Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ’οδόν για τη Βενεζουέλα.
” Είμαι στην Τρίπολη ” είπε, ” Δεν είμαι στη Βενεζουέλα “, ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.
Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, καθώς πιστές σε αυτόν δυνάμεις αντιμετώπισαν με αληθινά πυρά και σύμφωνα με μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή και με αεροπορικό βομβαρδισμό, τους διαδηλωτές, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.
Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέϊγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθ’οδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο, περιοχών της πόλης.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Η ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την “υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών “, ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να ” βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι “.
Τέλος το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.
Χρονικό
Αργά χθες το απόγευμα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήση για τη Βενεζουέλα, κάτι που όμως διέψευσε ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Ο Αντρές Ιζάρα δήλωσε στο Associated Press ότι η πληροφορία είναι «λανθασμένη».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Με ρωτήσατε νωρίτερα εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα. Δεν έχω πληροφορίες ότι είναι εκεί, αλλά έχω δει ορισμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για την περιοχή».
Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.
Και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάγιεμ αρνήθηκε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει φύγει για την Βενεζουέλα. “Αυτά τα νέα είναι αβάσιμα. Δεν έχουν καμία βάση” δήλωσε ο υπουργός στην κρατική τηλεόραση.
Ο Λίβυος ηγέτης έχει δεχθεί έντονες πιέσεις μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Η καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν αιματηρή. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της Λιβύης
Πολλές περιοχές της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη, υποστήριξαν χθες κάτοικοι της πόλης μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
“Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανότητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί”, είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: “Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν”.
Σύμφωνα πάντα με το Αλ Τζαζίρα, μόνο σήμερα έχουν σκοτωθεί 250 ανθρωποι.
Σύμφωνα πάλι με το κανάλι Αλ Αραμπίγια, το οποίο επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, προκάλεσαν χθες τον θάνατο 160 ανθρώπων. Το αραβικό δορυφορικό κανάλι ανέφερε τον αριθμό των νεκρών χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εντωμεταξύ, δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν νωρίτερα χθες στη Μάλτα υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν μαλτέζικες κυβερνητικές πηγές.
Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς – Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι.
“Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις”, είπε ο αναλυτής. “Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση”, πρόσθεσε.
Συνομιλία Καντάφι – Μπαν Κι Μουν
ΠΑράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν συζήτησε χθες εκτενώς με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας στη χώρα και ζητώντας του “να σταματήσει άμεσα”, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.
“Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως. Επανέλαβε την έκκλησή του για σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της πληροφόρησης”, είπε ο εκπρόσωπος.
Στο τηλεφώνημα που είχαν, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο “σε ευρεία βάση” προκειμένου να ικανοποιήσουν “τα νόμιμα αιτήματα του λαού”.
Δηλώσεις αντισυνταγματάρχη που αυτομόλησε και τάχθηκε με τους εξεγερμένους στην Βεγγάζη
Ένα μέλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο ζήτησε βοήθεια για την πόλη αυτή στη βορειοανατολική Λιβύη, που αγωνίζεται να διαφύγει της αυταρχικής εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι.
“Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας” στην περιοχή αυτήν. “Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί”.
Στη Βεγγάζη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, ο Καντάφι έχει στείλει μισθοφόρους να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης. “Οι μισθοφόροι έχουν αποστολή να καταστρέψουν πετρελαιαγωγούς, να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό και να καταστρέψουν κτήρια”.
Ο ίδιος δήλωσε ότι συνάδελφοί του έχουν στασιάσει και μάχονται πλέον κατά των μισθοφόρων.
Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι μισθοφόροι από το Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Ζιμπάμπουε, που αντιμετωπίζουν ήδη του εξεγερμένους.
Στη Βεγγάζη, αναφέρονται οι περισσότεροι θάνατοι απ’ οπουδήποτε αλλού στη Λιβύη -“τουλάχιστον 200, έως τώρα”.
Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη, όμως, οι θάνατοι εξεγερμένων, εκεί, “είναι περίπου 400”. “Όμως, έχουμε και περίπου 1.200 τραυματίες κι έλλειψη μεταγγίσιμου αίματος στα τοπικά νοσοκομεία”.
Υπάρχει διαθέσιμη και μία μαρτυρία από λίβυο γιατρό, που είδε προσωπικά “πτώματα, τρυπημένα με σφαίρες -στο κεφάλι και στο στήθος. Επρόκειτο για διαδηλωτές μεταξύ 14-35 ετών”, είπε ο γιατρός, μιλώντας ανώνυμα.
Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Λίβυοι ζητούν μετ’ επιτάσεως να παραλάβουν, από το εξωτερικό, κινητά τηλέφωνα και βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
“Τουλάχιστον να τηλεφωνείτε από το εξωτερικό στους λίβυους πολίτες, να σπάσει κατ’αυτόν τον τρόπο το Τείχος του φόβου” που σήμερα πλανάται πάνω από τη Λιβύη, απηύθυνε εν κατακλείδι έκκληση ο αντισυνταγματάρχης Σάμπερ.
Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στο Τομπρούκ της Λιβύης
Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν Αιγύπτιο γιατρό που προσπαθούσε να φτάσει στη Λιβύη.
Ο γιατρός Σάιφ Άμπντελ Λατίφ, επικαλούμενος Αιγύπτιους που εγκατέλειπαν τη Λιβύη, είπε ότι επιχείρησε να φτάσει στη Λιβύη μαζί με μια ομάδα διασωστών αλλά τους εμπόδισαν να περάσουν τα σύνορα στο μεθοριακό φυλάκιο Σόλουμ. Οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν μόνο σε δύο γιατρούς να μπουν στη Λιβύη, μαζί με τα φάρμακα που μετέφεραν.
“Τότε είδαμε μια ομάδα Αιγυπτίων, που προέρχονταν από την επαρχία Σαρκίγια και έφευγαν από τη Λιβύη με τρία λεωφορεία. Μας είπαν ότι δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από πυρά μυδραλιοβόλων στο Τομπρούκ”. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Αιγύπτιοι δολοφονήθηκαν από “ένοπλες συμμορίες μισθοφόρων”.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, 20:06