«Ανάσες» ρευστότητας από το εξωτερικό ψάχνουν οι Ρώσοι της Strategic Initiatives για τη στήριξη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Αν και το μέτωπο με τους παραγωγούς βρίσκεται σε σχετική ύφεση μετά τις επεισοδιακές κινητοποιήσεις και την τμηματική εξόφληση των οφειλών, οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ικανός αριθμός, πήρε «διαζύγιο» κατευθυνόμενος σε ανταγωνιστικές μονάδες.
Η διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Ο Νίλ , ωστόσο επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική εικόνα, μιλώντας για συνεργασία με «πάνω από 6000 χιλιάδες παραγωγούς», αλλά κυρίως για άνοδο των πωλήσεων στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό, μέσω των οποίων επιχειρεί να βάλει φρένο στην καθοδική πορεία τζίρου –112,7 εκ. το 2010, 96,6 εκ. το 2011 και 83,5 εκ. το 2012- και κερδών –από 3,3 εκ. το ’11 κατέρρευσαν σε 350.000 το ’12- της τελευταίας τριετίας. Η άνοδος των εξαγωγών κατά 12% στο 9μηνο του ’13 επιβεβαιώνει την εκτίμηση των Ρώσων ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι η μοναδική ουσιαστικά σανίδα σωτηρίας για τη γαλακτοβιομηχανία. Έτσι, η διοίκηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το άνοιγμα νέων αγορών με στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν το 50% των πωλήσεων την επόμενη διετία από 30% σήμερα.
Για αυτό στελέχη της εταιρίας ταξιδεύουν συχνά σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Μ.Ανατολή, όπου υπάρχει παρουσία, για να κλείσουν νέες συμφωνίες. Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα, έρχονται από τη Μ. Ανατολή, με το άνοιγμα της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας προς την οποία από αυτό το μήνα ξεκινούν εξαγωγές φέτας και στραγγιστού γιαουρτιού. Ερώτημα υπάρχει για το αν και κατά πόσο αξιοποιούνται οι «προσβάσεις» της μητρικής των επενδυτών SI Capital Partners, που έχει παρουσία σε Γαλλία, ΗΑΕ, Ιράκ, Τανζανία, Χονγκ Κονγκ, και βέβαια στη Ρωσία όπου μεταξύ άλλων ελέγχει αλυσίδα σούπερ μάρκετ με πάνω από 100 καταστήματα στη Μόσχα.
ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στάση που θα τηρήσει με τις επερχόμενες αλλαγές για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Αν και ως άμεσο προϊόν αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό του τζίρου, με τη μερίδα του λέοντος να αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αρκετοί παραγωγοί βάζουν ερωτηματικό για το αν πράγματι, όπως δηλώνει η διοίκηση, η εταιρία δεν θα κάνει εισαγωγές. Κι αυτό γιατί όταν μιλάμε για ετήσιες ποσότητες 70.000 τόνων, η δυνατότητα να φέρει φθηνότερη πρώτη ύλη από Ρωσία και αλλού αποτελεί δέλεαρ.