Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε χθες στη λιβυκή τηλεόραση ότι οι διαδηλωτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι ο ίδιος έχει μόνον “ηθική εξουσία”.
Η δήλωσή του, η οποία έγινε όπως φαίνεται τηλεφωνικώς και διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα είκοσι λεπτά μετά την έναρξή της στις 16:15, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).
Ο Καντάφι σημείωσε χθες ότι ο ίδιος ως Λίβυος ηγέτης έχει μόνον “ηθική εξουσία” και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τεσσάρων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν” στην πόλη Ζαουΐγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τρίπολη.
“Αναρρωτιέμαι αν ο Μπιν Λάντεν θα συμβάλει στην αποζημίωση των οικογενειών αυτών που σκοτώθηκαν”, υπογράμμισε.
“Εγώ δεν έχω την εξουσία να κάνω νόμους ή να υποχρεώνω να εφαρμοστεί ο νόμος. Η βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει αυτήν την εξουσία. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωσή μου”, σημείωσε επίσης.
“Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση για να μπορεί να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο αρχηγός της επανάστασης, το οποίο είναι συνώνυμο θυσιών έως το τέλος των ημερών”, είχε δηλώσει την Τρίτη στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.
Χθες σημείωσε εξάλλου, όπως και την Τρίτη, ότι οι διαδηλωτές παίρνουν ναρκωτικά τα οποία τους τα προμηθεύουν “πράκτορες από το εξωτερικό”.
Σε μαζική διανομή χρημάτων προχωράει η κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιβύης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατηθεί στην εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση, διέταξε την μαζική διανομή χρημάτων με την μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δινάρια Λιβύης (400 δολάρια) για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 150%.
Το χρονικό των διαδηλώσεων και της σφαγής
Περισσότεροι από 1.000 είναι οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, βλέποντας ίσως το τέλος να πλησιάζει, απομονώνει τον Μουαμάρ Καντάφι.
Σύμφωνα μάλλιστα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην εξέγερση κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να ανέρχονται σε έως και 2.000.
Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Φρανσουά Ζιμερέ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με τους πολίτες της Λιβύης να απαιτούν την πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Μόνο που ο Λίβυος ηγέτης δεν προτίθεται να «πέσει».
Χθες, δόθηκε εκ νέου εντολή σε πολεμικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν διαδηλωτές. Δυο πιλότοι προτίμησαν να καταρρίψουν το ίδιο το αεροσκάφος τους, παρά να υπακούσουν στην εντολή.
Μετά την Βεγγάζη και το Τόμπρουκ, κι άλλες πόλεις φέρονται να βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης.
Οι περισσότερες πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκονται πια στον έλεγχο των διαδηλωτών, ενώ το καθεστώς Καντάφι προσπαθεί τώρα να διατηρήσει τον έλεγχο στα δυτικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ-Αμπίντι, θεωρούμενος και δεξί χέρι του Καντάφι, παραιτήθηκε από το Ίδρυμα Καντάφι, τασσόμενος υπέρ της αντιπολίτευσης και θέλοντας έτσι να εκδηλώσει την αντίθεσή του με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Μετά το διάγγελμα-παραλήρημα του Καντάφι και την ευθεία απειλή για αιματοκυλήσει την ίδια του τη χώρα, καταδικάζοντας σε θανατική ποινή όποιον «τολμά» να διαδηλώνει, οι ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από το καθεστώς της Λιβύης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Σαρκοζί – Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιθυμεί η Γαλλία
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απόψε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και ζήτησαν ομοθυμαδόν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», ανακοίνωσε το Παρίσι, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα επιθυμούσε μία νέα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία.
«Απέναντι στη συνεχιζόμενη ωμή και αιματηρή καταστολή και τις απειλητικές δηλώσεις της λιβυκής ηγεσίας, οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την αξίωσή τους για έναν άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.
Ο Νικολά Σαρκοζί «παρουσίασε τα μέτρα που, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, εξετάζονται από την ΕΕ, και των οποίων την άμεση εφαρμογή ίδιος αξιώνει. Ο πρόεδρος Ομπάμα από την πλευρά του παρουσίασε τα μέτρα που σκοπεύουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ».
