Με τη φράση «ορισμένοι θέλουν να κλείσουν το καπάκι για να μην μυρίζει το σώμα του νεκρού» επιχείρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, Γιάννης Μουσουλίδης, να δώσει τη δική του εξήγηση για τη μη εφαρμογή του νόμου που αφορά στην εκταμίευση 27 εκατ. ευρώ από πέντε τράπεζες στην εταιρία, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Λέγοντας για ακόμη μια φορά «δεν κλείνω την εταιρία», ο κ. Μουσουλίδης, υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν προχωρά λόγω της άρνησης των τραπεζών «Εμπορική και Alpha» να εφαρμόσουν αυτά που και οι ίδιες συμφώνησαν με το κράτος και τους εργαζομένους.
Τονίζοντας ότι τα χρέη της εταιρίας ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ είναι εγγυημένα – ο κ. Μουσουλίδης υπογράμμισε ότι τα πιστωμένα στις τράπεζες φθάνουν στα 230 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό αναρωτήθηκε γιατί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο των 5,5 εκατ. ευρώ, αφού από το σύνολο των 27 εκατ. ευρώ, το 80% είναι εγγυημένο από το κράτος.
Υπογραμμίζοντας δε ότι όσο περνάει ο καιρός επιβαρύνεται επιπλέον η θέση της εταιρίας, αφού μηνιαίως το χρέος μεγαλώνει κατά 1,8 εκατ. ευρώ, ο κ. Μουσουλίδης επεσήμανε ότι με την εκταμίευση του ποσού που έχει συμφωνηθεί η ΕΝΚΛΩ θα μπει και πάλι «στο παιχνίδι», αφού έχει ήδη παραγγελίες για 3.500 τόνους, ετησίως σε Ευρώπη και Αμερική. Επεσήμανε δε ότι για τους 650 εργαζόμενους της εταιρίας, που δεν έχουν πληρωθεί 24 μήνες, το ποσό που τους οφείλεται υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι για τη μερίδα αυτών που απολύθηκαν το χρέος της ΕΝΚΛΩ αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» τη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι όπως είπε «δέχτηκαν τη σταδιακή αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αφού γίνει η εκταμίευση των 27 εκατ. ευρώ και με στόχο να δουλέψουν τα φουγάρα της εταιρίας και έτσι να καταφθάνουν και έσοδα σε αυτήν», ενώ επανέλαβε ότι σήμερα δύο ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις εγκαταστάσεις της εταιρίας σε Οινόφυτα και Κομοτηνή.
Υπενθύμισε επίσης ότι η περιουσία της εταιρίας φθάνει τα 164 εκατ. ευρώ, με τα 17 εργοστάσια να καλύπτουν συνολικά στεγασμένη επιφάνεια 400 στρεμμάτων. Σημείωσε δε ότι το 2004 οι εργαζόμενοι της εταιρίας σε Ελλάδα και Βαλκάνια έφθαναν τους 2.600, εκ των οποίων οι 1.700 εντός ελληνικών συνόρων, με το χρέος τότε να αγγίζει τα 118 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η αντιστοιχία είναι 800 εργαζόμενοι και το χρέος στα 230 εκατ. ευρώ.
Επίσημα ή ανεπίσημα οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι θα δουν τον πρωθυπουργό
Την αποφασιστικότητά τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό στην Κομοτηνή εξέφρασαν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζοντας ότι ενώ έχουν στείλει σχετικό αίτημα στο γραφείο του, ποτέ δεν έλαβαν απάντηση.
«Είμαστε στο σημείο μηδέν και η δικαιολογία για δήθεν αντιρρήσεις της ΕΕ, τη στιγμή που εγκρίνεται αντίστοιχη διαδικασία για τη “Βαρβαρέσος” δεν μας πείθει», τόνισε ο πρόεδρος εργαζομένων στην ΚΟΛΒΛΑΝ (Πέλλα), Ηρακλής Σουμελίδης, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους και την εφαρμογή του νόμου για τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΝΚΛΩ».
Πάντως, τη στιγμή που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ εξακολουθούν να παίρνουν το χαρτί μισθοδοσίας τους, και προσέρχονται κανονικά στην εφορία, για τη φορολογική τους δήλωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κλωστηρίων Γ΄ (Νάουσα), Ηλίας Χαρίσης.