Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε χθες ότι προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως “επικεφαλής της επανάστασης” καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.
Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε “βεδουίνος πολεμιστής” που χάρισε “δόξα” στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό “διαστρεβλώνεται”.
“Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε”, τόνισε.
Ο Καντάφι τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν σκοπεύει να φύγει από τη Λιβύη αλλά θα παραμείνει ως “αρχηγός της επανάστασης” και θα πεθάνει σαν “μάρτυρας”. “Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το τέλος των ημερών. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου”, είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου”, υπογράμμισε, χτυπώντας τη γροθιά του στο έδρανο του βάθρου. Στο διάγγελμά του, ο Καντάφι εμφανίστηκε να κρατά στο ένα χέρι το “Πράσινο Βιβλίο” που έγραψε ο ίδιος τη δεκαετία του 1970 και το οποίο υποκαθιστά το σύνταγμα.
Επίσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους όλης της χώρας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο καθεστώς και στον ίδιο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ενέργειές του επισύρουν την ποινή του θανάτου.
Με βάση τους νόμους της Λιβύης, είπε, όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο.
Ο Λίβυος ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές “συμμορίες”, “προδότες” και “μισθοφόρους” που δεν εκπροσωπούν το λαό της Λιβύης. Επέρριψε τις ευθύνες για τις ταραχές στους νέους που, όπως είπε, “αντιγράφουν” τα όσα συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες και προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους αλλά θα το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Όπως είπε, έχει δώσει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ο Καντάφι προειδοποίησε επίσης ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα “νέο Αφγανιστάν”, όπως το χαρακτήρισε.
Ο Καντάφι κάλεσε τους “νέους” να συστήσουν αύριο “επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης” οι οποίες θα αναλάβουν να προστατεύουν “τους δρόμους, τις γέφυρες, τα αεροδρόμια”. “Ο λιβυκός λαός πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, θα τους δείξουμε ότι πρόκειται για μια λαϊκή επανάσταση”, είπε, διαβάζοντας το κείμενο της ομιλίας του.
“Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας”, πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα “καθαρίσει” τη χώρα “από σπίτι σε σπίτι”.
“Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές”, προειδοποίησε, απειλώντας ότι η απάντησή του θα είναι “παρόμοια με όσα έγιναν στη Φαλούτζα του Ιράκ ή την Τιενανμέν” -παραπέμποντας στη στρατιωτική καταστολή της “Άνοιξης του Πεκίνου”, το 1989, όταν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη είναι το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη το απόγευμα, ενώ για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο πρέσβεων.
Αυτοσχέδιο νεκροτομείο για 450 σορούς δίπλα στο νοσοκομείο της Τρίπολης
Ένα ιδιαίτερο νεκροτομείο, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί έως και 450 σορούς, έχει διευθετηθεί σε χώρο πλησίον του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης, γεγονός που τεκμαίρει το εύρος και τη βιαιότητα της κατασταλτικής επιχείρησης κατά των διαδηλωτών κατά του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ένα νεκροτομείο εγκαταστάθηκε σε σχολείο, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό νοσοκομείο Σεμπιάα. Έχει δυνατότητα υποδοχής 450 σορών», τόνισε ο Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της FIDH, η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Οι πληροφορίες του βασίζονται σε πηγές της τοπικής Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η FIDH δεν ήταν σε θέση χθες να επιχειρήσει έναν συνολικό απολογισμό των βιαιοτήτων, οι οποίες μετά τη Βεγγάζη-δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα-άρχισαν να εξαπλώνονται πλέον και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως σημειώνονται βίαια επεισόδια κατά κύριο λόγο στα ανατολικά προάστια Φασλούμ και Τατζούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σφαγές» αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και για αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και άρχισαν να πυροβολούν περαστικούς.
Σε «συμμορίες» και Αλ Κάιντα χρεώνει την εξέγερση και το Υπουργείο Άμυνας
Η βία που συγκλονίζει τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες είναι έργο συμμοριών νεαρών εγκληματιών, οι οποίοι χειραγωγήθηκαν από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό υπουργείο Άμυνας.