Ο Γάλλος πρόεδρος «ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να ζητήσει μία νέα έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζοντας πως έπειτα από την κοινή απόφαση της 22ης Φεβρουαρίου πλέον είναι «απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη», τονίζει η γαλλική προεδρία.
Νωρίτερα, ο υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ είχε δηλώσει, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, “δεν αποκλείω διμερείς επιλογές. Δεν αποκλείω τίποτε”.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα “απαιτεί άμεση δράση”.
Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει από τη Λιβύη στην Τυνησία
Πάνω από 20 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη οδικώς από τις 20 Φεβρουαρίου για να φτάσουν στην Τυνησία μέσω του κύριου συνοριακού περάσματος του Ρας Ζεντίρ, δήλωσε ο Μαλέκ Μιχούμπ, συνταγματάρχης της πολιτικής προστασίας στην Τυνησία.
“Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το απόγευμα περίπου 20 χιλιάδες πολίτες πέρασαν τα σύνορα από το Ρας Ζεντίρ, κυρίως Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι αλλά φυσικά και Λίβυοι, δήλωσε η ίδια πηγή.
Ο ίδιος επισήμανε ότι μόνο σήμερα πέρασαν στο τυνησιακό έδαφος από το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, πέντε χιλιάδες πολίτες. Στην πλειοψηφία τους ήταν Κινέζοι αλλά μεταξύ τους υπήρχαν επίσης και χίλιοι Αιγύπτιοι, λίγο λιγότεροι από χίλιους Τυνήσιοι και Μαροκινοί και περίπου 200 Λίβυοι.
Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τώρα η πλειοψηφία των Λίβυων που έχει περάσει στην Τυνησία είναι κυρίως επιχειρηματίες, έμποροι, νυμφευμένοι με γυναίκες από την Τυνησία κ.α. “Δεν έχει καταγραφεί μαζική αποχώρηση Λίβυων από τη χώρα τους” επισήμανε.
Η αποχώρηση πολιτών από τη Λιβύη αυξήθηκε αφότου ο Μουάμαρ Καντάφι σε ομιλία του δήλωσε ότι “θα αγωνιστεί για την επανάσταση μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του” και ότι “θα πατάξει τους εξεγερμένους ως επικεφαλής της επανάστασης”.
Καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Λιβύης
Μέλη των «επαναστατικών επιτροπών» του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.
“Εισέβαλαν στα νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι”, είπε ο Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, ο γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).
“Απείλησαν τους γιατρούς που αντιστάθηκαν. Αυτό έγινε χθες (Τετάρτη) και προχθές (Τρίτη)”, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ιατρική πηγή του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης.
Ο Λιβυκός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στην Ελβετία καθώς στη Λιβύη απαγορεύονται οι ανεξάρτητες οργανώσεις.
Οι σημαντικοί πετρελαϊκοί σταθμοί του βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με κατοίκους
Οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών που πήραν τον έλεγχό τους από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι έχουν επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.
Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.
Ο Σόλιμαν Καρίμ, κάτοικος που βοηθάει στη διοίκηση της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται. Άλλος κάτοικος της περιοχής άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από αυτούς που χειρίζονται τους τερματικούς σταθμούς.
ΕΕ-Ρωσία καταδικάζουν την “απαράδεκτη” βία και ζητούν να σταματήσει
Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την “απαράδεκτη”, και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.
“Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.
“Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων”, αναφέρουν επίσης σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.
Η ΕΕ και η Ρωσία “υποστηρίζουν τους λαούς των αραβικών χωρών στην επιθυμία τους για μια ζωή με περισσότερη δικαιοσύνη και ευημερία” και “είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική και άλλων ειδών βοήθεια” όταν το ζητήσουν, προσέθεσε και ο Μπαρόζο.
Οι ταραχές στη βόρεια Αφρική καθιστούν πιο σημαντική από ποτέ την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αγωγού από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Πούτιν προσέθεσε ότι οι κανόνες που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου ισοδυναμούν με “κατάσχεση” ιδιοκτησίας και μπορεί να καταστήσουν υποχρεωτική την αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές.
«Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να παρέμβει στη Λιβύη»
Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να παρέμβει στη Λιβύη, που σπαράσσεται από την αιματηρή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Το ΝΑΤΟ διαψεύδει έτσι τον πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που προέβλεψε ότι το ΝΑΤΟ θα εισβάλει στη Λιβύη προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό των ΗΠΑ τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.
“Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σκοπό να παρέμβει”, είπε ο Ράσμουσεν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
“Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα” προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε, προσθέτοντας: “Σε κάθε περίπτωση, κάθε ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών”.
Ο Ράσμουσεν από την πλευρά του είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη μπορεί να έχουν “αρνητικές συνέπειες” για τις γειτονικές χώρες. “Δεν θεωρώ την κατάσταση στη Λιβύη ως άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ ή τους συμμάχους του. Όμως φυσικά, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες”, όπως μια πιθανή έξοδο χιλιάδων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες, εκτίμησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Κάτοικοι της Βεγγάζης κρατούν ομήρους “μισθοφόρους”
Κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη, την οποία πλέον δεν ελέγχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.
Ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε περίπου δέκα ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τους κατοίκους της Βεγγάζης είναι “μισθοφόροι” που δρουν για λογαριασμό του Καντάφι, να κρατούνται σε κτίριο των δικαστηρίων της πόλης.
Ένας δικηγόρος δήλωσε ότι η επιτροπή ασφαλείας που δημιούργησαν οι κάτοικοι της πόλης τη Δευτέρα, αφού πήραν τον έλεγχο της Βεγγάζης, έχει συλλάβει 36 “μισθοφόρους” από το Τσαντ, το Νίγηρα και το Σουδάν, τους οποίους είχε προσλάβει η Πραιτωριανή Φρουρά του Καντάφι.
“Έχουν όλοι τους ανακριθεί και τους κρατάμε ασφαλείς, τους τρέφουμε καλά”, δήλωσε ο Ιμάμ Μπουγκάιγκις, 50 ετών, ένας λέκτορας του πανεπιστημίου που τώρα βοηθά στην οργάνωση των επιτροπών των κατοίκων, προσθέτοντας ότι θα δικαστούν σύμφωνα με τους νόμους, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το πότε.
Οργισμένοι κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν καταστρέψει το στρατόπεδο που, όπως λένε, χρησιμοποιούσαν οι αφρικανοί μισθοφόροι, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται κατά του Καντάφι.
“Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή μισούν τον Καντάφι και είναι έτοιμοι για την περίπτωση που ξεκινήσουν ξανά οι επιθέσεις. Δεν έχουμε όπλα, αλλά είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε”, δήλωσε ο Αχμεντ Σοουέσι, 40 ετών, μικροβιολόγος.
Στην πόλη Τομπρούκ ένας άλλος κάτοικος, ο Μπρεγιέκ, επισημαίνει ότι οι φυλές δεν θα υποστηρίξουν ποτέ τον Καντάφι. “Με 1.000 ανθρώπους νεκρούς καμία από τις φυλές δεν θα υποστηρίξει ξανά τον Καντάφι. Δεν ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, όμως οι Λίβυοι πρέπει να δράσουν με ένα χέρι. Κανείς δεν πρέπει να κυβερνά μόνο την ανατολική ή τη δυτική χώρα”, δήλωσε.
Ενώ ακόμη ένας κάτοικος του Τομπρούκ, ο Άλι, υπογράμμισε: “Ο στρατός είναι μαζί μας. Δεν υπάρχει αλ Κάιντα εδώ, οι άνθρωποι από κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο είπαν ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο η αλ Κάιντα. Όμως δεν υπάρχει αλ Κάιντα. Κάποιοι αντάρτες μας υποστηρίζουν, αλλά δεν θέλουμε τη βοήθειά τους.”
Ουκρανοί μισθοφόροι πίσω από τους βομβαρδισμούς;
Εξάλλου σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι• πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.
H εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανοί μισθοφόροι χειρίζονταν τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν εκατοντάδες διαδηλωτές κοντά στην Τρίπολη. Πάντως η εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής πρεσβείας στη λιβυκή πρωτεύουσα διέψευσε τις πληροφορίες.
«Ξένους πράκτορες» βλέπει πίσω από την εξέγερση ο Λίβυος πρέσβης στην Μάλτα
Παράλληλα, ο Λίβυος πρέσβης στη Μάλτα δήλωσε σήμερα ότι περίπου 2.500 ξένοι “πράκτορες”, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα, συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι.
Ο Σαάντουν Σουάγε, που παραμένει πιστός στον Καντάφι, επεσήμανε άλλωστε ότι μόνο “μικρές” περιοχές της ανατολική Λιβύης έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων.
“Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 ξένοι πράκτορες που δρουν στην ανατολική Λιβύη. Κυρίως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες και τις ταραχές”, υπογράμμισε.
Δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στη Μιζουράτα
Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Μοχάμεντ δήλωσε ότι μονάδα παραστρατιωτικής δύναμης που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
“Το απόσπασμα του Χάμις εξαπέλυσε μια βίαιη επίθεση σε διαδηλωτές κοντά στο αεροδρόμιο σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Το απόσπασμα αυτό κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την περιοχή, αλλά εξακολουθούμε να προσπαθούμε να το απωθήσουμε”, προσέθεσε.
“Αυτήν τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις”, σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος προσέθεσε ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Μιζουράτα, το οποίο έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών εδώ και αρκετές ημέρες, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι “στο κέντρο της πόλης δεν γίνεται τίποτε, επικρατεί ηρεμία”.
Σφοδρές μάχες στη Ζαουίγια
Μάχες με πυροβόλα όπλα σημειώνονται ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και σε αντιπάλους του στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, έγινε σήμερα γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Δύο άνθρωποι που πέρασαν στην Τυνησία αφού ταξίδεψαν μέσω της Ζαουίγια, είπαν ότι άνθρωποι με πολιτικά τρέχουν στους δρόμους κρατώντας όπλα, ενώ ακούγονται κρότοι από πυρά βαρέων όπλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα, από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στην συγκεκριμένη πόλη, είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν.
Επικαλούμενη ιατρικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για “σφοδρή ανταλλαγή πυρών” που εμπόδισε τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι απομακρύνουν τους τραυματισμένους συγγενείς τους από τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως πέσουν στα χέρια των “ταξιαρχιών ασφαλείας”, δηλαδή των υποστηρικτών του Καντάφι.
Η Κουρίνα έχει την έδρα της στη Βεγγάζη και θεωρείται το πιο έγκυρο μέσο ενημέρωσης της Λιβύης.
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη
Παράλληλα ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη, στη βορειοανατολική Λιβύη, παραιτήθηκε σήμερα και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Ο Άλι Χουουέιντι παρουσιάζεται σε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του και καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι κατά των διαδηλωτών στη Βεγγάζη, η οποία έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των διαδηλωτών.
Wikileaks: Αντιζηλίες, απληστία και υπέρμετρες φιλοδοξίες στη δυναστεία Καντάφι
Η απληστία, ο φθόνος και οι φιλοδοξίες δηλητηρίασαν τις σχέσεις των μελών της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και συχνά κατέστρεψαν τις καριέρες των αξιωματούχων που έτυχε να βρεθούν στη μέση, σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Τα πέντε παιδιά του συνταγματάρχη Καντάφι που αναφέρονται στα διπλωματικά έγγραφα χρησιμοποιούσαν απειλές και, μερικές φορές, βία, για να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντά τους.
“Μολονότι οι αλληλοκτόνες διαμάχες δεν είναι κάτι καινούριο για την διαβόητα ευερέθιστη. . . οικογένεια, η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα βαρυσήμαντη περίοδο”, αναφέρεται σε διπλωματική αναφορά που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2009, λίγο πριν τους εορτασμούς της 40ής επετείου από την επανάσταση του Καντάφι.
