Το μήνυμα που στέλνουν 11 επιχειρηματίες για το 2014
Ζητούν βαθιές τομές, πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Έτος καμπής και ξεκαθαρίσματος η νέα χρονιά
«Συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ελληνική οικονομία θα δει… φως στο τούνελ»
Μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας, η επιχειρηματική κοινότητα ελπίζει. Εύχεται και αισιοδοξεί πως το 2014 η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αφήσει πίσω της τα μεγάλα αδιέξοδα και να βγει από το σκοτεινό «τούνελ» της αβεβαιότητας και της κρίσης, σε ένα έτος καμπής και ξεκαθαρίσματος.
Κοινός τόπος είναι η επιστροφή στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να «κοιτάξει» μπροστά, να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και να έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.
Για να επιτευχθεί όμως, το μεγάλο στοίχημα, όπως υπογραμμίζουν, πρέπει να συντρέξουν βασικές προϋποθέσεις και να προχωρήσουν οι κυβερνώντες σε σοβαρές τομές. Να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων η λειτουργία του Δημοσίου, να επανεξεταστεί το κρίσιμο θέμα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη μετά και την ανάληψη της Προεδρίας στην Ε.Ε.
Βασικός κίνδυνος για την χώρα είναι η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, που αυξάνει το πολιτικό ρίσκο και δημιουργεί ανησυχίες για πρόωρες κάλπες. Σε μία τέτοια περίπτωση η αξιοπιστία της χώρας θα τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση, γεγονός που θα πλήξει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
«Αλλαγή σελίδας με περισσότερη δουλειά και καθόλου εφησυχασμό» είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουν έντεκα ισχυροί επιχειρηματίες μέσω της Deal για τη νέα χρονιά και επισημαίνουν ότι «με συλλογικότητα και σοβαρές πρωτοβουλίες μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν ακόμη πολλές».
Μαρλαφέκας Γιάννης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός ΛΟΥΞ
«Να ληφθούν μέτρα κόντρα στην ύφεση»
Η λήψη μέτρων για την αναστροφή της ύφεσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθίσταται επιτακτική για τη νέα χρονιά, διαφορετικά ο εμπορικός κόσμος δεν πρέπει να ελπίζει σε τόνωση των πωλήσεών του και σε «αλλαγή σελίδας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της ΛΟΥΞ, Γιάννης Μαρλαφέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει επίσης να εξομαλυνθεί η ροή χρηματοδότησης προς την υγιή επιχειρηματικότητα, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όσον αφορά στον κλάδο τροφίμων και ποτών ο κ. Μαρλαφέκας τονίζει ότι διανύει μία δύσκολη περίοδο και να για υπάρξει ανάκαμψή του η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να εφαρμόσει ένα γενικότερο μοντέλο στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών με στόχευση και όραμα.
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος της National Can Hellas
«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη»
O πρόεδρος της National Can Hellas και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, πιστεύει ότι, αν και ο κίνδυνος ακύρωσης των προσπαθειών εξόδου από την κρίση είναι υπαρκτός, με την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής «η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επανέλθει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014».
Ο κ. Σαββάκης θεωρεί επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα «τόνωσης των επενδύσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων» και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί «στοχευμένη βιομηχανική πολιτική, όχι μόνο με οριζόντια μέτρα, αλλά και με συγκεκριμένα κλαδικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά».
Σωτήρης Θεοδωρίδης, πρόεδρος Pasal Development και Trastor ΑΕΕΑΠ
«Ζητούμενο η σταθερότητα»
Το 2014 αναμένεται να είναι ελαφρώς καλύτερη χρονιά για την ελληνική οικονομία σε σχέση με το 2013. Ωστόσο οι προκλήσεις για τη χώρα παραμένουν και το βασικό στοίχημα είναι για το νέο έτος η επιστροφή στην ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας.
Όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντας για την πορεία της χώρας θα ήταν η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου. Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα έχανε και πάλι την αξιοπιστία της και θα εκδηλωνόταν κύμα αμφισβήτησης στο εξωτερικό για τις οικονομικές της προοπτικές και την παραμονή της στο ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο χώρο των ακινήτων ο κ. Θεοδωρίδης τονίζει ότι έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα πως εδώ κι ένα χρόνο εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το συγκεκριμένο κλάδο.
Γιώργος Σταματίου, πρόεδρος Ιασώ
«Κρίσιμο το α’ εξάμηνο του έτους»
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή, η οποία όμως αυτή τη φορά θα οδηγήσει στην ανάκαμψη, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ, κ. Γιώργος Σταματίου. Σύμφωνα με τον κύριο Σταματίου χρειάζεται υπομονή έως το α’ εξάμηνο του 2014, καθώς στη συνέχεια φαίνεται πως η χώρα θα βγει από το τούνελ.
Σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ, επισημαίνει ότι μετά τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας (clow back, repay), οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται ακόμα πιο δυσχερείς. Το τοπίο που διαμορφώνεται θα αναγκάσει τις ιδιωτικές κλινικές να περικόψουν παροχές και να μειώσουν κόστος και προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Θεόδωρος Κρίντας: Επικεφαλής Attica Wealth Management
«Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Το 2014 αναμένεται να βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδαε υπογράμμισε ο επικεφαλής της Attica Wealth Management, Θεόδωρος Κρίντας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πλέον το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι μηδαμινό, γεγονός που έχει βάλει τη χώρας μας στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων. Για να κερδίσει όμως το στοίχημα η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα, η Ελλάδα με λίγη τύχη και αρκετή επιμονή, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία ενδιαφέρουσα Αγορά και το 2014. Σε κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει τόσο η ανάληψη της προεδρίας στην Ε.Ε., θεσμικά, όσο και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη Περιοχή, όπως Β. Αφρική και Τουρκία, αν η τελευταία δεν κάνει “εξαγωγή της κρίσης”, κάτι που το συνηθίζει… Σε αυτή την περίπτωση η Χώρα θα μπορούσε να αναδειχθεί σαν διεθνής πόλος σταθερότητας.
Μελίνα Εμφιετζόγλου: Διευθύνουσα σύμβουλος Μηχανική
«Να σταματήσει η υποκρισία και η αδικία»
«Το 2014 να σταματήσει η υποκρισία και η αδικία όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς» είναι η ευχή της διευθύνουσας συμβούλου της «Μηχανική», Μελίνας Εμφιετζόγλου.
Εκτιμά πως «η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η… ζυγαριά γέρνει πάντα υπέρ των μέχρι τώρα ευνοημένων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί αδικημένοι». Η ίδια τονίζει ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα λόγια και να ξεκινήσουν τα έργα», καθώς αν και οι Έλληνες συνήθως μεγαλουργούν ακόμη και μέσα στις δυσκολίες, με όλα όσα συμβαίνουν έχουν χάσει την όρεξή τους.
«Δικαιοσύνη και ισότητα πρέπει να υπάρξει σε όλους τους κλάδους, καθώς μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση» καταλήγει η ίδια.
Μίνως Κυριακού: Πρόεδρος Ομίλου ΑΝΤ1
«Επόμενο βήμα η ανοδική κίνηση της οικονομίας»
«Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μας βοηθήσει το 2014» εύχεται μέσω της «Deal» ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού.
«Είμαι αισιόδοξος πως ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε, καθώς έχουμε ήδη πιάσει πάτο, άρα δεν υπάρχει να πάμε πιο κάτω.
Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει μια ανοδική κίνηση» υποστηρίζει ο κ. Κυριακού, ο οποίος προσθέτει ότι «για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν γρήγορες και σοβαρές αλλαγές και να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Όσο για τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου του; Ο κ. Κυριακού «εύχεται όλοι να είμαστε καλά και όλα τα άλλα θα έρθουν».
