Δεν φείδονται… οραμάτων ούτε διατηρούν… καβούρια στις τσέπες τους οι Άραβες μέτοχοι του επενδυτικού κεφαλαίου που πλειοδότησε στοn διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, «ψήφο εμπιστοσύνης» μέχρις στιγμής παίρνει το σενάριο των δύο «επτάστερων» ξενοδοχειακών μονάδων, της μαρίνας και του υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών για θερινή διαμονή.
Μάλιστα, μέρος των πολυτελών βιλών, που συνολικά θα είναι 15, θα διατεθεί στους ίδιους τους μετόχους του επενδυτικού κεφαλαίου, δηλαδή σε πάμπλουτους Άραβες. Φημολογείται ότι κάποιες από αυτές τις κατοικίες θα έχουν έκταση περί τα 1.000 τμ η κάθε μία και η τιμή εκάστης θα αγγίζει την αστρονομική τιμή των 35 εκατ. ευρώ!
Οι Τούρκοι στην διαχείριση της μαρίνας
Η τουρκικών συμφερόντων Dogus (με ποσοστό 15% στο επενδυτικό κεφάλαιο που αγοράζει τον Αστέρα, όπως λένε οι πληροφορίες) πιθανότατα να αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας.
Πέρα από το τι θα κάνει ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο της Αττικής καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Ελλάδος σκοπεύει να πουλήσει το 85 στρεμμάτων ακίνητό της που γειτνιάζει με αυτό του Αστέρα, αφού βεβαίως προηγουμένως μετακομίσει το ίδρυμα που στεγάζεται ήδη εκεί.
Who is who
Ο όμιλος Doguş, θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας, διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Garanti Bank, έχει στην ιδιοκτησία του 4 τηλεοπτικά δίκτυα το NTV και STAR, NTV Spor και CNBC και παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο διανομέας όλων των οχημάτων του ομίλου Volswagen στην Τουρκία. Συνολικά ο όμιλος Doğuş διαθέτει περίπου 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζόμενους.
Στην Τουρκία, κυρίως τα τελευταία δυο χρόνια, ο όμιλος με τα μέσα ενημέρωσής του έχει ξεκινήσει την στήριξή του προς την κυβέρνηση Ερντογάν -και από τότε έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, κυρίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ευνοείται σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 2011 πολλοί δημοσιογράφοι, που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.
Λίγους μήνες μετά , ο όμιλος Dogan υποχρεώθηκε να πούλησει το τηλεοπτικό δίκτυο Star στον όμιλο “Doğuş” και αργότερα ο ίδιος όμιλος, άρχισε να γίνεται μειοδότης σε πολλούς διαγωνισμούς του τουρκικού Δημοσίου.
Παράλληλα επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης όπως Nusr-Et, Lacivert, Κiva και τα τουρκικά Starbucks, όπως τα αποκαλούν οι γείτονές μας, που έχουν την ονομασία Kahve Dünyası.
Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, που η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ο τούρκος «κροίσος». Έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας στα 37 του χρόνια, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου, Αϊχάν Σαχένκ.
Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, είναι ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV. Το fund AGC Equity partners είναι αραβικών συμφερόντων που πραγματοποιεί επενδύσεις στο real estate και τα hedge funds.
Τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επένδυση ως εταιρεία της Μ. Ανατολής στη Ρωσία, αγοράζοντας αντί 625 εκατ. Ευρώ από την κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Inter RAO» το μερίδιό της στην Enel OGK.
Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud. Εχει κάνει σπουδές οικονομικών στο Χάρβαρντ και επί χρόνια στο Κουβέιτ διαχειρίστηκε κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation – KPC. Εργάστηκε επίσης στην JP Morgan.