IΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Oι περιπέτειες του «Tσάρου»
Η εμπλοκή με Παλιούρι και Μακεδονία Παλλάς και οι «καπνοί» αναταραχής στη ΣΕΚΑΠ
Τον περασμένο Αύγουστο ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κατακεραύνωνε» του Ρώσους επιχειρηματίες που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην «προβληματική Ελλάδα» και όχι στην χώρα τους, με σαφείς αιχμές για την έντονη επενδυτική κινητικότητα που επιδεικνύει ο άλλοτε στενός του φίλος και πρώην βουλευτής του κόμματός του «Ενιαία Ρωσία», Ιβάν Σαββίδης στην ελληνική αγορά.
Ο «τσάρος» της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που… έριξε δίχτυα στην χώρα μας, φέρεται να διεκδικεί ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου με «όχημα» και την λαοφιλή ομάδα του ΠΑΟΚ, βλέπει τις επενδύσεις που δρομολογεί, να «σκοντάφτουν» σε μια σειρά εμποδίων και μάλλον να καθίστανται «προβληματικές».
Η εμπλοκή στον διαγωνισμό για το Παλιούρι Χαλκιδικής και σε εκείνον του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, αλλά και οι «περιπέτειες» με την ΣΕΚΑΠ έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον ίδιο και στο επιτελείο των στενών συνεργατών του. Αν και διαβεβαιώνουν πως τα όποια προβλήματα είναι θέμα χρόνου για να επιλυθούν, ζητούμενο αποτελεί το γεγονός ότι τα επενδυτικά σχέδια μπαίνουν σε περιπέτειες και καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους είτε αυτά μπλοκάρουν λόγω της γραφειοκρατίας και της ασυνεννοησίας του Δημοσίου ή εξαιτίας διαφωνιών στα εσωτερικά θέματα της κάθε εταιρίας.
Μπορεί πριν από τέσσερις μήνες το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι… επιτυχώς ανέλαβε την παραχώρηση της έκτασης- φιλέτου στο Παλιούρι εταιρία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, προσφέροντας 14 εκατ. ευρώ, όμως, το πλάνο του businessman για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία, του Ξενία Παλιουρίου- πλάνο ύψους 80 εκατ. ευρώ- όπως όλα δείχνουν μάλλον… πάει πίσω. Και αυτό επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τον διαγωνισμό με το επιχείρημα ότι τα ποσοστά δόμησης που προβλέπονται είναι λάθος.
Αν και ο διαγωνισμός δεν ακυρώνεται προς το παρόν, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης ώστε να ανακληθεί η πρωτοβάθμια απόφαση που σημαίνει πως η όποια αξιοποίηση του ακινήτου θα καθυστερήσει. Πάντως, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σαββίδη θεωρούν πως θα λυθεί σύντομα.
Εμπλοκή όμως, υπάρχει και στο Μακεδονία Παλλάς, για τη μακροχρόνια μίσθωση του οποίου πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ιδιοκτήτη, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ η LLC Atlantis Park, συμφερόντων Σαββίδη, προσφέροντας ετήσιο μίσθωμα 1,7 εκ. ευρώ. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε οριστεί η υπογραφή της τυπικής συμφωνίας, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την συμπρωτεύουσα, έχουν εμφανιστεί «αγκάθια» στην ολοκλήρωσή της.
Πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση σε διαφωνίες που έχουν ενσκήψει στους κόλπους του σχήματος που πλειοδότησε, υποστηρίζοντας πως οι εμπλοκές συνδέονται με τον όρο που απαιτούσε από τον ανάδοχο να διαθέτει πείρα στη λειτουργία ξενοδοχείων άνω των 4 αστέρων και τζίρο πάνω από 10 εκ. Για να καλύψει την συγκεκριμένη προϋπόθεση, η Atlantis είχε «συμμαχήσει» με την αλυσίδα Aldemar.
Φως μεν, αλλά…
Μπορεί η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου 2 εκ. ευρώ που αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ πριν από λίγες μέρες και η σύγκληση εκ νέου με την «ανατολή» του 2014 για να εγκριθεί η αύξηση άλλων 8 εκ., να έριξε… φως στις προθέσεις του νέου μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη ότι έχει πάρει «ζεστά» το θέμα της ανάστασης της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, όμως, οι σχέσεις με τους εργαζόμενους δεν έχουν πλήρως εξομαλυνθεί.
Ήδη ορισμένοι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, έχουν προσφύγει δικαστικά, ενώ παρά το γεγονός ότι η παραγωγική δραστηριότητα κινείται σε φουλ ρυθμούς πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μένουν πολλά να γίνουν για να επανέλθει πλήρως στον εμπορικό ανταγωνισμό και να ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση με 25 εκ. βάσει της συμβατικής υποχρέωσης Σαββίδη.
«Αγκάθι» τα χρέη προς ΑΤΕ
Θέλει την ΑΓΝΟ αλλά υπό όρους
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το σενάριο αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος Σαββίδη για την πολύπαθη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ». Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πραγματοποιήσει due dilligence στην επιχείρηση και σύμφωνα με αυτές, στις επαφές που είχε με την νυν διοίκηση του Νίκου Κολιού ναι μεν ήταν «ζεστός» για να εξαγοράσει την άλλοτε κραταιά εταιρία, όμως έχει θέσει έναν σημαντικό όρο που θα κρίνει τόσο τις επόμενες κινήσεις του ίδιου, όσο και το μέλλον της «ΑΓΝΟ».
Η προϋπόθεση που θέτει, είναι να διευθετηθούν τα χρέη των 17 εκατ. ευρώ περίπου που οφείλει η γαλακτοβιομηχανία προς την Αγροτική Τράπεζα. Και αυτό επειδή ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να πληρώσει τα «σπασμένα» της προηγούμενης διοίκησης της εταιρίας.
Οι οφειλές της τελευταίας επίσης, ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, κοντά στα 500.000 ευρώ στο Δημόσιο και 2,5 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ. Πάντως, μετά την αποτυχία της να ενταχθεί στο άρθρο 99, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε δεινή θέση και αυτή την στιγμή η μόνη σωτηρία της είναι η εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή που θα την «αιμοδοτήσει» και οικονομικά.
Σημαντικό είναι και το θέμα της αξίωσης που διατηρεί η Κολιός 13,5 εκ. ευρώ που έχει προέλθει από «έμμεση χρηματοδότηση», αλλά δεν έχει αποδειχθεί η πραγματική αιτία της συγκεκριμένης οφειλής ούτε και η φύση και ο σκοπός των συναλλαγών αυτών μεταξύ των δύο εταιριών.