“Όσον αφορά το φαινόμενο αυτό που τρομοκρατεί τους πολίτες, σταματάει το εμπόριο, τρομάζει τους εμπόρους και τους καταναλωτές και απειλεί να σταματήσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως στον τομέα της υγείας και της παιδείας, ορισμένοι νέοι και ενήλικες εξασφάλισαν όπλα ληστεύοντας αποθήκες του στρατού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
“Αυτοί είναι εγκληματίες”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στη στρατιωτική διοίκηση “ανατέθηκε το καθήκον να υποστηρίξει τις δυνάμεις δημόσιας ασφάλεια με τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από αυτές τις τρομοκρατικές συμμορίες”, επισημαίνεται επίσης.
“Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι απλώς το έργο μιας ομάδας νεαρών τους οποίους εκμεταλλεύονται άλλοι άνθρωποι που ανήκουν σε ξένους κύκλους, την Αλ Κάιντα κι άλλους ύποπτους κύκλους”, καταλήγει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Ναύαρχος Μάικλ Μάλεν: «Μεγάλη ανησυχία»
Ο αρχηγός του μικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί από την απώλεια ζωών στη Λιβύη, και ότι η αλλαγή στη βορειοαφρικανική χώρα πρέπει να γίνει ειρηνικά.
“Προφανώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι συμβαίνει στη Λιβύη, και συγκεκριμένα για τις απώλειες ζωών εκεί, δήλωσε ο Μάλεν στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
“Και όλοι συμφωνούμε ότι αυτή είναι η ώρα για την τεράστια αλλαγή και πρέπει να επιτευχθεί ειρηνικά χωρίς απώλειες ζωών”, τόνισε.
Ο Μάλεν έφθασε στην περιοχή του Κόλπου την Κυριακή για μια επίσκεψη διάρκειας μίας εβδομάδας για να υπογραμμίσει τους στρατηγικούς δεσμούς των ΗΠΑ με συμμάχους που αμφισβητήθηκαν από τα κινήματα διαμαρτυρίας που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο.
Η Ανατολική Λιβύη στα χέρια εξεγερμένων
Λίβυοι στρατιώτες στην πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, δήλωσαν σε ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς πως έχουν παύσει να υποστηρίζουν τον Μουάμαρ Καντάφι και πως η ανατολική περιοχή της χώρας στο σύνολό της δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ηγέτη.
Κάτοικοι της πόλης τόνισαν επίσης πως από τριών ημερών η οικιστική περιφέρειά της βρίσκεται στα χέρια του λαού της. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, οι καπνοί που ανωθρώσκουν από το κέντρο της πόλης προέρχονται από αποθήκη πυρομαχικών, η οποία βομβαρδίσθηκε από στρατεύματα πιστά σε έναν από τους γιούς του Καντάφι.
«Όλες οι ανατολικές περιοχές βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Καντάφι πλέον. Στρατός και λαός πορεύονται εδώ χέρι-χέρι», τόνισε εμφατικά ο πρώην ταγματάρχης Χάνι Σάαντ Μαρτζάα.
Κύπρος: Σε ετοιμότητα για την απομάκρυνση των Κυπρίων
Η κυπριακή πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης προετοιμάζεται για την απομάκρυνση, αν κριθεί αναγκαίο, των Κυπρίων υπηκόων από τη χώρα.
Είκοσι Κύπριοι πολίτες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη Σαχάρα, περίπου 1.500 χλμ. μακριά από τη Βεγγάζη.
Αίγυπτος: Δόθηκε άδεια για το αεροδρόμιο της Τρίπολης
Οι αρχές της Λιβύης επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγυπτίους εργάτες.
Στη Λιβύη ζουν ως 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι πολίτες.
“Το κυριότερο πρόβλημά μας τώρα είναι να λάβουμε την άδεια για την προσγείωση των αεροπλάνων και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι στη Λιβύη”, επεσήμανε μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Κίνα: Ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων Κινέζων εργατών
Η Κίνα εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την αναταραχή στη Λιβύη και κάλεσε την Τρίπολη να ερευνήσει επεισόδια εναντίον κινεζικών εταιρειών και πολιτών στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Τύπο, περίπου 30.000 Κινέζοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.
