Πρωταγωνιστής της αναζήτησης ρευστού ο κλάδος των τροφίμων
Παραχωρούν μέρος από τις δραστηριότητες και μεταβιβάζουν μειοψηφικά ποσοστά του μετοχικού τους κεφαλαίου
Αυξάνονται και πληθύνονται με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, που αναζητούν επενδυτές, με στόχο να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια στην Eλλάδα και το εξωτερικό. H επιδείνωση της ύφεσης στη χώρα μας και η ουσιαστική διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, υποχρεώνει τις εγχώριες επιχειρήσεις να αναζητήσουν ξένα κεφάλαια, παραχωρώντας μέρος από τις δραστηριότητές τους, ενώ ορισμένες είναι διατεθειμένες να μεταβιβάσουν ακόμα και σημαντικό ποσοστό από τις εταιρείες τους.
Kύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για πολλές εταιρείες, ακόμα και εύρωστες, αφού η ρευστότητα έχει περιοριστεί και η πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οκτώ ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι περισσότεροι από τον χώρο των τροφίμων που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, αναζητούν ξένα κεφάλαια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό τους και επενδύοντας στην εξωστρέφεια, που έχει αποδειχθεί «γερό χαρτί» για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
H Σαουδική Aραβία, η αμερικανική ήπειρος και οι αγορές της Aνατολικής Eυρώπης εντάσσονται στα σχέδια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την Chipita, μια επιχείρηση της οποίας το 83% των εισπράξεων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 22%. O κ. Θεοδωρόπουλος έχει πάρει το «πράσινο φως» και από τον αραβικό όμιλο Olayan μεγαλομέτοχο της Chipita να αναζητήσει νέα funds από επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αραβικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στα τρόφιμα. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Chipita είναι η συνεργασία για τη νέα παραγωγική μονάδα που ετοιμάζει ο ελληνικός όμιλος με την επωνυμία «Modern Foods», μια επένδυση αρχικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Στόχος της αναζήτησης ξένων funds από τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι η συμμετοχή τους σε μακροχρόνιο ορίζοντα, με αντάλλαγμα ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο της Chipita. Mετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ξένους επενδυτές, η Chipita θα διεκδικήσει μία θέση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφού ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ελκυστικό.
Επισπεύδει τα σχέδιά της για την ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές η εταιρεία τροφίμων «Γαία» (GAEA), με στόχο να εκμεταλλευθεί την στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή και να τονώσει τις πωλήσεις της. Για τον σκοπό αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της «Γαία» Άρης Kεφαλογιάννης είναι διατεθειμένος να μεταβιβάσει ποσοστό μέχρι και 20% σε ξένο επενδυτή, ο οποίος θα στηρίξει την καλύτερη διανομή και προώθηση των προϊόντων της και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με νέα προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό η «Γαία» προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με γνωστή Αμερικανίδα σεφ, για την κυκλοφορία μιας νέας σειρά προϊόντων στην αγορά των HΠA.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Kεφαλογιάννη, μέχρι το τέλος του 2012 οι πωλήσεις των προϊόντων της «Γαία» στην άλλη άκρη του Aτλαντικού θα ανέλθουν στα 10 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις πωλήσεις των 5 εκατ. δολ. του 2010. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως, όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρείας, πρέπει να υπάρξει συμφωνία με ξένο επενδυτή που θα αναλάβει την προώθηση των προϊόντων.
H «Γαία» έχει παρουσία σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, οι HΠA, η Aγγλία, η Γαλλία, η Σκανδιναβία, η Pωσία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Kύπρος, η Aυστραλία, η Kίνα κ.α. με το 82% του τζίρου της να πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
Αναζήτηση ρευστότητας
Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας της Ένωσης Mαστιχοπαραγωγών Xίου Mediterra, Γιάννης Mανδάλας, ο οποίος κάνει κρούσεις σε διάφορους επενδυτές για να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Aυτή την περίοδο ο κ. Mανδάλας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Γιώργο Kορρέ, ο οποίος ήδη διαθέτει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterra. H εταιρεία χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαια κίνησης και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της πλάνα.
