Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με δηλώσεις του σήμερα έκρινε ότι είναι “σκανδαλώδες γεγονός”, ότι οι τράπεζες επέστρεψαν, ήδη, στις προ διεθνούς κρίσεως πρακτικές τους, σε ό,τι αφορά τα μπόνους.
Ο κ. Στρος Καν, που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Λε Παριζιέν”, επισήμανε επίσης ότι “άκουσε πολιτικούς να δηλώνουν (μετά το κορύφωμα της κρίσης) αυτό πιά (η καταβολή μπόνους) ποτέ! Μετρά, όμως, το αποτέλεσμα, δηλαδή ότι τα μπόνους έχουν επανέλθει”. “Οι αποζημιώσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ωθούν λοιπόν στο έγκλημα”, αποφάνθηκε ο κ. Στρος Καν.
Οίκοι αξιολόγησης
Αναφερόμενος εν συνεχεία της ίδιας συνέντευξης στους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Στρος Καν αποσαφήνισε ότι “δεν τους έχει σε μεγάλη εκτίμηση”.
“Βρίσκω συχνά αυτές τις αξιολογήσεις, που φέρουν βαρειές επιπτώσεις, να έχουν δημοσιοποιηθεί χωρίς, όμως, να στηρίζονται αυτές σε μία καλή γνώση των πραγμάτων”.
Περαιτέρω, ο κ. Στρος Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, παρεμβαίνει στο θέμα της επιχειρούμενης (από τη γαλλική κυβέρνηση) απαλλαγής από το “φόρο αλληλεγγύης για την περιουσία”, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο που αυτόν τον καιρό γίνεται στη Γαλλία. “Αντίθετα αυτού που πιστεύεται, γενικώς, οι φορολογήσεις περιουσιών γίνονται σε πολλά κράτη, σήμερα. Ιδίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα η φορολόγηση είναι πολύ βαρύτερη, απ’ αυτήν που ίσχυσε, κάποτε, στη Γαλλία”.
Η Γαλλία με πρωτοβουλία του προέδρου Σαρκοζί, θέλει να άρει –από φέτος το φθινόπωρο– τη “φορολογία αλληλεγγύης για την περιουσία”, ακολουθώντας το γερμανικό ισχύον πρότυπο.