ολοκληρώνουν σήμερα, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ελέγχων τους, το νέο « κουστούμι» λιτότητας έως το 2015, για τη μείωση του ελλείμματος. Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στα 3 δισ. ή το 1,2% του ΑΕΠ το 2015,που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα 15,4 δισ. ευρώ.
Tης Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Οι δανειστές απαιτούν να ξεκαθαρίσει το ύψος της μαύρης τρύπας, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της τριετίας 2012 – 2014. Από το «βάθος» της μαύρης τρύπας θα εξαρτηθούν αφενός μεν τα μέτρα, που θα συνοδεύουν την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου τον ερχόμενο Μάιο [αφού θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα ] αφετέρου δε η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου έως και 11 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα το 2010 θα διαμορφωθεί στα 22 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα από την τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν, που ήταν στα 22,3 δισ.
Από τις επαφές που είχαν με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί με την αναποτελεσματικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από τις συναντήσεις που είχαν με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υποστήριξαν ότι εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα ακόμα και με σύλληψη «μεγαλοφοροφυγάδων», τα βάρη θα πέσουν και πάλι στα εύκολα θύματα, που δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ωστόσο, εκείνο που απασχολεί περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών είναι η ανυπολόγιστη – αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια – τρύπα δαπανών, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων, των ταμείων, των ΑΕΙ, συνολικά 1600 νομικών προσώπων, που δεν έχουν στείλει τα οικονομικά τους στοιχεία και αποτελούν, λόγω των δυσθεώρητων ελλειμμάτων τους (8 δισ. κατ’ εκτίμηση) μια ωρολογιακή βόμβα, στα θεμέλια του προϋπολογισμού. Στοιχειά είχαν καταθέσει το Νοέμβριο 793 φορείς, ενώ από το σύνολο των δήμων, μόνο 394 ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών.. Οι εντολές που αφήνουν πίσω τους οι δανειστές μας είναι:
1. Επίσπευση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων στην αγορά εργασίας. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και να υιοθετηθεί η πλήρης ευελιξία στην αγορά οικονομίας, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
2. Τάχιστη κατάργηση των κρατικών οργανισμών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, εκφράζεται, για πρώτη φορά, φόβος ότι περίπου 60.000 εργαζόμενοι τέτοιων οργανισμών δεν θα απορροφηθούν αλλά θ’ αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απόλυσης. Η αναλογία για τις προσλήψεις στο δημόσιο θα παραμείνει 1 προς 5 . Τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να καταγράφονται στο χώρο της εκκλησίας.
3. Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των ΔΕΚΟ
4. Μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το εφάπαξ
5. Νέες δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, έως και το 2014.
6. Περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η τρόικα ζητά εντατικούς ελέγχους και αύξηση των εσόδων, ακόμα και σύλληψη φοροφυγάδων.
7. Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να υπάρξουν έσοδα, να βρεθεί εναλλακτική οδός στα έσοδα, καθώς οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η ύφεση το 2011 αναμένεται να κυμανθεί στο 3,5%, με την αγορά και την κατανάλωση να μην κινούνται, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
8. Εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος και ενιαίου μισθολογίου. Με το μισθολόγιο θα επέλθει νέα μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που θ’ αγγίξει το 30%.
9. Ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, κόντρα στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις
10. Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για αποφυγή της κερδοσκοπίας
Oι αποκρατικοποιήσεις
Σε λήθαργο βρίσκεται το έργο των αποκρατικοποιήσεων .Η ενόχληση της τρόικας είναι εμφανής και αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για το οποίο μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση.. Ειδικότερα Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις κυβέρνησης – Τρόικας έπρεπε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να δημοσιοποιηθεί μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Η ΑΤΕ που απέτυχες στα τεστ αντοχής του Ιουλίου έπρεπε να ανακοινώσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, που δεν έχει ανακοινωθεί έως σήμερα. Εκκρεμεί και η επέκταση συμβάσεων αξίας τουλάχιστο 250 εκατ. ευρώ, που ορίζει το Μνημόνιο και πληροφορίες θέλουν να αναζητείται μέσω των συμβάσεων της Αττικής Οδού (για 20 έτη) και των αεροδρομίων, με επίκεντρο το Ελευθέριος Βενιζέλος. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει γνωστό αναλυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας αξίας τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ στην 3ετία 2011-2013, με τη δέσμευση το 1 δισ. ευρώ, να έρθει το 2011. Η άμεση πρόσληψη συμβούλων βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Oι συμβάσεις
Εάν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρξει αισθητή στροφή των επιχειρήσεων προς τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η επόμενη νομοθετική παρέμβαση θα αφορά την επέκταση των ατομικών συμβάσεων. Aυτό ήταν το τηλεσίγραφο, που έστειλε η τρόικα στη Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ήδη, περισσότερες από 600 αιτήσεις, για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων έχουν κατατεθεί στα πρωτοδικεία, που οδηγεί τους επικεφαλής του υπουργείου στο συμπέρασμα, ότι εφόσον συσταθούν τα επιχειρησιακά αυτά σωματεία, θα τρέξουν και οι διαδικασίες υπογραφής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Από την πλευρά τους πάντως, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις, ώστε εάν δεν υπάρξει απτό αποτέλεσμα, το αμέσως επόμενο διάστημα, να αλλάξει ο νόμος.
Επίσης οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της επέκτασης της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έως και 18 μήνες, και μάλιστα με δυνατότητα από τους εργοδότες να λύουν μονομερώς τη σύμβαση, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό, βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσουν σε «απολύσεις», χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Όσον αφορά στη διευθέτηση, οι συζητήσεις τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής 10ωρου, όχι μέσα σε διάρκεια 4 μηνών, αλλά σε ολόκληρο το χρόνο. Ένα θέμα που συζητήθηκε ήταν και η μείωση της άδειας των εργαζομένων.
Oι συντάξεις
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων θα «φέρει» το 2012, μετά την πίεση της τρόικας. Οι πρώτες μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Στόχος είναι στη συνέχεια να παραδίδονται κάθε μήνα οι μελέτες για έξι ταμεία. Όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα μειώσουν τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, σε όσες περιπτώσεις, ο κλάδος πρόνοιας περιλαμβάνεται στα επικουρικά ταμεία, οι αλλαγές θα αφορούν και στο εφάπαξ. Όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού. Σήμερα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από Ταμείο σε Ταμείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.
Σημειώνεται πως οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.