Σύσσωμη η διεθνή κοινότητα (μ’ εξαίρεση τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι) ζητάει από το καθεστώς Καντάφι να σταματήσει την εν εξέλιξη αιματοχυσία στην Λιβύη.
Ταυτόχρονα μια σειρά επιχειρήσεων επαναπατρισμού ξένων υπηκόων -κατοίκων και εργαζόμενων στην Λιβύη- βρίσκονται σε εξέλιξη από πάρα πολλές χώρες
ΗΠΑ: «Πιέζουμε να αποφύγουν τη χρήση βίας»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «εξετάζει όλες τις απαραίτητες δράσεις» απέναντι στα συμβάντα στη Λιβύη, τόνισε σήμερα στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, καλώντας συνάμα το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι να μην προσφύγει στη βία ενάντια στους διαδηλωτές.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της αποτίμησης των δηλώσεων του (γιου του Καντάφι) Σάιφ αλ Ισλάμ, προκειμένου να δούμε ποιες πιθανότητες για σοβαρές μεταρρυθμίσεις εμπεριέχουν αυτές», τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του επίδοξου διαδόχου του λίβυου ηγέτη για περισσότερες ελευθερίες στη λειτουργία του Τύπου και στην κοινωνική ζωή.
«Θα προσπαθήσουμε να μας δοθούν διασαφηνίσεις από υψηλά ιστάμενους Λίβυους και θα συνεχίσουμε με επιμονή να τους πιέζουμε να αποφύγουν τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και να γίνονται σεβαστά τα οικουμενικά δικαιώματα», πρόσθεσε.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση χθες βράδυ από τον σύμβουλό του της Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον και «εξακολουθεί να ενημερώνεται και σήμερα». «Εξετάζουμε όλες τις απαραίτητες δράσεις», πρόσθεσε.
Η ΕΕ καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη
Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης “καταδίκασαν” σήμερα με κοινή ανακοίνωσή τους την καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη Λίβυη και ζήτησαν να σταματήσει “αμέσως” η βία στη χώρα αυτή.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών “καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη” και “εξέφρασαν τη λύπη τους για την συνεχιζόμενη βία και το θάνατο αθώων πολιτών” υπογραμμίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.
Καλούν “αυτούς που καταφεύγουν στη βία κατά των διαδηλωτών να σταματήσουν αμέσως και ζητούν από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” προστίθεται στο κείμενο.
Οι υπουργοί επαναλαμβάνουν ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι θα πρέπει να ανταποκριθεί στα “νόμιμα” αιτήματα των διαδηλωτών.
Η ΕΕ καλεί τις αρχές της Λιβύης να σεβαστούν “την ελευθερία έκφρασης”, “το δικαίωμα για ειρηνικές συγκεντρώσεις” και “τις θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες”.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για χορήγηση βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται στην νότια πλευρά της Μεσογείου, ότι “λόγω και της γειτνίασής μας, πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και αποτελεσματικοί” .
“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια υπέρ των χωρών που γειτονεύουν μαζί μας και βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Μεσογείου” πρόσθεσε η κ. Αστον, που από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο για συνομιλίες με την νέα ηγεσία της χώρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι κατήγγειλε σήμερα από την Πράγα την «έλλειψη διορατικότητας» από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την κατάσταση στις χώρες της Βορείου Αφρικής, ιδιαίτερα δε στη Λιβύη, όπου οι νεκροί έχουν φθάσει τους 233, σύμφωνα με την ΜΚΟ Human Rights Watch.
«Μπορούμε να υποστηρίξουμε πως κατά κάποιον τρόπο η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις ελπίδες που συνδέονται με τις διαδικασίες που σήμερα επισυμβαίνουν στην περιοχή αυτή», τόνισε ο ίδιος.
Αγγλία: Άμεση κατάπαυση της βίας και της δολοφονίας διαδηλωτών
Την ίδια στιγμή και το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως κάλεσε τον λίβυο πρέσβη προκειμένου να τον ενημερώσει ότι καταδικάζει τη φονική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Ο ΥΠΕΞ Γουΐλιαμ Χέιγκ τόνισε πως η Βρετανία ζήτησε μία άμεση κατάπαυση της βίας και της δολοφονίας διαδηλωτών και την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Λιβύη.
Η Βρετανία αξιώνει επίσης δεσμεύσεις για έναν ειλικρινή διάλογο και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πρόσβαση στους παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άρση όλων των περιορισμών στο ιντερνέτ και τα μέσα ενημέρωσης, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Χέιγκ.
