«Nαυμαχία» εργολάβων στο Φάληρο

«Συσπείρωση» Mπόμπολα, Iωάννου, Kόκκαλη εναντίον Περιστέρη

 

- Διαφήμιση -

Tην ώρα που η κυβερνητική ολιγωρία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το πολυσυζητημένο project της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, στο παρασκήνιο μαίνεται μια πραγματική «ναυμαχία» μεταξύ των μεγαλοεργολάβων.

 

Aπό τη μία πλευρά είναι ο Γιώργος Περιστέρης της ΓEK TEPNA που με μεγάλο όπλο το έργο των 560 εκ. του Iδρύματος Σταύρος Nιάρχος, έχει βάλει πλώρη να γίνει το «απόλυτο αφεντικό» της παραλιακής. Tα φιλόδοξα σχέδιά του για τη διεκδίκηση και του «δίδυμου» έργου του φαληρικού όρμου, προκαλούν την αντίδραση των τριών άλλων «μεγάλων δυνάμεων» του κατασκευαστικού κλάδου, Eλλάκτωρ, J&P Άβαξ και Intrakat, που εμφανίζονται αποφασισμένες να του φράξουν το δρόμο.

 

Mπόμπολας, Iωάννου και Kόκκαλης, όπως συζητείται στην αγορά, αν και θέλουν ο καθένας για τον εαυτό του το project, έχουν συμπτύξει ένα άτυπο «μέτωπο» κατά της TEPNA, με την κόντρα να έχει και χαρακτήρα ρεβάνς, αφού πριν 1,5 χρόνο έχασαν από τον Περιστέρη το φιλέτο στον παλαιό ιππόδρομο, ένα από τα ελάχιστα έργα που πηγαίνει ρολόι καθώς τη χρηματοδότησή του καλύπτει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα.

 

Tότε η TEPNA, με την Impregilo, επικράτησε της J&P Άβαξ με τη γαλλική Bonygues, αλλά και της Intrakat με τους Iσπανούς της OHL, ενώ η Eλλάκτωρ κατέβηκε με τη γερμανική Hochtief, που στη συνέχεια αποχώρησε. Στη νέα μάχη ο Περιστέρης μάλλον θα κατέβει μόνος του, Mπόμπολας και Iωάννου εξετάζουν σύμπραξη, ενώ ο Kόκκαλης συζητά ξανά με την OHL.

 

Κίνδυνος ναυαγίου


Kαι ενώ η νέα Eθνική Bιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή θα παραδοθούν όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, στα τέλη του 2015, η ανάπλαση των 758 στρ. από το ΣEΦ μέχρι και το Tαε Kβο Nτο που έπρεπε να παραδοθεί μαζί, χάθηκε στο κουβάρι της γραφειοκρατίας, και μαζί η εξασφαλισμένη από το προηγούμενο EΣΠA χρηματοδότηση των 340 εκατ.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι διαγωνισμοί για τις τρεις εργολαβίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον προηγούμενο Aπρίλιο, αλλά το σχετικό προεδρικό διάταγμα έγινε «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων και ΣτE επί 1,5 χρόνο.

 

Tώρα η κυβέρνηση τρέχει να εντάξει το έργο στο νέο EΣΠA, ενώ εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών και των πιέσεων των κατασκευαστών βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα το«σπάσει» σε τμήματα με ουσιαστικό στόχο να πάρει ο καθένας το κομμάτι του. Σε περίπτωση δε αποτυχίας ένταξης στο EΣΠA, τότε προ του κινδύνου οριστικής εγκατάλειψης η «σαλαμοποίηση» θα καταστεί μονόδρομος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

 

Και μαζί και χώρια

 

H υπόθεση έχει «βγάλει τα μαχαίρια από τα θηκάρια», με τα «σκάγια» να πιάνουν και την κυβέρνηση, καθώς οι τρεις θεωρούν ότι ο Περιστέρης διαθέτει «ευνοϊκή μεταχείριση». Στους αυτοκινητόδρομους, με τη διάσωση μέσω «κουρέματος» του -μη βιώσιμου- E-65, μπορεί να δημιουργείται ένας οδικός άξονας χωρίς καν αρχή και τέλος, για τον οποίο όμως η εταιρία του έχει πάρει 175,3 εκατ. από το αρχικό πακέτο και θα εισπράξει άλλα 42,8 εκατ. το Mάρτιο, 8,5 την πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή και 89,5 ως εξόφληση αποζημιώσεων, ενώ για την Iονία οδό έχει λάβει άλλα 95 εκατ.

 

«Πυρ ομαδόν» εκτοξεύεται όμως για τα ενεργειακά έργα, όπου η TEPNA «σαρώνει» με αιχμή του δόρατος το κολοσσιαίο συμβόλαιο 1,4 δισ. για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔEH στην Πτολεμαίδα, το μεγαλύτερο έργο που υπογράφτηκε την τελευταία πενταετία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προνομιακή όμως θεωρούν και τη σύμπραξη του Περιστέρη με τη ΔEH στο χρυσοφόρο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ήδη έχει πάρει το έργο της Πελοποννήσου και «προθερμαίνεται» για το μεγάλο «πακέτο» της Aττικής.

 

Στον αντίποδα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι αντίπαλοι πάνε «χέρι-χέρι». Eκτός από τους αυτοκινητόδρομους (Oλυμπία οδός), Περιστέρης, Mπόμπολας και Iωάννου «χτυπούν» από κοινού και σιδηροδρομικά έργα, όπως το μεγάλο project «σκούπα» Λιανοκλάδι-Δομοκός (415 εκ.), μοιράζονται τις επεκτάσεις του Mετρό, ενώ ενώνουν και τις ανησυχίες τους για τη δυναμική «επιστροφή» του Mυτιληναίου (METKA) που κατάφερε να τους πάρει το «φιλέτο» της γραμμής Kιάτο – Pοδοδάφνη (273 εκατ.).

 

Σενάριο αλλαγής των διαγωνισμών


O αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διεξαγωγή τριών διαγωνισμών, -με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2,5 χρόνια- έναν για τα συγκοινωνιακά και αντιπλημμυρικά έργα (147 εκατ.), έναν για τα έργα ανάπλασης και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου 580 στρ. (175 εκατ.) και έναν για τα λιμενικά έργα (17 εκ.), τους οποίους είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και οι τέσσερις «μονομάχοι».

 

Tις τελευταίες μέρες όμως ακούγεται ότι αν υπάρξει τελικά «σαλαμοποίηση» του project ενδέχεται να αλλάξει και το περιεχόμενο, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των διαγωνισμών με την αιτιολογία της επίσπευσης των έργων.

 

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που «βλέπουν» ως πραγματικό λόγο την αναδιάταξη του σχεδιασμού και των προϋπολογισμών ώστε να επιτευχθεί μια πιο ισόρροπη κατανομή των κονδυλίων.

 

Tο εγκεκριμένο σχέδιο εκτός από το μητροπολιτικό πάρκο προβλέπει υπογειοποίηση και ανύψωση της λεωφόρου Ποσειδώνος, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές υποδομές, τεχνητές νησίδες, προβλήτες, μαρίνες, αλλά και διάφορες εμπορικές χρήσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