Μετά τη συμφωνία των 500 εκ. με τη BP και τις έρευνες για νέα κοιτάσματα
Το βλέμμα στραμμένο σε ενδεχόμενες νέες συμφωνίες με επενδυτικά funds που θα είναι διατεθειμένα να βάλουν «ζεστό χρήμα» στην εταιρία έχει η διοίκηση της Energean Oil, μετά τη σημαντική συμφωνία με την BP.
Το χρυσοφόρο deal με τον βρετανικό κολοσσό που θα φέρει στα ταμεία της ελληνικής εταιρίας περί τα 500 εκ. δολ. σε βάθος εξαετίας θεωρείται «κλειδί» όχι μόνο για την χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδυτών που ψάχνουν ευκαιρίες τοποθέτησης σε ελπιδοφόρα ελληνικά assets. Η Energean, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ξένων funds από τον καιρό της τοποθέτησης σε αυτήν του αμερικανικού Third Point, το οποίο έχει βάλει μέχρι τώρα περί τα 100 εκ. δολ., καθώς οι κινήσεις του δαιμόνιου Νταν Λόεμπ, ως γνωστόν, ποτέ δεν θεωρούνται τυχαίες και εξετάζονται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τις θετικές εξελίξεις για την υπογραφή της συμφωνίας με την BP σηματοδότησε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (νόμος 2779/99) που διέπει την παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο και την οποία είχε προαναγγείλει με δημοσίευμά της η Deal από τις 13 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς.
Όπως αναφέραμε τότε, υπήρξε επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των ΕΛΠΕ σχετικά με την στάση των Ελληνικών Πετρελαίων για την αλλαγή του καθεστώτος που προέβλεπε την υποχρεωτική απορρόφηση από αυτά της παραγωγής του Πρίνου. Μετά την απάντηση των ΕΛΠΕ ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δρομολογήθηκε η αλλαγή του νόμου, ώστε πλέον να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα της Energean να μπορεί να διαθέτει ελεύθερα την παραγωγή της στην αγορά.
Η πολύμηνη δυστοκία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είχε οδηγήσει τον επικεφαλής της εταιρίας Μ. Ρήγα στην ανακοίνωση του «παγώματος» του ερευνητικού προγράμματος, καθώς οι τράπεζες, που είχαν εκφράσει πρόθεση χρηματοδοτικής στήριξης του, ζητούσαν ως εγγύηση την υπογραφή της συμφωνίας με την BP. Το ίδιο ίσχυε και για τον βρετανικό κολοσσό, ο οποίος επίσης έχει υποσχεθεί να βάλει κεφάλαια για τις έρευνες.
Επενδύσεις 200 εκατ.
Το στρατηγικό πλάνο της Energean προβλέπει, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Ρήγα, επενδύσεις 150-200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016, αλλά και εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο όταν αυτές ωριμάσουν. Στόχος είναι η παραγωγή, που κινείται σήμερα στα επίπεδα των 2000-2500 βαρελιών ημερησίως, να φτάσει τα 5.000 βαρέλια και για αυτό το σκοπό έχει σχεδιαστεί η υλοποίηση μέσα στο 2014 τριών γεωτρήσεων στα υφιστάμενα πεδία, αλλά και στο Β. Πρίνο και ακόμη δύο γεωτρήσεων το 2015, που αφορούν το ελπιδοφόρο κοίτασμα Ε. Όπως υπολογίζεται, το πρόγραμμα των επόμενων ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα από την τοποθέτηση της Third Point, θα απαιτήσει κεφάλαια περί τα 135 εκατ.
Από αυτά τα 35 εκ. (25+10) αφορούν μόνο τις δύο προσεχείς και τελευταίες γεωτρήσεις στα υφιστάμενα πεδία του Πρίνου, ενώ η αξιοποίηση του πεδίου Ε θα απαιτήσει περί τα 100 εκ. ευρώ (γεωτρήσεις και νέα πλατφόρμα εξόρυξης).
Στη συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, που φτάνουν τα 19 εκ. βαρέλια, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, τα οποία με βάση τις εκτιμήσεις, ανεβάζουν το πιθανό απολήψιμο δυναμικό στα 95 εκατ. βαρέλια.
Η συμφωνία με τη BP, που προβλέπει την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής της Energean για την επόμενη εξαετία, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως collateral από την Energean, προκειμένου να βγει στις αγορές και να αντλήσει χρηματοδότηση, ενώ λογικά θα πρέπει να «ξεκλειδώσει» και την σχετική πρόταση που υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα από μεγάλη ρωσική τράπεζα.
Το open door
Οι εξελίξεις δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα και για το άλλο μεγάλο στοίχημα της εταιρίας που αφορά την εκμετάλλευση των νέων περιοχών σε Κατάκολο και Ιωάννινα στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το open door.
Mετά από πολύμηνη καθυστέρηση το YΠEKA φέρεται έτοιμο να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων για τα Iωάννινα και τον Πατραϊκό (EΛΠE). Παράγοντες της αγοράς βλέπουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα, μπορεί να υπάρξει και εδώ ενδιαφέρον για χρηματοδοτική στήριξη, στο μέτρο που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των κοιτασμάτων. Ωστόσο, στο Κατάκολο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Grekoil ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε επανάληψη του διαγωνισμού, είτε στην ανάληψη του κοιτάσματος μόνο από την Energean.
Η «επιστροφή» της BP
Θα μπει στα ελληνικά «οικόπεδα»;
Η συμφωνία της BP με την Energean για τον Πρίνο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενδεχομένως σηματοδοτεί μια ευρύτερη επιστροφή του βρετανικού κολοσσού στα ελληνικά δρώμενα. Έτσι, το ενδιαφέρον της για τα πετρέλαια του Πρίνου ερμηνεύεται από κάποιους κύκλους ως έμμεσο «παρών» για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά τα «οικόπεδα» στα οποία εντοπίζονται πιθανά κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων.
Για όλα αυτά βέβαια είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα, καθώς εκκρεμούν τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής PGS και μια πρώτη ένδειξη θα φανεί από το πόσοι και ποιοι μεγάλοι «παίκτες» θα τα αγοράσουν το πλήρες πακέτο των σεισμικών μετρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το deal BP-Energean είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιεί ο πετρελαϊκός γίγαντας στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, το 2009, για την πώληση του δικτύου λιανικής, που διέθετε στη χώρα μας.
Τότε, το γεγονός ότι η αποχώρησή του –την οποία ακολούθησε η έξοδος και της Shell- συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης ερμηνεύθηκε εκ των υστέρων από πολλούς ως «προάγγελος» της «καταιγίδας» για την Ελλάδα, που ακολούθησε και κορυφώθηκε τα επόμενα χρόνια. Τώρα, αρκετοί δίνουν στην «επιστροφή» της και το χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» και μηνύματος ότι φαίνεται προοπτική εξόδου από την κρίση.