Η οικογένεια εμφανίζεται σήμερα ενωμένη απέναντι στην εξέγερση που απειλεί να τερματίσει την κυριαρχία του συνταγματάρχη, όμως οι Αμερικανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι υπήρχαν έντονες διαφωνίες μεταξύ του Σάιφ αλ-Ισλάμ, του δευτεροτόκου γιου του Καντάφι, και τεσσάρων αδελφών του. Αναφέρονται επίσης τα ονόματα πολλών αξιωματούχων που υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν, στάλθηκαν στο εξωτερικό ή απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των παιδιών ή απλώς ήρθαν “πολύ κοντά” στη μία ή την άλλη φράξια.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου παραιτήθηκε αφού αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα για τη χορήγηση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο γιο του Καντάφι, τον Μουτασίμ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και σύμβουλος ασφαλείας του πατέρα του και ήθελε να δημιουργήσει τη δική του μονάδα ασφαλείας. Ο πρόεδρος φοβόταν ότι ο Μουτασίμ θα επιδίωκε να τον εκδικηθεί. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Σερβίας στη Λιβύη -που χαρακτήρισε τον Μουτασίμ “όχι ιδιαίτερα ευφυή” και “ανελέητο”- αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί το αίτημά του για αγορά όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Αμπντάλα Σανούσι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, έχασε την εύνοια του Καντάφι γιατί δεν κατάφερε να κρατήσει στον “ίσιο δρόμο” έναν άλλο γιο του συνταγματάρχη. Ένας άλλος γιος του οποίου είχε την εποπτεία, ο Χανίμπαλ, συνελήφθη στην Ελβετία με την κατηγορία ότι κακομεταχειριζόταν δύο οικιακές βοηθούς ενώ ο Σάαντι, ο τρίτος κατά σειρά γιος, έφυγε στη Ρώμη παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα του.
Τα παιδιά του Καντάφι δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία. Για να προειδοποιήσουν τον αδελφό τους Σάιφ αλ-Ισλάμ ότι διαφωνούσαν με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε, έστειλαν στη φυλακή έναν φιλελεύθερο ακτιβιστή και ξυλοκόπησαν έναν άλλο.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος»
Για χίλιους νεκρούς έκανε λόγο και ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι, ο οποίος δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.
Η εξέγερση προκάλεσε “περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη”, τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη.
“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του”, επισήμανε ο Ελ-Μισμάρι και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Καντάφι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι.
¨Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους”, είπε χαρακτηριστικά.
“Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες”, συμπλήρωσε.
“Θα πέσει. Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν”, εκτίμησε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος δήλωσε πως τρία από τα παιδιά του και οκτώ εγγόνια του βρίσκονται στη Λιβύη.
Η Τρίπολη κατηγορεί τον Ελ-Μισμάρι για “υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος” και έχει ζητήσει από τις γαλλικές αρχές την έκδοσή του. Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Καντάφι συνελήφθη στην Γαλλία στις 29 Νοεμβρίου 2010, αλλά αφέθηκε ελεύθερος δεκαπέντε ημέρες αργότερα.
“Ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am”
Ο λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, έδωσε ο ίδιος, προσωπικά, την εντολή για την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1998, υποστηρίζει σε συνέντευξή του, χθες, Τετάρτη, στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Expressen, ο λίβυος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.
“Εχω αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση αυτή”, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα.
Η βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am, για την οποία ο λίβυος Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγκράχι καταδικάστηκε το 2001, στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί, στις 21 Δεκεμβρίου του 1988.
“Ο Καντάφι έδωσε την εντολή στον Μεγκράχι να το κάνει”, υποστηρίζει ο Τζαλίλ.
Ο λίβυος ηγέτης κατέβαλλε στη συνέχεια προσπάθειες για την αποφυλάκιση του αλ-Μεγκράχι στη Σκωτία, η οποία τελικά επετεύχθη στις 20 Αυγούστου για λόγους υγείας, για να “κρύψει” τις ευθύνες του, εκτιμά ο παραιτηθείς υπουργός.
