Οι πιέσεις Δαυίδ έφεραν τη συναίνεση
«Από τα 15 εκ. ευρώ που χρειάζεται η Nutriart, τα 2/3 θα τα δώσουν οι πιστωτές και το υπόλοιπο ο μεγαλομέτοχος»
Το ραντεβού που πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ο Γιώργος Δαυίδ με τις πιστώτριες τράπεζες της Nutriart ήταν το καθοριστικό ως φαίνεται, αφού οι δύο πλευρές μετά από πολλές πιέσεις του μεγαλομετόχου κατέληξαν στη «χρυσή τομή» και έδωσαν τα χέρια για την αναχρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης της εισηγμένης. Βήμα σημαντικό και για την εξεύρεση λύσης και στο θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης των δανείων της, τα οποία ανέρχονται στα 95,6 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, μέχρι να βρεθεί λύση για το πώς και με ποιο ποσό θα αναχρηματοδοτηθεί το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου. Η Ernst & Young έχει υπολογίσει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνάντηση, οι τράπεζες θα καλύψουν όσα χρήματα αναλογούν σε επενδύσεις και η πλευρά του Γιώργου Δαυίδ θα καλύψει «ανοίγματα», που προέκυψαν από διαχείριση (όπως για παράδειγμα η οφειλή από την Ατλάντικ, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ).
Δηλαδή, από τα 15 εκατ. ευρώ που πρέπει να μπουν στην εταιρεία, περίπου τα 2/3 θα τα δώσουν οι πιστώτριες τράπεζες και το υπόλοιπο ο μεγαλομέτοχος. Μόλις πέσουν οι τελικές υπογραφές στο εν λόγω θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας, αμέσως θα προχωρήσει και η ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων. Κάποιοι παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται, αν και οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πως ο ισχυρός άντρας της Coca Cola 3 Ε έχει χτυπήσει διερευνητικά την πόρτα εν δυνάμει επενδυτών, αφού η Nutriart και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σημείωσε ζημίες ύψους 22,13 εκατ. ευρώ, έχοντας αφήσει προ πολλού πίσω της τις «χρυσές εποχές» της πρώην Κατσέλης.
Άλλοι πάλι, όπως οι εργαζόμενοι του ομίλου, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στο «τιμόνι» του ο πρώην κυρίαρχος των αρτοσκευασμάτων, Νίκος Κατσέλης.
Ο Γιώργος Δαυίδ πάντως, επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να λήξει το θρίλερ των συνεχών συζητήσεων με τις τράπεζες, χωρίς εκπλήξεις και εμπλοκές, προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του για τη Nutriart, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την απάντηση των πιστωτών της. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ο μεγαλομέτοχος έχει υποστεί οικονομική «αιμορραγία» από την επένδυση στη Nutriart και προσπαθεί να τη σταματήσει πάση θυσία.
Στενό «πλαίσιο» η Bουλγαρία για Γεράρδο
H θυγατρική προσπαθεί να αποφύγει… την τύχη της Public στη γείτονα χώρα
Mέσα σε μια διετία ο επιχειρηματίας την ενίσχυσε με 2 εκατ. ευρώ, μα τα προβλήματα παραμένουν
Η Βουλγαρία, πριν από κάποια χρόνια, φάνταζε ως «παράδεισος» για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των νέων τεχνολογιών, καθώς οι επενδυτικές προοπτικές ήταν μεγάλες.
Όμως, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το χαμηλό εισόδημα των Βούλγαρων καταναλωτών και την ακόμη μικρότερη διείσδυση της πληροφορικής στην γείτονα χώρα, οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συναντούν σημαντικούς σκοπέλους, ενώ άλλοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν.
Ο Γιώργος Γεράρδος της «Πλαίσιο» αυτό που θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι την… τύχη των Public του Πάνου Γερμανού και της Ηλεκτρονικής του Γιάννη Στρούτση, οι οποίοι δεν «άντεξαν» τις ιδιαιτερότητες της βουλγαρικής οικονομίας. Η «Ηλεκτρονική» ετοίμαζε άνοιγμα στην Βουλγαρία λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αλλά τελικά δεν το τόλμησε, ενώ δεν είναι σίγουρο κι αν θα το τολμήσει στο μέλλον, αφού και στην Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της.
Μόλις πέντε μήνες διήρκησε όμως, και η παραμονή των Public του Πάνου Γερμανού στη γειτονική χώρα, ο οποίος σχεδίαζε να προβεί σε επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Όμως, επειδή διαπίστωσε πως οι Βούλγαροι δεν είναι δεκτικοί στην τεχνολογία, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει πριν διογκωθούν οι ζημίες του και να βάλει «λουκέτο» στο ένα κατάστημα που λειτουργούσε.
Η αύξηση κεφαλαίου
Φαίνεται πως ο Γιώργος Γεράρδος θέλει να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στη θυγατρική του, στη Βουλγαρία.
Γι’ αυτό και αποφάσισε να γεμίσει τα ταμεία της με «ζεστό χρήμα», μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 850.000 ευρώ, αν και η ανησυχία μήπως και αυτή αποδειχθεί ανεπαρκής, είναι έντονη.
Το βασικότερο επιχείρημα, όσων θεωρούν την επιμονή του ρίσκο, είναι ότι εδώ και μια εξαετία, οπότε και η εισηγμένη άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Σόφια (2005), δεν έχει γίνει κανένα βήμα περαιτέρω ανάπτυξης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Αντιθέτως, μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο μεγαλομέτοχος της «Πλαίσιο» έβαλε… βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να στηρίξει τη θυγατρική του, καθώς έχει «ρίξει» σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2009 και να αγγίζει τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Οι ζημίες που καταγράφει στην Βουλγαρία αποτυπώνονται και στα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ενώ και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η βουλγαρική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από έναν χρόνο, είδε τις πωλήσεις της θυγατρικής να υποχωρούν κατά 13% και τις ζημίες να διαμορφώνονται στις 381.531 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ο κύκλος εργασιών ήταν 3,72 εκατ. ευρώ και οι απώλειες μετά φόρων 46.646 ευρώ.
Η ανησυχία για την πορεία της βουλγαρικής οικονομίας είναι διπλή για τον Γιώργο Γεράρδο, ο οποίος ενώ στην εγχώρια αγορά διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στο κομμάτι της πληροφορικής, εκεί δυσκολεύεται. Είναι διπλή, γιατί εκτός από τη δραστηριότητά του στις νέες τεχνολογίες, μέσω της Plaisio Computers JSC, έχει επεκταθεί και στον τομέα της αγοράς, εμπορίας, ανέγερσης, πώλησης και εκμετάλλευσης οποιασδήποτε μορφής ακινήτων, μέσω της Plaisio Estate JSC.