Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων πέρασε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
Σε επιφυλακή η ουκρανική συνοριοφυλακή
Σε επιφυλακή τέθηκαν σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «όλα τα νόμιμα μέτρα».
Σε συνεργασία με τον ρωσικό στόλο η φύλαξη σημαντικών κτηρίων
Από κοινού αναλαμβάνουν οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία Tύπου του στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτηρίων της περιοχής.
Στο Κίεβο αύριο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική μεταβαίνει αύριο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.
Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street.
Εξάλλου, μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία, εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.
Διαβάστε επίσης: Ένα «κλικ» από τον εμφύλιο η Ουκρανία