Συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, την μοναδική ουκρανική περιοχή με ρωσική πλειονότητα, καθώς αρκετές ώρες μετά την κατάληψη του κτηρίου της Βουλής, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν και το αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το Interfax.
Το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρει πως ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα περιπολούν το αεροδρόμιο, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν τη λειτουργία του.
Λίγο αργότερα, το Interfax μετέδωσε ότι ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και προστατευτικά, και με την στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, έχουν λάβει θέσεις στην περίμετρο στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Το πρακτορείο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, αναφέρει πως οι στρατιώτες πήγαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπεκ για να αποτρέψουν την είσοδο “μαχητών”.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε τις καταλήψεις αεροδρομίων στην Κριμέα, χαρακτηρίζοντάς τες “ένοπλη κατοχή”.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις επαφές με τους “εταίρους στο Κίεβο” για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους ξένους εταίρους -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και των G8- αναφορικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Επίσης, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει αίτημα από την Κριμαία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να δείξει τις επόμενες ημέρες ότι είναι ειλικρινής η δέσμευσή της να μην παρέμβει στην Ουκρανία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικά πως η Μόσχα δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή.
«Πιστεύουμε πως όλοι τώρα χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε προκλήσεις», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Θέλω να δω τις επόμενες ημέρες ότι οι επιλογές που κάνει η Ρωσία συμφωνούν με τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε σήμερα».
Οι ΗΠΑ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιουκ, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση.
Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος δραπέτευσε από το Κίεβο, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου από τη Ρωσία. Χθες δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όμως έχει χάσει τη στήριξη ακόμα και σε περιοχές όπου ο εθνικός ουκρανικός πληθυσμός είναι ρωσόφωνος.
Η Κριμέα, η οποία αποτελούσε μέρος της Ρωσίας στην Σοβιετική Ένωση μέχρις ότου παραχωρήθηκε στην Ουκρανία το 1954, αποτελεί ένα μεγαλύτερο ερώτημα, καθώς οι αποσχιστικές τάσεις εκεί αναζωπυρώνονται συχνά, ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποοίησε τη Ρωσία να μην μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό πέραν των περιοχών που προβλέπονται από την συνθήκη υπου υπεγράφη για τη χρήση της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία. «Οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις, ακμόμα περισσότερο εάν γίνονται με όπλα, πέραν των ορίων της περιοχής αυτής θα θεωρηθούν από εμάς ως στρατιωτική ενέργεια», δήλωσε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών της στην Ουκρανία, ενώ την Τετάρτη ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα, στις οποίες θα συμμετείχαν 150.000 στρατιώτες σε υψηλή κατάσταση συναγερμού. Ο Κέρι δήλωσε πως ο Λαβρόφ του είπε ότι οι ασκήσεις αυτές ήταν προγραμματισμένες.
Αν και η Μόσχα λέει ότι δεν θα παρέμβει με τη βία, ωστόσο η ρητορική της από τότε που απομακρύνθηκε ο Γιανουκόβιτς, μοιάζει με αυτήν που οδήγησε στην εισβολή της στην Γεωργία το 2008.