Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.
Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η κ. Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση ελήφθη από κοινού και με τον γάλλο, το γερμανό και τον πολωνό υπουργό – οι τρεις τους, Λοράν Φαμπιούς, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.
«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε η κ. Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες».
Τουλάχιστον 67 οι νεκροί από την Τρίτη
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας η οποία είχε συμφωνηθεί την Τετάρτη μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και ηγετών της αντιπολίτευσης την Τετάρτη.
Πολλοί εκ των νεκρών έχουν χάσει τη ζωή τους από μία και μόνη σφαίρα σε καίριο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες, γεγονός που ενισχύει την άποψη περί ανάπτυξης ελεύθερων σκοπευτών από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε επισήμως ότι από την Τρίτη έχουν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι στην πόλη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για ένα νεκρό αστυνομικό και 67 συναδέλφους του οι οποίοι έχουν «συλληφθεί» και κρατούνται από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Οργή ΗΠΑ για τους πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών
Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του, δηλώνει εξοργισμένος «από τις εικόνες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας να χτυπούν με αυτόματα όπλα τον ίδιο το λαό τους» και συμπληρώνει ότι η κρίση «θα πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα».
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών χωρών είχαν πεντάωρες εξαντλητικές συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να σημειώνει ότι θα έχουν συνάντηση και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο μέχρι και για 27 πτώματα διαδηλωτών.
Τηλεοπτικό υλικό δείχνει ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν κατά διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τμήματα της πλατείας Ανεξαρτησίας.
Περισσότεροι από 20 αστυνομικοί φέρονται επίσης να έχουν τραυματιστεί.
Στις πρωινές συγκρούσεις στην γνωστή και ως πλατεία Μεϊντάν έγινε χρήση πραγματικών πυρών, βομβών μολότοφ και αντλιών νερού.
Φωτογραφία από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εμφανίζει 13 σορούς σε αυτοσχέδιο «νεκροτομείο» στο λόμπι ξενοδοχείου στο κέντρο του Κιέβου.
Σφαίρες διαπέρασαν τα παράθυρα δωματίων του ίδιου ξενοδοχείου (Hotel Ukraine) στα οποία διαμένει προσωπικό των βρετανικών δικτύων BBC και Sky News.
Την αντιπολίτευση κατηγορεί ο Γιανουκόβιτς
Δήλωση η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την επανέναρξη της βίας, σημειώνοντας ότι «το κάλεσμά της σε εκεχειρία και σε διάλογο δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ελιγμός για να κινητοποιήσει εκ νέου μαχητές για τη Μεϊντάν».
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απάντησαν ότι η βία της Πέμπτης είναι «προβοκάτσια» από πλευράς των κυβερνητικών Αρχών.
Ο διοικητής της περιφέρειας του Κιέβου αποχώρησε από το κυβερνών φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή.
Η Πέμπτη είχε κηρυχθεί από την Τρίτη ως ημέρα εθνικού πένθους για τους νεκρούς του πρώτου κύματος βίας.
Τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου έχουν εκκενωθεί υπό το φόβο εφόδου των διαδηλωτών.
Η ουκρανή αλπινίστρια Μπογκντάνα Ματσότσκα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία στην πατρίδα της.
Μεντβέντεφ: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια «ισχυρή» κυβέρνηση, συνδέοντας το ζήτημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του σχεδίου διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο επιτελάρχης του κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάσπασης μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος.
Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κιέβου και Λβιβ, προπυργίου των διαδηλωτών στη δυτική Ουκρανία, έχει διακοπεί.
Οι διαδηλώσεις διαρκούν από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε πολιτική στροφή, αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. προς όφελος στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία.
Η αναταραχή έχει από τότε «αγκαλιάσει» και την υπόλοιπη Ουκρανία, με κύριο αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.