Διπλωματικός «πόλεμος» συνοδεύει τη ντε φάκτο ρωσική στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, με τη Δύση να απειλεί με κυρώσεις για να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πλήθη διαδηλώνουν υπέρ της Ρωσίας και κατά της νέας, φασισιτκής όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβέρνησης του Κιέβου.
Τα στρατεύματα «θα παραμείνουν στην Ουκρανία» για την υπεράσπιση ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έως ότου «ομαλοποιηθεί» η πολιτική κατάσταση, διαμηνύει η Μόσχα διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ -προτάσσοντας την απειλή υπερεθνικιστών και κατηγορώντας τη Δύση ότι «συμμαχεί με πραγματικούς νεοναζί».
Η Ρωσία «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» είναι η απάντηση που εισπράττει από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την κατηγορεί για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και διαμηνύει στο Κρεμλίνο ότι εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα.
Όμως, την ίδια στιγμή τελεσίγραφο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης για την παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων και δύο πολεμικών πλοίων στην Κριμαία φέρεται να εκδίδεται, στο πλαίσιο του παράλληλου πολέμου νεύρων και προπαγάνδας που ακολουθεί τη ντε φάκτο κατάληψη της περιοχής.
Σε εικόνες ισχυρού συμβολισμού, τα ρωσικά δίκτυα προβάλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς ετών για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη χώρα με την Κριμαία.
Την ίδια στιγμή, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.
Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».