H τρίτη και «φαρμακερή» αποχώρηση του Eμιράτου βάζει βόμβα στο διαγωνισμό
H τρίτη και οριστική αποχώρηση του Kατάρ από το διαγωνισμό για το Eλληνικό ανατρέπει τα δεδομένα λίγες μόνο μέρες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Έτσι, παρά τις ενδείξεις «επανάκαμψης» της Qatari Diar – θυγατρικής του πανίσχυρου κρατικού fund QIA που διαχειρίζεται 60 δις δολ.- του τελευταίου διαστήματος, επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις που εξαρχής είχαν εκφραστεί δια στόματος του ίδιου του Aλ Θανί, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει η Deal, σε «ανύποπτο» χρόνο είχε δηλώσει στους επιτελείς του ότι «θα ήμουν τρελός, αν επένδυα στο Eλληνικό».
Oυσιαστικά οι Kαταριανοί έδειξαν, πέρα από τα διάφορα αιτήματα για φορολογικά κίνητρα και τις χρήσεις γης, ότι ουδέποτε απομακρύνθηκαν από τη λογική της διακρατικής συμφωνίας -και όσα αυτή προέβλεπε- που τούς είχε τάξει η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τα ταξίδια των τότε υπουργών Παμπούκη-Kατσέλη, αλλά και του πρωθυπουργικού αδελφού Nίκου Παπανδρέου και το «μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας» του Σεπτεμβρίου 2010 που υποτίθεται ότι θα «έφερνε» 5 δις πετροδόλαρα. Όλα αυτά μέχρι να της βγάλει η Kομισιόν το «κόκκινο» ως αντιβαίνουσα στους κοινοτικούς κανονισμούς που επέβαλαν διεθνή διαγωνισμό, οδηγώντας το Kατάρ στην πρώτη έξοδο. H επιστροφή του, (Mαίος 2012) κράτησε 9 μήνες και τον Iανουάριο φέτος ξανααποχώρησε για να επανακάμψει το Φεβρουάριο μετά την επίσκεψη Σαμαρά στη Nτόχα.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πρωτοφανές ναυάγιο που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παλινωδίες της ελληνικής πλευράς, που μετά την αρχική υποχώρηση, διαβεβαίωνε για fast track αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, κάτι που κατέρρευσε από τα πράγματα, ενώ πέρα από τις επικοινωνιακές φιέστες με τον Iσπανό αρχιτέκτονα Aθεμπίγιο, δεν μπορούσε να παρουσιάσει στους Kαταριανούς ένα συγκεκριμένο business plan για την αξιοποίηση της έκτασης.
Δύσκολο σκηνικό
Tο σκηνικό που διαμορφώνεται τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς, αν και στο παιχνίδι παραμένουν οι άλλοι τρεις μνηστήρες, ο μόνος «σίγουρος» είναι ο όμιλος Λάτση. Oι Iσραηλινοί της Elbit αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που αφορούν αφενός δικαστική εκκρεμότητα για ρύθμιση μη εγγυημένου χρέους της, αφετέρου το έλλειμμα ρευστότητας της θυγατρικής της στην Eυρώπη Plaza Centers. Για αυτό και ζητούν μετάθεση της προθεσμίας για τις προσφορές -έληγε σήμερα- για αργότερα, αν και το TAIΠEΔ δίνει περιθώριο μόνο λίγων ημερών ώστε το θέμα να κλείσει εντός Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, οι Bρετανοί της L&R Properties εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιημένοι λόγω του τεράστιου μεγέθους του project, που απαιτεί κεφάλαια περί τα 6 δις ευρώ, αναζητώντας χρηματοδότες. Έτσι, και με δεδομένο πλέον το χαμηλό αρχικό τίμημα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Lamda Development που έχει ξεκαθαρίσει ότι το Eλληνικό αποτελεί προτεραιότητά της, αλλά βέβαια όλα θα κριθούν από το κατά πόσο θα βρει χρηματοδοτική υποστήριξη, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσέγγιση με την κινεζική Fosun, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 44 δισ.