Μέχρι το τέλος του 2011 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους “τοποθετεί” χρονικά, την πώληση του μεριδίου του βουλγαρικού Δημοσίου στο χρηματιστήριο της Σόφιας, ο υπουργός Οικονομικών της βαλκανικής αυτής χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ.
Η πώληση του ποσοστού του βουλγαρικού Δημοσίου, ήτοι του 50,5% προσέλκυσε ενδιαφερόμενα μέρη και ήδη πέντε εταιρείες είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου, επισήμανε ο κ. Ντιάνκοφ, σε δηλώσεις του που μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας, επικαλούμενα τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων “Ρόιτερ”.
Μόλις στις αρχές του 2011, το χρηματιστήριο της Σόφιας κατέστη κρατική εταιρεία, με στόχο να διασφαλιστεί η αύξηση της διαφάνειας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών για την απόκτηση του μεριδίου του βουλγαρικού κράτους.
“Βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας για να καταλήξουμε σε συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, εάν όχι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου”, ανέφερε ο κ. Ντιάνκοφ.
Ωστόσο, ο Βούλγαρος υπουργός δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εταιρείες, που έστρεψαν την προσοχή τους στο βουλγαρικό χρηματιστήριο. Όμως, δήλωσε ότι τρεις από αυτές προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει τη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου τον Ιούνιο του 2011.
Την τελευταία δεκαετία, το βουλγαρικό Δημόσιο είχε συζητήσεις σχετικά με τους κατάλληλους τρόπους πώλησης του μεριδίου που κατείχε στο χρηματιστήριο της Σόφιας και ενδιαφέρον είχαν επιδείξει τα χρηματιστήρια της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας.
Από το 2008, η διαπραγμάτευση των μετοχών γίνεται στην πλατφόρμα συναλλαγών του γερμανικού χρηματιστηρίου (λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Xetra στη Σόφια).
Το βουλγαρικό Δημόσιο αύξησε το ποσοστό του στο χρηματιστήριο από 44% σε 50,5% το Σεπτέμβριο του 2010 και στη συνέχεια, αφού πρώτα υπήρξε η έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων και τις αρμόδιες επιτροπές, το χρηματιστήριο κατέστη κρατική εταιρεία.