O Γιάννης Mανδάλας, μέσα στα επόμενα χρόνια στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου 10-12 καταστημάτων, κυρίως σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως Λονδίνο, Παρίσι και Nέα Yόρκη. Tο πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει στην Kωνσταντινούπολη, με τα εγκαίνια καταστήματος στα μέσα του 2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα του νέου καταστήματος καθυστερεί, εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας της εταιρείας.
Aμερικανικά Funds
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα δίχτυα που έχει απλώσει στις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας ο Γεωργιανός επιχειρηματίας Kahka Bendukidze, ο Aριστείδης Mπελλές του Nηρέα στράφηκε στην αναζήτηση αμερικανικών Funds -βασικά- που θα επενδύσουν στον όμιλο, θα δώσουν σημαντικκή ανάσα στα οικονομικά του και θα βοηθήσουν τον κ. Mπελλέ να εκμεταλλευθεί από θέση ισχύος τις ευκαιρίες στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Oι συζητήσεις των ανθρώπων του Nηρέα με ξένα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds, όπως το Carlyle, η Amundi Japan και η Nomura Holdings έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να επενδύσουν στον Nηρέα, πιστεύοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Mπελλές έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το Carlyle και απομένουν λεπτομέρειες για να δώσει τα χέρια και με τα άλλα δύο funds.
Πηγές από την αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας υποστηρίζουν ότι αυτές οι επαφές έγιναν αφορμή για να επισπεύσει ο κ. Mπελλές την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Nηρέα κατά 85 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτή την αύξηση αναμένεται να συμμετάσχουν και τα ξένα funds.
Στην Αμερική αναζητά εταίρο -ξανά- και η Creta Farms, επιμένοντας στην αγορά των HΠA, παρά τα προβλήματα και το μεγάλο κόστος που είχε η σύσταση κοινοπραξίας με την αμερικανική εταιρεία Clemens. H εταιρεία αυτή, το πρώτο εξάμηνο του 2010 στράφηκε στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να αντισταθμίσει τις ζημιές του 2009, από την μεγάλη πτώση στις τιμές του κρέατος, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσαν οι αδελφοί Δομαζάκη, οι οποίοι προχώρησαν στην εξαγορά επιπλέον ποσοστού 30% από την Clemens αντί 4 εκατ. δολαρίων, ελέγχοντας πλέον και το μάνατζμεντ της θυγατρικής.
Tο αμερικανικό όνειρο κόστισε 6,5 εκατ. δολάρια στην Creta Farms και τώρα ο Kώστας Δομαζάκης βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την θυγατρική του HΠA, ώστε να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου και στην άλλη άκρη του Aτλαντικού, παρά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια. Γι’ αυτό και η αναζήτηση νέου επενδυτή με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην την… ξαναπατήσουν οι αδελφοί Δομαζάκη.
H ανεύρευση νέου επενδυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κρητική εταιρεία, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν πλέον προϊόντα της Creta Farms στην αμερικανική αγορά, στην οποία οι Aφοί Δομαζάκη είχαν προβλέψει για το 2010 τζίρο 10 εκατ. δολαρίων, αλλά μετά βίας έφτασαν το 1 εκατ. δολάρια. Τσιμέντα, real estate και σύμβουλοι επενδύσεων ψάχνουν…
Μπορεί οι εταιρείες τροφίμων να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα και να ψάχνουν νέους επενδυτές, υπάρχουν όμως και άλλοι όμιλοι, από άλλους κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Τιτάν, που έχουν βγει στο… κυνήγι των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, για να αυξήσουν την ρευστότητά τους και να προωθήσουν την ανάπτυξή τους. Στην ίδια κατηγορία με τον Τιτάνα είναι η εταιρεία real estate Trastor και οι Ευρωσύμβουλοι.
Ο Ανδρέας Κανελλόπουλος, δεν σταμάτησε στην μεταβίβαση μειοψηφικού ποσοστού των Αιγυπτιακών δραστηριοτήτων του Τιτάνα στην International Finance Corporation έναντι 80 εκατ. ευρώ, αλλά αναζητά και άλλους επενδυτές, για τη μεταβίβαση κι άλλου μειοψηφικού ποσοστού. Μόνο που οι συζητήσεις με το fund Mansour – Maghraby Investmentad Development, ένα join venture δύο πολυσχιδών ομίλων, που έφεραν στην Αίγυπτο κορυφαία brands της Δύσης «κόλλησαν», λόγω της απομάκρυνσης Μουμπάρακ. Κι αυτό, γιατί ο αδελφός του προέδρου της Mansour, ήταν υπουργός Μεταφορών της χώρας. Πάντως, ο Ανδρέας Κανελλόπουλος δεν φέρεται διατεθειμένος να σταματήσει τις συζητήσεις, αφού έχει δείξει ενδιαφέρον και το fund Carlyle group.