Γαλλία: «Απαράδεκτη χρήση βίας – πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει”
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε σήμερα την “απαράδεκτη χρήση βίας” κατά των διαδηλωτών στην Λιβύη και ζήτησε την άμεση “παύση των βιαιοτήτων”, καλώντας για μία πολιτική λύση που θα ανταποκρίνεται στην φιλοδοξία του λαού της Λιβύης, στην δημοκρατία και στην ελευθερία.
Η βία στη Λιβύη “πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει”, δήλωσε επίσης σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό Μαρί στο Γαλλικό Πρακτορείο, την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στη Βραζιλία.
“Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Υπάρχει προφανώς πολλή βία. Η βία πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο Σάο Πάολο, οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν οργανώνει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, και διαβεβαίωσε ότι “σήμερα δεν διαπιστώθηκε καμία επίθεση κατά Γάλλων ή εν γένει Δυτικών”.
“Όσον αφορά τους υπηκόους μας, επικοινώνησα πολλές φορές το πρωί, και χθες (Κυριακή) το βράδυ, με τον διευθυντή του γραφείου μου και τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου μου”, υπογράμμισε.
Ωστόσο κάλεσε τους Γάλλους υπηκόους “λόγω της βίας που διαπιστώνουμε (..) να δείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή”.
Γερμανία: κάλεσε τον λίβυο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την βία
Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε τον λίβυο πρεσβευτή στο Βερολίνο για να το επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας κατά της βίας που χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή.
Ο Αντρέας Μικαέλις, υπεύθυνος του υπουργείου για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ ενημέρωσε σήμερα τον πρέσβη Τζαμάλ ελ Μπαράγκ πως η κυβέρνησή του κρίνει «απαράδεκτη» τη βία που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους διαδηλωτές, προσθέτοντας πως αυτή η βιαιότητα θα πρέπει να σταματήσει, τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.
«Οι ελευθερίες της γνώμης και της συγκέντρωσης θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τους διαδηλωτές», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Παράλληλα, ένα αεροσκάφος της Lufthansa, το οποίο είχε σταλεί στην Τρίπολη, απογειώθηκε και επιστρέφει στη Γερμανία, ανακοίνωσε στέλεχος του ΥΠΕΞ απόλ τις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.
Όπως τόνισε ο Βέρνερ Χόγερ, το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται σχέδια για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Γερμανοί με ασφάλεια στην πατρίδα τους.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχει ανησυχία για τους Γερμανούς». Το Βερολίνο είχε καλέσει νωρίτερα τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν την Λιβύη.
Ρωσία: Ειρηνική λύση – μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε όλες τις πλευρές στη Λιβύη να εξεύρουν μία ειρηνική λύση και θα θέσουν τέλος στη βία που καθαιμάσσει τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.
«Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη να εξεύρουν μία ειρηνική λύση στα υπάρχοντα προβλήματα μέσα από την οδό του εθνικού διαλόγου και να θέσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται», τονίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου.
Απομακρύνουν της υπηκόους τους από την Λιβύη
Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στην Τρίπολη της Λιβύης στρατιωτικού αεροσκάφους της που βρίσκεται στη Μάλτα για την απομάκρυνση αυστριακών και ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα αυτή λόγω της βίας που τη συγκλονίζει.
“Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βαλέτα για την Τρίπολη το απόγευμα και ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει στη Βαλέτα εντός της ημέρας όπου και θα παραμείνει σταθμευμένο για την περίπτωση που κριθούν απαραίτητες κι άλλες αποστολές”, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Την αποστολή στρατιωτικού αεροσκάφους C-130, το οποίο θα προσγειωθεί τις προσεχείς ώρες στην Τρίπολη για να επαναπατρίσει πορτογάλους πολίτες και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.
“Λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων με εμπορικές πτήσεις, η κυβέρνηση διέθεσε ένα C-130, το οποίο θα βρίσκεται στην Τρίπολη εντός τριών ή τεσσάρων ωρών”, δήλωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Παράλληλα η Ισπανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν οποιοδήποτε μη αναγκαίο ταξίδι στη Λιβύη, λόγω των βίαιων επεισοδίων στη χώρα αυτή από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 233 άνθρωποι από τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων HRW.
“Λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών στη χώρα, συστήνεται να αποφεύγεται οποιοδήποτε ταξίδι δεν είναι αναγκαίο”, αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του, ζητώντας επίσης από τους Ισπανούς που ζουν στη Λιβύη να δείχνουν αυξημένη προσοχή.
Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία ζήτησε σήμερα από τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν τη χώρα και η Σόφια εξέφρασε το φόβο ότι οι λιβυκές αρχές θα επιβάλουν περιορισμό στα ταξίδια.
