Την αναστολή της συμμετοχής τους στις στις προπαρασκευαστικές εργασίες της Συνόδου G8 στο Σότσι αποφάσισαν Γαλλία και Βρετανία.
Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει» τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8, της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία διπλωματική πηγή του Προεδρικού Μεγάρου.
«Αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή «εγκρίθηκε» κατά τη διάρκεια μίας «συνάντησης για την κρίση» στο μέγαρο των Ηλυσίων μεταξύ του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές εργασίες της G8 του Σότσι, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο.
«Η Βρετανία συμπορεύεται με τις άλλες χώρες της G8 αυτήν την εβδομάδα αναστέλλοντας τη συνεργασία μας υπό την αιγίδα της G8, της οποίας η Ρωσία έχει φέτος την προεδρία, περιλαμβανομένων των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας για την προετοιμασία της Συνόδου της G8 και έπειτα θα διατηρήσουμε αυτήν την προσέγγιση για τις επόμενες συναντήσεις της G8 που εξετάζονται» ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Σκάϊ Νιους ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις» προσέθεσε ο ίδιος ενώ βρισκόταν στο διάδρομο προσγείωσης μιας βρετανικής στρατιωτικής βάσης, έτοιμος να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό το Κίεβο.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχουν παραβιαστεί και αυτός δε μπορεί να είναι ο τρόπος για να χειρίζεται κανείς τις διεθνείς σχέσεις» συνέχισε ο ίδιος.
Ο Χέιγκ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να «σκεφθεί σοβαρά» την ενιαία διπλωματική και ειρηνική απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις ενέργειές της και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα μπορέσουν διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Οι αποφάσεις για το μέλλον εξαρτώνται απ’ ό,τι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες. (…) Η απάντησή μας είναι διπλωματική και ειρηνική και αυτή πρέπει να είναι» επέμεινε ο ίδιος.
«Όμως πρέπει να αντιδράσουμε με μια πολύ ενωμένη διπλωματική απάντηση, όχι μόνο εκ μέρους του δυτικού κόσμου αλλά επίσης εκ μέρους πολλών άλλων χωρών στον κόσμο, και η Ρωσία πρέπει να το σκεφθεί σοβαρά» κατέληξε ο Χέιγκ.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.