Η πτώση τζίρου της τελευταίας 3ετίας και οι ζημίες μία από τις αιτίες του διαζυγίου Κλουκίνα- Λάππα
«Διαζύγιο» ελέω οικονομικής κρίσης. Αυτή φαίνεται να είναι η «ετυμηγορία» στην περίπτωση της «Κλουκίνας- Λάππας», της οποίας οι δύο πολιτικοί μηχανικοί και βασικοί μέτοχοί της από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουν «χωριστούς δρόμους».
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Κλουκίνας, αποχωρεί σε πρώτη φάση από την διοίκηση και εν συνεχεία από την εταιρία γενικότερα, μετά από 35 χρόνια κοινής επιχειρηματικής πορείας με τον Κολωνακιώτη συνέταιρό του, Γιάννη Λάππα. Μαζί του και ο Αλέξιος Κλουκίνας, μέλος του ΔΣ.
Η κοινοπραξία των δύο μηχανικών που δημιουργήθηκε το 1978 και ξεκίνησε από τις κατασκευές, με την ανάληψη μιας σειρά έργων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (ήταν εκείνοι που κατασκεύασαν όλες τις προσόψεις της παλαιάς Τράπεζας Εργασίας, οι οποίες την εποχή εκείνη είχαν χαρακτηριστεί καινοτόμες) πλέον σπάει, αφού ο ένας «κρίκος της αλυσίδας» άνοιξε.
Μπορεί επισήμως οι κ.κ. Γιάννης και Αλέξιος Κλουκίνας να επικαλέστηκαν «προσωπικούς λόγους» για την αποχώρησή τους, όμως, πηγές από την «Κλουκίνας- Λάππας» αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό στις συνεδριάσεις του ΔΣ της εταιρίας, το κλίμα δεν ήταν «εύκρατο», όπως παλαιότερες εποχές. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν κατά διαστήματα «γκρίνιες» για τις ζημίες και την πτώση του τζίρου του ομίλου, ο οποίος πλέον λειτουργεί κυρίως ως εμπορική επιχείρηση, έχοντας συνδέσει το όνομά της με δύο «δυνατά» brands του εγχώριου λιανεμπορίου, τα «Mothercare» και «Early Learning Center». Έτσι, η απόφαση για να τραβήξουν «χωριστούς δρόμους» οι δύο μεγαλομέτοχοι ήταν θέμα χρόνου, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα. Σε ένα μάλλον «βελούδινο» διαζύγιο, αφού παρά τις διαφωνίες, οι δύο πλευρές ποτέ δεν είχαν φτάσει «στα άκρα».
Μια διάθεση που είχε γίνει αντιληπτή από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο, όταν η οικογένεια Κλουκίνα μείωσε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, το οποίο αυτή την στιγμή αντιστοιχεί κοντά στο 12%, μέσω έμμεσης συμμετοχής, καθώς δεν επιθυμούσε περαιτέρω απώλειες. Αντιθέτως ο Γ. Λάππας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με υπομονή να αναπτύσσει την εταιρία, κόντρα στις δυσκολίες.
«ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ»
Η κρίση άρχισε να αφήνει το αποτύπωμά της στην «Κλουκίνας- Λάππας» την τελευταία τριετία. Παρά το δυναμικό άνοιγμα με την αλυσίδα βρεφικών ειδών και ειδών ένδυσης «Mothercare», τα οποία μετρούν 34 καταστήματα στην Ελλάδα (14 στο εξωτερικό) και με τα «Early Learning Center» στην αγορά του παιχνιδιού (12 καταστήματα εκ των οποίων τα 9 στην Ελλάδα), οι πωλήσεις παρουσίαζαν «αιμορραγία».
Έτος- καμπή για τον όμιλο ήταν το 2011, όταν από κέρδη της τάξεως των 96,6 χιλ. ευρώ το 2010, «γύρισε» σε ζημιογόνο τροχιά, με τις απώλειες να διαμορφώνονται στα 6,6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 18,8% την ίδια χρονική περίοδο, στα 44,4 εκατ. ευρώ (από 54,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα). Το 2012 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 40,1 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, οι πωλήσεις από τότε που η κρίση έκανε την εμφάνισή της συρρικνώθηκαν κατά 25%, «ποσοστό διαχειρίσιμο» σε σχέση με την πτώση άλλων αλυσίδων του λιανεμπορίου, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο εκ των βασικών μετόχων και διοικητικών στελεχών του ομίλου, κ. Λουκάς Σπεντζάρης, του οποίου οι εκτιμήσεις για το 2013 προέβλεπαν μια περαιτέρω μείωση της τάξεως του 5% στις πωλήσεις σε σχέση με το 2012.
Ο εμπορικός κλάδος παραμένει κερδοφόρος παρόλ’ αυτά για τον όμιλο, ο οποίος παρουσιάζει όμως, ζημίες μετά από φόρους λόγω της απομείωσης της αξίας ακινήτων του, αλλά και διαγραφών από απαιτήσεις της κατασκευαστικής δραστηριότητας, που έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
Γι’ αυτό και για όποιες νέες επενδύσεις, η διοίκηση θα προχωρήσει προσεκτικά, καθώς εξετάζει εντός συνόρων το άνοιγμα καταστημάτων, πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη, αλλά υπό προϋποθέσεις.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ
Η αποχώρηση της οικογένειας Κλουκίνα, όπως και να έχει, σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου στην ιστορία της εταιρίας, με σημαντικότερους σταθμούς το 1999, οπότε η «Κλουκίνας- Λάππας» αγόρασε το 80% της εταιρίας Υιοί Ευθ. Παπαγιάννη, αποκλειστικό αντιπρόσωπο τότε των βρετανικών προϊόντων «Mothercare» στην Ελλάδα. Από τότε και μέσα σε μια 5ετία τα 7 καταστήματα του δικτύου έφτασαν τα 33 το 2005. Μια νέα σελίδα αναμένεται να ανοίξει από τις 14 Φεβρουαρίου, στην γενική συνέλευση του ομίλου, όπου και επισήμως θα διαμορφωθούν οι νέοι «ρόλοι» των άλλων μετόχων, βγαίνοντας ενισχυμένοι οι κ.κ. Λάππας και Σπεντζάρης. ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
«Βουτιά» 28,44% για τη μετοχή
«Βουτιά» έχει σημειώσει και στο χρηματιστηριακό ταμπλό η «Κλουκίνας- Λάππας». Η τιμή της μετοχής μέσα σε έναν χρόνο έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 28,44%, από 0,779 ευρώ στις 10/1/13 στα 0,694 ευρώ. Στην συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε ακόμη πιο χαμηλά, στα 0,634 ευρώ, ενώ την χρονική περίοδο της πτώσης της αγοράς συνολικά, η υποχώρηση της τιμής της άγγιξε σε ποσοστό το -9,17%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας θεωρείται μικρή, καθώς ανέρχεται στα 25,5 εκατ. ευρώ.
Στα υψηλά επίπεδα του μήνα η μετοχή είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα 0,700 ευρώ, ενώ στα χαμηλά του μήνα διαπραγματευόταν στα 0,585 ευρώ. Πάντως, οι υποχρεώσεις της στο εννεάμηνο του 2013 άγγιξαν τα 23,5 εκατ. ευρώ από 25,98 εκατ. ευρώ το 2012.