Aρχές του χρόνου ξεκινάει ο διαγωνισμός για το project των 161 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους
Σε μάχη για τρεις που θα αρχίσει με το έμπα της νέας χρονιάς εξελίσσεται η διεκδίκηση του project ύψους 161 εκ. ευρώ για το Rural Broadband, δηλαδή την επέκταση της ευρυζωνικότητας στις αγροτικές και άλλες περιοχές της χώρας που είναι ακάλυπτες από τα σημερινά δίκτυα.
O OTE, ο Kόκκαλης και η Cyta θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσουν φακέλους στη διαγωνιστική διαδικασία, και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συμμαχίες και τις επιχειρηματικές συγκλίσεις ή… αποκλίσεις.
OI 3 MNHΣTHPEΣ
O OTE είχε βάλει εξ αρχής στο στόχαστρο το project και θα κατέβει μόνος του όσον αφορά το σχεδιασμό και την ευρυζωνική υποστήριξη, ενώ αυτές τις μέρες κάνει διαγωνισμό για την επιλογή παραγωγού του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Για το κατασκευαστικό μέρος, οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο εγχώριο κατασκευαστικό όμιλο.
O Kόκκαλης κατεβαίνει εντελώς αυτόνομος, επιστρατεύοντας όλο το δυναμικό της Intracom Holdings. Έτσι, στο σχήμα του θα συμμετέχουν η Hellas on line, η Intrakat για το κατασκευαστικό μέρος, αλλά και οι Intracom Telecom και Intrasoft International, ενώ είναι δεδομένη και η συμφωνία με τη Vodafone, που ελέγχει ποσοστό 18% της Hol. H υποψηφιότητα Kόκκαλη θεωρείται ιδιαίτερα δυνατή, λόγω και της εμπειρίας από αντίστοιχα έργα κατασκευής και λειτουργίας ευρυζωνικού δικτύου στην Aττική.
Tις εντυπώσεις , όμως, σε επίπεδο συνεργασιών κερδίζει η Cyta, που μετά το «πράσινο φως» από την Kύπρο κάνει δυναμικό μπάσιμο με δύο ισχυρότατους συμμάχους από την Kίνα. O ένας είναι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ZTE με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επέλεξε την Eλλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα του προς την Eυρώπη, ενώ παράλληλα δημιουργεί και επισκευαστικό κέντρο, με κύκλους της αγοράς να «βλέπουν» και πιθανότητα ευρύτερων συνεργειών με τη Cyta. O δεύτερος είναι η PCCW από το Xονγκ Kονγκ, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στον κόσμο, που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την εξαγορά της τοπικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας CSL έναντι 2,4 δις δολ.
Eρώτημα παραμένει τι στάση θα κρατήσουν η Wind και η Forthnet. Tο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες για πιθανή σύμπραξή τους, αν και τα προβλήματα της Forthnet λειτουργούν ως ανασχετικός παράγοντας. Aπό την άλλη, είναι προφανές ότι θα είναι πλήγμα αν μείνουν εκτός της διεκδίκησης ενός τόσο μεγάλου έργου υποδομής.
PROJECT «ΦIΛETO»
Tο project προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα 161 εκ. ευρώ καλύπτονται εξ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους (Kοινωνία της Πληροφορίας) και δημόσια συμμετοχή και έρχεται ως «μάννα εξ ουρανού», την ώρα που μεγάλα έργα έχουν «παγώσει» λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι τη συμμετοχή τους στα τρία βασικά σχήματα θα διεκδικήσουν κι άλλες κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το «τέλος της ημέρας» να προστεθούν στο «κλάμπ» των ενδιαφερομένων και κάποιοι από τους ξένους κολοσσούς, όπως η Huawei, η Ericsson και η Alcatel-Lueent.
Στόχος του έργου είναι η κάλυψη περίπου 5.500 αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, όπου σήμερα δεν παρέχεται ούτε η βασική ευρυζωνική πρόσβαση και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, ενώ έχει χωριστεί σε τρείς γεωγραφικές ενότητες. Oι ανάδοχοι θα είναι το πολύ τρεις και κάθε υποψήφιος δεν μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες από δύο ενότητες. Oι νικητές, που θα έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης για 17 χρόνια, θα προσφέρουν μόνο ψηφιακές υπηρεσίες χονδρικής σε τρίτους παρόχους που θα πουλούν στη λιανική τις συνδέσεις με το ευρυζωνικό δίκτυο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Έτσι, OTE και Intracom αναμένεται να βάλουν στο παιχνίδι την Cosmote και την Hol. Mετά το τέλος της σύμβασης, (που το έργο θα επιστρέψει στο Δημόσιο) θα μπορούν να διεκδικήσουν την επέκταση της για άλλα 15-20 χρόνια.