Τουρκία: Πλοία στην Βεγγάζη για την παραλαβή χιλιάδων εργατών
Χιλιάδες Τούρκοι εργάτες που βρίσκονται παγιδευμένοι στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, πολλοί από τους οποίους βρήκαν καταφύγιο τη νύχτα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης, άρχισαν σήμερα να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στο λιμάνι όπου το απόγευμα αναμένεται να φθάσουν τα δυο από τα πέντε πλοία που η Τουρκία στέλνει για να τους παραλάβει. Τα δυο πρώτα πλοία αναχώρησαν χθες από την Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος Ερντογάν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία δυο φορές με το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά στην Τουρκία των Τούρκων υπηκόων.
Γαλλία: Τρία αεροσκάφη
Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να στείλει τρία στρατιωτικά αεροπλάνα στην Τρίπολη για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, η παρουσία των οποίων “δεν είναι απαραίτητη”, ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου στη Λιβύη ζουν 500 με 550 Γάλλοι.
Πορτογαλία: Μεταφέρθηκαν 114 πολίτες από Τρίπολη
Παράλληλα αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας έφθασε χθες Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.
Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 80 Πορτογάλοι και 34 αλλοδαποί που εργάζονται σε πορτογαλικές εταιρίες και στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το υφυπουργείο Πορτογαλικών Κοινοτήτων.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν το C-130 θα επιστρέψει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στη Βεγγάζη, δεύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου 50 Πορτογάλοι περιμένουν να φύγουν.
Ιταλία: Έτοιμο ένα αεροσκάφος
Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατό Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, την πλέον πληγείσα από τη βία πόλη στη Λιβύη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τηρεί πιο επιφυλακτική στάση αναφέροντας ότι ένα “μεταγωγικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει σε μερικές ώρες αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα προσγειωθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκείνης της στιγμής”. Διευκρινίζει ότι θα σταλεί και ένα πρόσθετο αεροσκάφος της Alitalia.
Γερμανία: Ένα ακόμα αεροπλάνο σήμερα
Η Γερμανία έστειλε σήμερα ακόμη ένα αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που διαμένουν στη Λιβύη, ενώ απειλεί την Τρίπολη με “κυρώσεις” σε περίπτωση που σημειωθούν νέα βίαια επεισόδια σε βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλάνο της εταιρείας Lufthansa θα προσγειωθεί αργότερα σήμερα το απόγευμα για να παραλάβει τους 400 Γερμανούς που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη, ενώ το υπουργείο επισημαίνει ότι αναζητά και άλλων μέσων εκκένωσης, αν το αεροπλάνο δεν αρκέσει.
Χθες Δευτέρα ένα άλλο αεροπλάνο είχε ξεκινήσει τον επαναπατρισμό των Γερμανών.
Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε απειλεί τη Λιβύη ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις αν δεν αποκηρύξει τη βία.
“Ζητάμε από την κυβέρνηση της Λιβύης να δώσει αμέσως τέλος στα βίαια επεισόδια εναντίον των ίδιων των πολιτών της. Αν η Λιβύη χρησιμοποιήσει ξανά βία εναντίον του λαού της, η επιβολή κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη”, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ολλανδία: Απογειώθηκε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο
Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα ένα ολλανδικό στρατιωτικό αεροπλάνο με προορισμό τη Λιβύη και στόχο τον επαναπατρισμό των Ολλανδών που βρίσκονται στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
“Απογειώθηκε” στις 13:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάρλοες Βίσερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψει στην Ολλανδία.
Ρωσία: Ένα αεροπλάνο
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε ένα πρώτο αεροπλάνο στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό των Ρώσων που διαμένουν εκεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA-Novosti επικαλούμενο δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.
Στη Λιβύη ζουν περισσότεροι από 130 Ρώσοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στη ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων και στον όμιλο φυσικού αερίου Gazprom.
