«Τύμπανα» πολέμου ηχούν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο.
Έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της δηλώνει η Ουκρανία, διά στόματος του πρεσβευτή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Πρόκειται να επιδείξουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όπως αποφασίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ στην εκπομπή “State of the Union” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.
«Εάν η επιδείνωση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς κάθε ώρα που περνάει τα ρωσικά στρατεύματα αυξάνουν τον αριθμό τους, φυσικά θα ζητήσουμε στρατιωτική υποστήριξη και άλλη υποστήριξη», πρόσθεσε.
Ο Σεργκέγιεφ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικαλούμενος την έναρξη της σαρακοστής για τους ορθοδόξους, που αρχίζει την Δευτέρα.
Αν θέλει να «επιδείξει τη χριστιανική του πίστη, αντί να προετοιμάζεται να μας σκοτώσει, θα έπρεπε να προσευχηθεί για εμάς», είπε ο Σεργκέγιεφ.
Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.
Νωρίτερα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είχε αποσύρει σκάφη του Λιμενικού Σώματος της χώρας από τη Σεβαστούπολη και άλλα λιμάνια της Κριμαίας και πρόσθεσε ότι ελλιμενίστηκαν σε άλλες τοποθεσίες.
Ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταλάβει την Κριμαία, μια απομονωμένη χερσόνησο όπου έχει τις βάσεις του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Πολλές μονάδες του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία περικυκλώθηκαν και οι ρωσικές δυνάμεις τις κάλεσαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.
Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.
Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας,Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. . . Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», δήλωσε ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι.
«Η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο»
Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου».
«Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», προσέθεσε ο Γιατσενιούκ.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφήw» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία», είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.
Επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία που διήρκεσε 90 λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, καθώς και για την κλιμάκωση της κρίσης η οποία παρουσιάζει μια νέα πρόκληση στην ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.
Ο Χριχόριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.
(Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 16:15)