Τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν μέχρι τις 3:00 (ώρα GMT), έστειλε ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, απειλώντας με στρατιωτική επίθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το τελεσίγραφο παρεδόθη μέσω του επικεφαλής του ρωσικού στόλου, Αλεξάντερ Βίτκο.
«Αν δεν παραδοθούν μέχρι τις 5 π.μ. αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον μονάδων και τμημάτων του στρατού σε ολόκληρη την Κριμαία», ανέφερε πηγή του υπουργείου, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
Διώξεις για τρομοκρατία εναντίον του Ουκρανού ακροδεξιού ηγέτη
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» στη Ρωσία.
Η ρωσική επιτροπή έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξεις εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος επειδή υποκίνησε δημόσια «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό».
«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόθεση της επιτροπής να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.
Ο Δεξιός Τομέας είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος έχει χαρακτηρίσει «εθνικιστικό όμως όχι φασιστικό», που αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανιζόμενο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι οπαδοί του αντλούν την κληρονομία τους από τους ουκρανούς εθνικιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιθυμούν μια Ουκρανία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επιρροή, τόσο ρωσική όσο και ευρωπαϊκή.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Γιάρος φέρεται να έγραψε μια επιστολή στον επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ. Ο Δεξιός Τομέας ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπός του είχε πέσει θύμα πειρατείας.
Εξάλλου, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε 13 εθνικιστικές ουκρανικές σελίδες στον πιο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, τον Vkontakte. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σελίδα του Γιάρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ανοιχτός σε διάλογο ο Πούτιν – Συγκρατημένη αποδοχή των προτάσεων της Μέρκελ για εκτόνωση της κρίσης
Των ρωσικών κινήσεων στο μέτωπο της Κριμαίας υπεραμύνθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, χθες Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ρώσοι και οι ρωσόφωνοι πολίτες αντιμετώπιζαν μια «αμείωτη» απειλή από τους υπερεθνικιστές.
Δεδομένης της «εξαιρετικής κατάστασης», οι ρωσικές ενέργειες ήταν «απολύτως αρμόζουσες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου που μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για να επιδιώξουν την «εξομάλυνση» της κατάστασης.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.
«Η καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο ξανά να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.
Ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ να δημιουργηθεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων», παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση
Ξεδιπλώνοντας τη διπλωματική γραμμή της Μόσχας απέναντι στη Δύση, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θέλει να έχει μια σταθερή σχέση με την Ουκρανία, όχι όμως υπό την προσωρινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ως μόνο νόμιμο ηγέτη της χώρας τον έκπτωτο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, o Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί μια δυνατή και σταθερή Ουκρανία, έναν εταίρο που δεν είναι απρόβλεπτος, αλλά με ακμάζουσα οικονομία.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, είναι έτοιμη να αναπτύξει σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά όχι με εκείνους που πήραν την εξουσία στα χέρια τους μέσα από αιματοχυσία.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι, αν και πρακτικά δεν υφίσταται εξουσία του Γιανουκόβιτς, καθώς αυτός έχει καθαιρεθεί, ωστόσο τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας.
Προειδοποιεί η Ουάσινγκτον
Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία -διάρκειας 90 λεπτών- ο Αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι δήλωσε πως ο Ομπάμα τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, εάν επιμείνει στη στάση του.
«Ο πρόεδρος είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή» δήλωσε την Κυριακή ο Τζον Κέρι, προειδοποιώντας τη Ρωσία με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8.
Στο Κίεβο αύριο ο Αμερικανός υπΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο την Τρίτη για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις νέες αρχές της χώρας μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει εξάλλου τρόπους να επιταχύνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.
Η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται σε οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για να πιέσει τη Ρωσία να ακυρώσει την επέμβασή της στην Ουκρανία και όχι στρατιωτικές επιλογές, επισήμανε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες προσεχείς αμερικανορωσικές συναντήσεις για διάφορα οικονομικά θέματα.
Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός
Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα [βλ. σχετικά: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από την Κριμαία] κινήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη, και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.
ΟΗΕ: Να αποφύγει η Ρωσία κλιμάκωση στην Ουκρανία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μου ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.
«Ζητώ από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αντίθετα να συνομιλήσει εποικοδομητικά και με ειρηνικά μέσα με την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Γιαν Έλιασον, ο οποίος μόλις έφτασε στο Κίεβο, «θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στις ουκρανικές αρχές».
(Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2014, 10:57:40)