Σερβία: Στέλνει το πρώτο αεροπλάνο
Η σερβική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για τον επαναπατρισμό των Σέρβων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη. Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ αναχωρεί σήμερα το πρώτο αεροπλάνο για την Τρίπολη για να παραλάβει μέλη των οικογενειών Σέρβων που εργάζονται στη Λιβύη.
Προτεραιότητα έχουν τα γυναικόπαιδα ενώ θα ακολουθήσουν σήμερα και αύριο άλλες πτήσεις μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι πολίτες της Σερβίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματικών αρχών, στη Λιβύη αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 700 Σέρβοι.
Παλαιστίνη: Διαδήλωση της Χαμάς εναντίον του Καντάφι
Εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γάζας και υποστηρικτές της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης της Γάζας διαδηλώνοντας κατά του του Μουάμαρ Καντάφι, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Οι διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του συνταγματάρχη Καντάφι και φώναζαν συνθήματα εναντίον του καλώντας τον να παραιτηθεί μετά από 41 χρόνια στην εξουσία.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης ενόχληση για το ότι τόσο ο Καντάφι όσο και άλλοι Άραβες ηγέτες δεν έχουν ασχοληθεί με το παλαιστινιακό.
Σε ανακοίνωσή της η ελέγχουσα τη Γάζα Χαμάς αναφέρει ότι “καταδικάζει με τον πιό έντονο τρόπο τις σφαγές των πολιτών, τις αεροπορικές επιδρομές κατά των διαδηλωτών και τα πυρά κατά του λιβυκού λαού που ζητά την ανατροπή του καθεστώτος”.
Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε το Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει.
Παραιτούμαι από την υπηρεσία του δικτατορικού καθεστώτος. Αλλά δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας μέχρι οι φωνές τους να ακουστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους», δήλωσε ο πρέσβης Αλί Αουζαλί σε συνέντευξη στην εκπομπή «Good Morning America»του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Τον καλώ να φύγει και να αφήσει το λαό μας ήσυχο».
Καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βεγγάζης
Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης υπέστησαν καταστροφικές ζημιές κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων και επιβατικά αεροσκάφη δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.
«Αναφορικά με την ανατολική Λιβύη, οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατό να προσγειωθούν εκεί πτήσεις της Egyptair ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας», όπως είπε.
Στα χέρια του Καντάφι η Τρίπολη
Δραματική ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Λιβύης καθώς οι ριπές των πολυβόλων, οι φωτιές και το αίμα έζωσαν την πρωτεύουσα της χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τη Βεγγάζη, τη Σίρτη, το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και τις πόλεις Μισράτα, Κομς, Ταρμπουνάχ, Ζέντεν, Αλ-Ζαουίγια και Ζουάρα.
Η Τρίπολη παραμένει στα χέρια του καθεστώτος, το οποίο έχει επιστρατεύσει ως και μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την οργή των διαδηλωτών.
Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο ο Ο.Η.Ε.
Η ύπατη αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillai, προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές Αρχές ότι «οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στη σχετική δήλωσή της, η Pillai ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών. Ζήτησε, επίσης, να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Για 560 νεκρούς κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί ν΄αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.
Σύμφωνα πάλι με την ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη από την Κυριακή. Η οργάνωση επικαλείται πληροφορίες που προέρχονται από δύο νοσοκομεία.
“Οι μαρτυρίες των γιατρών που εργάζονται σε δύο νοσοκομεία της Τρίπολης επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν (στην πρωτεύουσα της Λιβύης) από τις 20 Νοεμβρίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η HRW άφησε να εννοηθεί ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αφού τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται μόνο από δύο νοσοκομεία.
Άλλοι μάρτυρες είπαν στην οργάνωση ότι τουλάχιστον 50 σοροί βρίσκονταν το σαββατοκύριακο στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Άμπου-Σαλίμ ενώ, σύμφωνα με ένα γιατρό, στο κεντρικό νοσοκομείο της Τρίπολης μεταφέρθηκαν 12 νεκροί.
Την Δευτέρα η HRW έκανε λόγο για 233 νεκρούς από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, 16:45