“Για να κρύψει τις ευθύνες του, ο Καντάφι έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να επιστρέψει ο Μεγκράχι από τη Σκωτία”, τόνισε.
Η Expressen εξηγεί ότι ο δημοσιογράφος της Κάσεμ Χαμάντ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Λιβύη, πήρε τη διάρκειας 40 λεπτών συνέντευξη από τον Αμπντέλ Τζαλίλ στην έδρα “τοπικού Κοινοβουλίου μεγάλης πόλης”.
Ο Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγκράχι, ο μοναδικός που καταδικάσθηκε για την επίθεση αυτή, αποφυλακίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με γιατρούς έπασχε από καρκίνο του προστάτη και είχε μόνον τρεις μήνες ζωή. Ο αλ-Μεγράχι βρίσκεται ακόμα στη ζωή, δεκαοχτώ μήνες μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στη Λιβύη.
Αμερικανοί βουλευτές, οργισμένοι λόγω της αποφυλάκισής του, κατηγόρησαν το Εδιμβούργο ότι ενέδωσε στις πιέσεις του βρετανικού πετρελαϊκού γίγαντα BP, ο οποίος ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τρίπολη για να συνάψει σημαντικά συμβόλαια.
Πλήρης υποστήριξη στους λίβυους διαδηλωτές από τη Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρεμπ
Την πλήρη υποστήριξή της στους λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε “να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει” την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κάντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.
“Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σάς βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Aqmi σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο.
Ο λίβυος ηγέτης φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τεράστιων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της ανατολικής χώρας, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους.
«Ο Καντάφι θα είναι ο “παππούς” κάθε νέου καθεστώτος»
Ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαΐντι εκτιμά πως ο πατέρας του θα είναι ο “παππούς” κάθε νέου καθεστώτος στην Τρίπολη, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα Financial Times.
“Ο πατέρας μου θα παραμείνει ως ο παππούς που δίνει συμβουλές”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “ύστερα από αυτόν τον θετικό σεισμό, πρέπει να κάνουμε κάτι για την Λιβύη. Πρέπει να φέρουμε νέο αίμα για να κυβερνήσει την χώρα μας”.
Ο τρίτος γιος του Καντάφι επισήμανε επίσης πως το 85% της χώρας είναι “πολύ ήρεμο και πολύ ασφαλές και πως το καθεστώς θα αναλάβει ξανά τον έλεγχο της χώρας “αργά ή γρήγορα”.
“Υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος του πατέρα μου. Είναι φυσικό. Όλος ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του”, τόνισε και πρόσθεσε πως ο στρατός παραμένει ισχυρός.
Ο άλλος γιος του Καντάφι Σάιντ αλ-Ισλάμ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν διαδηλωτές.
Ο ίδιος τόνισε πως κανείς δεν τραυματίστηκε και τα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες πυρομαχικών, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Λιβύης.
Από την πλευρά της η κόρη του Καντάφι Αϊσά δήλωσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα, όπως ανέφεραν πληροφορίες.
“Λέω στους Λίβυους και στις Λίβυες που αγαπώ και με αγαπούν ότι αντιστέκομαι μπροστά σε αυτό το κτίριο της αντίστασης”, τόνισε στην σύντομη ομιλία της από την κατοικία Μπαμπ Αλ-Αζίζια του Καντάφι στην Τρίπολη.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Αϊσά Καντάφι βρισκόταν σε αεροσκάφος των λιβυκών αερογραμμών στο οποίο δεν επετράπη χθες Τετάρτη η προσγείωση στην Μάλτα.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Αδάμος Ασπρής, εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας “HERMES¨, η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης ότι αεροσκάφος της Λιβύης που μεταφέρει την κόρη του Καντάφι, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Κύπρο.
Κανένα αεροσκάφος προερχόμενο από τη Λιβύη δεν προσγειώθηκε σε οποιοδήποτε από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου, δήλωσε ο κύριος Ασπρής.
Διαβάστε επίσης: Καντάφι: “Οι διαδηλωτές θα τιμωρούνται με θάνατο”
Πρώτη καταχώρηση: 23 Φεβρουαρίου 2011, 22:00