Πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αξίζει ισχυρή πολιτική στήριξη από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου» και «όχι παρτιζάνικες προσεγγίσεις» (not partisan approaches). Επίσης, τονίζει την ανάγκη για «γενική πολιτική συναίνεση» στη διαχείριση των δύο μεγάλων μετώπων, της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Για το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει επιδείξει ισχυρό θάρρος και αποφασιστικότητα, ασκώντας πίεση για να εξασφαλίσει αυτή τη διακήρυξη που συμφωνήθηκε». Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως «ξεκάθαρα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Σπεύδει δε να επισημάνει ότι η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προϋποθέτει να τύχουν αποδοχής και να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές.
Για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Κομισιόν, θέτει κάποια ζητήματα. Από τη μια αναφέρει πως η συμφωνία στο Κυπριακό «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της Ε.Ε. και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αμέσως μετά σημειώνει ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο για μια λύση». Για την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, αναφέρει πως ο εκπρόσωπός του στις συνομιλίες, Πήτερ Βαν Νούφελ, θα διαδραματίζει εφεξής ενεργότερο ρόλο.
Για τα ευρωτουρκικά επισημαίνει πως δεν υπάρχουν λευκές επιταγές στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και σε σχέση με το ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων δηλώνει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίστευε ανέκαθεν ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 θα ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις σε αυτά τα πεδία, στην Τουρκία».