Αν και δύσκολες οι ισορροπίες παλαιών και νέων μετόχων
Η είσοδος της Lovatia με τους Έλληνες διεθνείς επενδυτές «ξόρκισε» το «φάντασμα» Πουλιάδη
Πριν από μια 7ετία μεγάλη μερίδα της επιχειρηματικής κοινότητας είχε σχεδόν «ξεγραμμένη» την Q&R. Η κατάρρευση του βασικού μετόχου, του ομίλου Πουλιάδη, που άφησε χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό την πλέον φερέγγυα εταιρία του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία, δεν επέτρεπε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο, η εταιρία κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό πιστωτικό σοκ και παρά τα επτά «πέτρινα» χρόνια, στάθηκε… όρθια, ενώ πλέον αποτελεί ένα από τα πιο ηχηρά turn around stories στην αγορά.
Οι ζημίες των 365 χιλ. ευρώ του εννεαμήνου του 2012 έδωσαν την θέση τους σε κέρδη προ φόρων ύψους 423 χιλ. ευρώ. Τα EBITDA πέρασαν επίσης, σε θετικό έδαφος (στα 556,7 χιλ. ευρώ), ενώ η απόδοση της μετοχής με ετήσια άνοδο 297% για το 2013, «ζάλισε» επενδυτές και αναλυτές.
Η διάσωση της Q&R ασφαλώς και οφείλεται στην στρατηγική της ιδρυτικής της τριάδας, των αδελφών Πασχαλάκη και του Θ. Καραγιάννη, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μέσω του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της «συντήρησης δυνάμεων», όταν η εισηγμένη βρέθηκε αποκλεισμένη από τις βραχυπρόθεσμες γραμμές πίστωσης ύψους 13 εκατ. λόγω της κατάρρευσης του ομίλου Πουλιάδη, κατάφερε να βρίσκει τον τρόπο αυτοχρηματοδότησης των έργων πληροφορικής που αναλάμβανε.
Όμως, στην «ανάσταση» της εταιρίας φαίνεται να έχει σημαντική συμβολή και η είσοδος της Lovatia Ltd ως στρατηγικού επενδυτή, αποκτώντας ποσοστό 16,5% (το 30% ελέγχουν οι αδελφοί Πασχαλάκη και ο Θ. Καραγιάννης), τον Μάιο του 2013, στον πλειστηριασμό των μετοχών που κατείχε μέχρι τότε η Εθνική (ποσοστό 19,3%).
Η εξωστρεφής ομάδα της Lovatia, με τους διεθνούς εμβέλειας μετόχους της, την οικονομική επιφάνεια και την εμπειρία στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, κατόρθωσε να ξορκίσει μια και καλή το «φάντασμα» Πουλιάδη και να αλλάξει την στάση των τραπεζών, ανοίγοντας ξανά «πόρτες» σε γραμμές πίστωσης.
Βέβαια, η είσοδος των νέων μετόχων και η «συγκατοίκησή» τους με τους παλιούς συνοδεύτηκε και από τριβές. Μια «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων» ως προς την στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς η Lovatia γνωρίζει καλά πως για να έχει μέλλον η Q&R πρέπει να στοχεύει κυρίως στις διεθνείς αγορές και στις νέες τεχνολογίες και να απαγκιστρωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μόνη πηγή έργων και εσόδων ως τώρα, στη ρευστή ελληνική αγορά. Αυτό το επιθυμεί και η διοίκηση Πασχαλάκη, αλλά το προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς. Οι διαφορές μεταξύ τους είχαν γίνει ορατές από την γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου. Η Lovatia ζήτησε δύο θέσεις στο ΔΣ, εκ των οποίων μία αντιπροέδρου και τελικά έλαβε μία και αυτή απλού μέλους.
Ηχηρά ονόματα
Τα ηχηρά ονόματα στο track record της Lovatia συνέβαλαν στο να πειστούν οι τράπεζες και οι συναλλασσόμενοι με την Q&R ώστε να αποκτήσουν θετική «ματιά». Βασικός μέτοχος και πρόεδρός της είναι ο Μάνος Ξιώνης, μέλος ΔΣ και σύμβουλος ελληνικών και διεθνών εταιριών στον χώρο της πληροφορικής, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών αναλύσεων, που απολαμβάνει της εκτίμησης των μεγαλύτερων οικονομολόγων του πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι πως στον γάμο του, το 2012 παραβρέθηκε, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, ο πανίσχυρος διευθυντής της Moody’s, Mardig Haladjan και πλείστα άλλα «βαριά» ονόματα του χρηματοοικονομικού γίγνεσθαι.
Μάλιστα, απόσπασμα από το βιβλίο του «Systemic Crises Analysis» έχει φιλοξενηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού οργανισμού «Blacksummit Financial Group» σε τιμητική θέση.
Στην Lovatia συμμετέχει και ο Bill Antonopoulos που μαζί με τον πεθερό του πιστώνονται το πιο διάσημο success story στην σύγχρονη αγγλική ιστορία, δημιουργώντας το 1984 το Metro Center, το μεγαλύτερο mall της Ευρώπης στην πλέον κατεστραμμένη βρετανική πόλη, το Νιούκαστλ. Λίγο αργότερα αγόρασαν και την σχεδόν χρεοκοπημένη τοπική ποδοσφαιρική ομάδα που «χαροπάλευε» στην γ’ κατηγορία με ετήσιους τζίρους £3,5 εκ. για να την καταστήσουν λίγα χρόνια αργότερα την 5η πλουσιότερη ομάδα.
Ονόματα – εχέγγυα αποτελούν επίσης, εκείνα του John Mantzavinatos, τέως στελέχου της UBS Λονδίνου και νυν διευθυντή του INSTRATA, μεγάλου fund της Μ. Ανατολής με έδρα το Μπαχρέιν και του Στέφανου Θεοδωρίδη, ο οποίος έχει μια πετυχημένη πορεία ως CEO της πολυεθνικής Diageo, αλλά και στην TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.
Αλλαγή πλεύσης – Ποντάρει στις συμφωνίες με telecom operators
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της πληροφορικής έχει υποστεί σημαντικούς κραδασμούς από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, η Q&R δήλωνε «παρούσα» σε μεγάλα έργα, με πιο πρόσφατο εκείνο της ΚτΠ που ανέλαβε τον Δεκέμβριο, αξίας 1,074 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, μεγαλύτερους καρπούς φαίνεται να αποδίδει η στροφή που πραγματοποιεί με τα νέα business lines και advanced business models που συνδυάζουν τεχνολογίες αιχμής, όπως Mobile platforms, cloud computing, e- commerce, αλλά και με τις μεγάλες συμφωνίες με telecom operators.
Μετά την σύμβαση με την Globul του νορβηγικού ομίλου Telenor για την Βουλγαρία, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε συμφωνία και με την Cosmote στην Ελλάδα για την δημιουργία του μεγαλύτερου ψηφιακού βιβλιοπωλείου στην χώρα μας. Έτσι, η Q&R μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της συμβάλλει στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ επεκτείνει και η ίδια την δραστηριότητά της εκτός συνόρων. Ανάλογες συμφωνίες σε ξένες αγορές συνηθίζουν να αποτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.