Ευριπίδης Δοντάς: Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος
«Περισσότερη δουλειά και αλλαγή νοοτροπίας»
Το μήνυμα που στέλνει ο Ευριπίδης Δοντάς για το 2014 είναι πως «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά από την πολιτική ηγεσία και αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας». Πιστεύει ότι η νέα χρονιά θα είναι πιο σκληρή για την πραγματική οικονομία γι’ αυτό και θεωρεί «μονόδρομο την επιστροφή στην παραγωγή και τη μεταποίηση, την στήριξη της βιομηχανίας και την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς».
«Βασικό θέμα στην ατζέντα του πρώτου εξαμήνου του 2014 πρέπει να είναι η βιομηχανική πολιτική, καθώς στην Ευρώπη η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15,3% του ΑΕΠ με στόχο το 20% το 2020, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 10%» υποστηρίζει ο ίδιος.
Όσο για την Επίλεκτο, πιστεύει ότι «μετά από 10 χρόνια απαξίωσης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και με όπλο την πολύχρονη πορεία της εταιρίας και την ποιότητα των προϊόντων, στόχος είναι να βγει από τις ζημιές και να περάσει σε λειτουργική κερδοφορία».
«Η βιομηχανία έχει σηκώσει πολύ βαρύ φορτίο μέχρι σήμερα και είναι άμεση ανάγκη να ελαφρυνθεί για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική» επισημαίνει επίσης ο κ. Δοντάς.
Γιώργος Φειδάκης: Πρόεδρος της FG Europe
«Να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη»
«Ας ελπίσουμε τα βάσανα του ελληνικού λαού να τελείωσαν και τα έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης να μείνουν στη μνήμη μας ως ένα κακό όνειρο. Εύχομαι το 2014 να έρθει η ανάκαμψη και θεωρώ πως θα είναι καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη» δηλώνει στην «Deal» ο κ. Γιώργος Φειδάκης.
«Πιστεύω ότι το 2014 το παιχνίδι θα ξεκαθαρίσει. Ωστόσο, πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να κερδίσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον, να επανεξεταστεί το θέμα της φορολογίας, να αλλάξει εκ βάθρων η δημόσια διοίκηση και να υπάρχει συνέχεια του κράτους.
Δεν είναι δυνατόν ένας νέος νόμος να ακυρώνει τον προηγούμενο. Ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα, αν συμβαίνουν τέτοια πράγματα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της FG Europe, ο οποίος με δυο λόγια θεωρεί πως «πρέπει επιτέλους να γίνουμε Ευρώπη. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν λύσει ανάλογα προβλήματα με τα δικά μας και να βαδίσουμε στον δρόμο τους».
Από την άλλη, για την FG Europe υποστηρίζει πως «αντέξαμε στην οικονομική κρίση και του χρόνου θα πάμε ακόμη καλύτερα».
Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
«Καθοριστικό το 2014 για την οικονομία»
«Το 2014 είναι αναμφίβολα μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα διαφανεί αν οι κόποι των Ελλήνων θα αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.
Προσωπικά διατηρώ την αισιοδοξία μου με βάση το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχει αναγνώριση από τους εταίρους της ΕΕ για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και με την πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα θα παράσχει ρευστότητα μετά την επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Υπάρχει σίγουρα μεγάλη κόπωση μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης. Απομένουν σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος, όπως ο εξορθολογισμός και η απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Η σημερινή φορολογία είναι εξουθενωτική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.
Η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ο περιορισμός των φαινομένων διαφθοράς και η αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου αποτελούν κρίσιμο στοίχημα.
Η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην παραγωγική διαδικασία είναι ένα άλλο κρίσιμο μέτωπο στο οποίο τελικά διαφαίνεται κάποια πρόοδος.
Χωρίς να υποτιμά κανείς το μέγεθος της προσπάθειας που υπολείπεται, η ελληνική οικονομία μπορεί αυτή τη χρονιά να βρεθεί σε καλύτερο έδαφος και η αισιοδοξία να μεταφραστεί σε αύξηση κατανάλωσης και επενδύσεων. Όλοι μας θα προσπαθήσουμε γι αυτό».