Στα δικαστήρια βρίσκονται Κροατία και Σερβία, κατηγορώντας η μία την άλλη για γενοκτονία κατά την περίοδο 1991 – 1995.
Στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαίου, την περασμένη Δευτέρα άρχισαν να εκδικάζονται οι αγωγές που κατέθεσαν το 1999 και το 2000 αντίστοιχα το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι.
Η αγωγή της Κροατίας αφορά ειδικότερα την περίοδο 1991-’92, κατά την οποία η επέμβαση του γιουγκοσλαβικού στρατού και των σερβικών παραστρατιωτικών ομάδων στην ανατολική Σλαβονία παρουσιάζεται ως πράξη γενοκτονίας.
Η αγωγή της σερβικής πλευράς ασχολείται κυρίως με το 1995 και την κροατική στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα», η οποία επίσης χαρακτηρίζεται γενοκτονία.
Το ενδιαφέρον στη δίκη είναι το γεγονός ότι και οι δύο αγωγές στρέφονται εναντίον χωρών, δηλαδή ζητείται η καταδίκη για γενοκτονία της Σερβίας ή της Κροατίας ως κρατικές οντότητες.
Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Νόβισαντ Τίμπορ Βάραντι εκτιμά πάντως ότι καμία πλευρά δεν θα δικαιωθεί, αφού ποτέ δεν έχουν καταδικαστεί κράτη για γενοκτονία, ακόμη και όταν οργανωμένα και συστηματικά επιδίωκαν τον αφανισμό εθνών.
Η δίκη στη Χάγη θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.