“Είναι πιθανό ότι οι λιβυκές αρχές θα επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια, επομένως συμβουλεύουμε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με πολιτικές πτήσεις προς την Ευρώπη”, αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι περίπου 1.500 Βούλγαροι εργάζονται και διαμένουν στη Λιβύη.
Ωστόσο ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ έκρινε σήμερα ότι “προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσες απειλές” που να απαιτούν τον επαναπατρισμό των 750 Γάλλων που ζουν στη Λιβύη.
“Πραγματική μας μέριμνα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Γάλλων στη Λιβύη”, δήλωσε ο Βοκιέ, σημειώνοντας ωστόσο ότι “προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση απειλή”.
Περίπου 30 Γάλλοι που ζουν στη Βεγγάζη “κύρια εστία της έντασης, οι οποίοι εργάζονται στο νοσοκομείο” μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη με πτήση που ναυλώθηκε ειδικά γι’ αυτούς, προσέθεσε ο ίδιος.
Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας, μετά την προσγείωση, νωρίς το απόγευμα στη Μάλτα, δύο στρατιωτικών αεροσκαφών και δύο πολιτικών αεροπλάνων που προέρχονταν από τη Λιβύη, μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Την ίδια στιγμή η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της από τη Λιβύη, όπως και των οικογενειών των υπαλλήλων της.
“Η ΕΝΙ ενημερώνει ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται ο επαναπατρισμός των μελών των οικογενειών των εργαζομένων της στη Λιβύη -ο οποίος προβλεπόταν ήδη λόγω του αναμενόμενου κλεισίματος των σχολείων στη χώρα- όπως και του μη απαραίτητου προσωπικού της”, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει ωστόσο τον αριθμό των ανθρώπων που επαναπατρίζονται.
Την ίδια στιγμή οι γερμανικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, άρχισαν σήμερα και αυτές τον επαναπατρισμό του προσωπικού τους στη Λιβύη.
Παράλληλα και η ρωσική σιδηροδρομική εταιρεία RZD ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει το προσωπικό της από τη Λιβύη. “Μια ειδική ομάδα εκπροσώπων της RZD θα μεταβεί στη Λιβύη για να διοργανώσει την απομάκρυνσή τους”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Περίπου 204 υπάλληλοι της εταιρείας και των θυγατρικών της εργάζονται στη Λιβύη για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους περισσότερων από 550 χιλιομέτρων μεταξύ της Σύρτης και της Βεγγάζης.
Η Τουρκία θα στείλει 4 φεριμπότ για να μεταφέρουν υπηκόους της
Η Τουρκία θα στείλει 4 φεριμπότ για να μεταφέρουν Τούρκους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, μετά την άρνηση των Λιβυκών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών THY στην πόλη, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου κ. Ζαφέρ Τσαγλαϊάν.
Περίπου δυόμισι χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης για να εγκαταλείψουν τη Λιβύη αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα μπορέσει να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο.
Τα φεριμπότ θα φτάσουν στη Λιβύη σε είκοσι τέσσερις ώρες, για να παραλάβουν τους τούρκους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου σημείωσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες και τα οποία κόστισαν την ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα, αλλά ότι έχουν σημειωθεί λεηλασίες σε βάρος των περιουσιών τουρκικών εταιριών που ενεργοποιούνται στη Λιβύη.
Παράλληλα, αξιωματούχος τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας στην Αλ Μπάιντα, πόλη στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο μέρος μετά την επιδρομή που δέχθηκε η εταιρεία από πλήθος που λεηλατούσε.
“Μια ομάδα επέδραμε στην εταιρεία μας και πήρε τους υπολογιστές, αλλά δεν έκαναν τίποτα σε μας”, σημείωσε ο Χιντίρ Γεντούρ.
Το τουρκικό προξενείο στη Λιβύη οργανώνει επίσης αυτοκινητοπομπή προς την Αίγυπτο, αλλά η προσπάθεια αυτή έχει δυσκολέψει από τις επιθέσεις και τη δολιοφθορά που υφίστανται αυτοκίνητα των τουρκικών εταιριών.
Συνολικά 581 τούρκοι πολίτες απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές εταιρείες.
Στη Λιβύη ενεργοποιείται η εταιρεία Tekfen Holding, με κατασκευαστικό σχέδιο αξίας 157 εκατ. δολαρίων και η εταιρία Anel Elektrik, με ένα αντίστοιχο έργο αξίας 122 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αξία των συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ξεπερνάει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Εγκατέλειψε τη χώρα ο Καντάφι;