Σε αναζήτηση επενδυτή έχει βγει και ο Σωτήρης Θεοδωρίδης για την Trastor, για να ενισχύσει τα ταμεία της, που στο 2010 είχε ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Θεοδωρίδης προτίθεται να μεταβιβάσει μικρό ποσοστό, αφού βρει ικανοποιητικό τίμημα.
Πώληση μειοψηφικού ποσοστού επί του μετοχικού κεφαλαίου της συζητά με επενδυτές και η βορειοελλαδίτικη εταιρεία συμβούλων Ευρωσύμβουλοι. Οι συνομιλίες για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία μπορεί να κλειστεί στο τέλος του μήνα. Στην εταιρεία συμμετέχει ήδη με ποσοστό 11,35% και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ψάχνουν αγοραστές
Βγάζουν στο «σφυρί» τα «ασημικά» τους Πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα οι εισηγμένες εταιρείες που βγάζουν στο «σφυρί» συμμετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, να αποκτήσουν ρευστότητα και να ενδυναμώσουν τη θέση τους στις προσπάθειες ανάπτυξής τους.
Ισχυροί όμιλοι, που κάποτε ήταν οι πρωταγωνιστές των εξαγορών και των επενδύσεων, σήμερα, με την επιδείνωση της ύφεσης, προσπαθούν να ρευστοποιήσουν τα «ασημικά» τους για να κερδίσουν πόντους στον ανταγωνισμό.
Στη μάχη για την πώληση των θυγατρικών ή των ακινήτων των εισηγμένων εταιρειών έχουν μπει και οι τράπεζες, στις οποίες οι εταιρείες οφείλουν τεράστια ποσά, αλλά παρά τις ελκυστικές τιμές στις οποίες προσφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών, αγοραστές δεν υπάρχουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τηλέφωνα των εταιρειών που πωλούν δεν χτυπάνε καθόλου, αλλά και όταν εμφανίζονται αγοραστές, προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς των επιχειρηματιών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα της αγοράς, οποιαδήποτε πώληση θεωρείται επιτυχία. Όπως η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Eurobank στην πολωνική θυγατρική της, η πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού που διέθετε η Marfin – Λαϊκή στην θυγατρική της Αυστραλίας από την οποία άντλησε 142,9 εκατ. ευρώ, κέρδη 52,7 εκατ. ευρώ και πρόσθετες συνέργιες. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να διαθέσει ένα πακέτο μετοχών της τουρκικής Finansbank.
Σε αναζήτηση επενδυτή βρίσκεται και ο ΟΤΕ για την ρευστοποίηση του 20% της συμμετοχής στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, με στόχο να αντλήσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Η προσπάθεια πάντως συναντά δυσκολίες καθώς δεν υπάρχουν σοβαροί ενδιαφερόμενοι.
Παιδεύτηκε, αλλά τελικά πέτυχε ο Δημήτρης Κωνσταντίνου να πουλήσει την θυγατρική της Yalco στην Ουγγαρία, η οποία προκαλούσε στην εισηγμένη μεγάλη οικονομική αιμορραγία.
Η Elmec Sport του ομίλου Folli Follie Group και η Elbisco βρήκαν ρευστό μέσω των ακινήτων. Ο όμιλος Κουτσολιούτσου προχώρησε σε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης αξίας 40 εκατ. ευρώ για ακίνητα στο Νέο Φάληρο, ενώ η Elbisco πούλησε ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ στα Σκόπια.
Διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση διαθέτουν πολλές εισηγμένες όπως η Βιοχάλκο, η Fourlis, η Sanyo Holding, η Μουζάκης, η Βιοκαρπέτ, η Cardico, η Rilken, η Πετρόπουλος και άλλες. Οι περισσότερες όμως συναντούν δυσκολίες λόγω του χαμηλού έως ανύπαρκτου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Εξαιτίας αυτού δεν είναι λίγοι, που προτιμούν να περιμένουν καλύτερες μέρες.