Δύσκολο στοίχημα και η εξεύρεση επενδυτή
«Αγκάθι» η τεράστια μείωση της αξίας που εκτιμάται σε μόλις 51 εκατ. ευρώ
Ιλιγγιώδεις και οι ζημίες των 85,8 εκ. ευρώ το εξάμηνο του 2012
Ελπίδα ή «κατάρα» το mall στον Βοτανικό για τον Μπάμπη Βωβό; Το εμπορικό κέντρο- μαμούθ που σχεδίαζε να δημιουργήσει ο άλλοτε «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» της Κηφισίας και όχι μόνο, ήταν η… αρχή του κακού για το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο όμιλός του. Τώρα στηρίζει μεγάλο μέρος των προσπαθειών του σε αυτό για να μπορέσει να «σωθεί».
Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο σε μια αγορά όπως εκείνη του real estate που έχει καταρρεύσει και που ταυτόχρονα η ΜΒΔΤ έχει ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα της τάξεως των 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ από το «στοιχειωμένο» εδώ και μια εξαετία mall;
Ειδικά από την στιγμή που η αξία του έχει καταποντιστεί από το 2008 και μετά οπότε και ξεκίνησαν τα προβλήματα με το «μπλόκο» των εργασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πολλοί θυμούνται ότι πριν μπει το έργο στον… πάγο, ξένο fund με το οποίο ο επιχειρηματίας είχε έρθει κοντά σε συμφωνία, πρόσφερε κοντά στα 650 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το project, ποσό το οποίο κρίνεται απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα. Τώρα με βάση τις αξίες του πλειστηριασμού, ο οποίος είχε οριστεί για τις αρχές του 2014 και έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, η κατ’ εκτίμηση αξία του ακινήτου ανερχόταν στα 51 εκατ. ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς στα 34 εκατ. ευρώ.
Ποσά που μοιάζουν… σταγόνα στον ωκεανό αφενός μπροστά στα συνολικά χρέη των 730 εκατ. ευρώ της εταιρίας του Μπάμπη Βωβού και αφετέρου αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επιχειρηματίας μέχρι τώρα έχει επενδύσει για το mall στον Βοτανικό, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο ίδιος, κοντά στα 130 εκατ. ευρώ συνολικά.
Αγώνας «δρόμου μετ’ εμποδίων» είναι όμως και η εξεύρεση επενδυτή για το pro-ject, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την οικονομική κρίση και δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος για να επενδύσει σε αυτήν. Το σχέδιο εξυγίανσης πάντως που έχει καταθέσει η εταιρία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος- εταιρίας για τη μεταβίβαση των εκτάσεων του Βοτανικού και του εμπορικού κέντρου με την διατήρηση των υποθηκών και σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών υπέρ των πιστωτριών τραπεζών. Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι εξετάζονται και άλλες χρήσεις αξιοποίησής του, εκτός των εμπορικών, όπως να δημιουργηθούν γραφειακές εγκαταστάσεις.
Αυτό είναι το ένα «μέτωπο» που έχουν να αντιμετωπίσουν ο Μπάμπης Βωβός και ο γιος του και διευθύνων σύμβουλος της ΜΒΔΤ, Άρης. Το άλλο είναι η βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου, η οποία όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2012 (δημοσιεύθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση), οι ζημίες έχουν φτάσει στο «αστρονομικό» νούμερο των 85,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά στα – 105 εκ. ευρώ που σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ταμείων της.
Οι επιχειρηματίες ωστόσο, δεν θεωρούν ότι η «παρτίδα» έχει χαθεί. Ειδικά μετά τις πληροφορίες που μιλούσαν για νέο πλειστηριασμό του mall στον Βοτανικό, απάντησαν ότι μετά την «βαθιά ανάσα» που πήραν πριν από δύο μήνες όταν έγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής της εταιρίας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 99, «εκκρεμεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης», χωρίς πάντως, να προσδιορίζουν τον χρονικό ορίζοντα για το πότε θα γίνει αυτό.
Η ένταξη της Βωβός στο άρθρο 99 σηματοδότησε και την εκκίνηση για τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, η επιτυχία του εγχειρήματος παρολ’ αυτά ήταν εξαρτημένη από το σχέδιο των συμβούλων της εταιρίας και ταυτόχρονα από την στάση των πιστωτών για τα οικονομικά «βάρη» των 730 εκ. ευρώ.
Όταν δε, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι το mall του Βοτανικού περιήλθε στην Alpha Bank, η Βωβός διευκρίνισε στις αρχές Οκτωβρίου ότι το ακίνητο «είναι και παραμένει στην ιδιοκτησία της εταιρίας, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους και βασικότερους πυλώνες ανάπτυξής της και για τη μελλοντική της πορεία».
Στον έλεγχο των τραπεζών πολλά ακίνητα του ομίλου
Οι υποθήκες των 309 εκατ. ευρώ
Πλήθος ακινήτων της εισηγμένης ΜΒΔΤ έχουν ήδη περάσει στα… χέρια των πιστωτριών τραπεζών της. Προκειμένου οι τελευταίες να εξασφαλιστούν λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων που είχε η εταιρία, ζήτησαν και έλαβαν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για διάφορα από τα ακίνητα του ομίλου, ενώ άλλες προχώρησαν σε καταγγελία των εν λόγω συμβάσεων.
Οι προσημειώσεις υποθηκών που έχουν γίνει ανέρχονται στα 309 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επί των επενδυτικών ακινήτων και των αποθεμάτων του ομίλου). Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου εμφανίζεται έτσι μειωμένο στα 736 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 από 874 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 ως αποτέλεσμα των εκχωρήσεων δικαιωμάτων επί ακινήτων της εταιρίας προς τις τράπεζες. Από αυτές οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 297 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες σε 258 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η εταιρία διαθέτει ακόμη σημαντική ακίνητη περιουσία, παρά το «ψαλίδισμα» του χαρτοφυλακίου της, που επιτρέπει στην διοίκηση να ελπίζει σε άντληση ρευστότητας εφόσον βέβαια βρεθούν αγοραστές.