Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Επιπλέον, η Άνω Βουλή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για γενική κινητοποίηση του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».
Λίγη ώρα προτού η Άνω Βουλή της Ρωσίας εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ο Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι στη χερσόνησο δεν υπάρχει κάποια «σύγκρουση» μεταξύ των κατοίκων και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες της Δύσης. Σημείωσε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του.
Νωρίτερα, η Ρωσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία, υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας. Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.
Υπενθυμίζεται ότι, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα κήρυξε παράνομο τον διορισμό ενός φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.
Συγκρούσεις στο Χάρκοβο
Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν σήμερα με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.
Δούμα καλεί Πούτιν
Άλλωστε, το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να προστατεύσει με όλους τους τρόπους τον πληθυσμό της Κριμαίας από τις αυθαιρεσίες και τη βία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν.
«Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία», είπε ο Ναρίσκιν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η Δούμα θεωρεί επίσης ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να διεξαχθούν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές στην Ουκρανία, λόγω της οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Απειλές και από την Gazprom
Παράλληλα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισ. δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο. Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 1 Μαρτίου 2014, 11:14